Terve.fi

Tulehduskipulääkkeitä käyttävät alttiita eteisvärinälle

Tulehduskipulääkkeitä käyttävät alttiita eteisvärinälle
Ei-steroidaalisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID) säännöllisesti käyttävät saattavat sairastua muita todennäköisemmin eteisvärinä-rytmihäiriöön. Vastaava yhteys on aiemmin todettu steroidaalisia tulehduslääkkeitä kuten kortikosteroideja käyttävillä.
Julkaistu: 1.11.2010

Havainnon tehneet tutkijat eivät usko yhteyden johtuvan itse lääkkeistä, vaan kehon tulehdustiloista ja -sairauksista, joita niillä hoidetaan. Tämä tukee myös näkemystä, jonka mukaan krooninen eteisvärinä on taustaltaan tulehduksellinen vaiva.

Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistuista tuloksista ilmenee, että ibuprofeenia tai muita NSAID-lääkkeitä syövien 40-89-vuotiaiden riski sairastua krooniseen eteisvärinään on lähes puolitoista kertaa suurempi kuin lääkkeitä käyttämättömien. Riski on vielä suurempi eli lähes kaksinkertainen henkilöillä, joiden lääkitys on jatkunut yli vuoden. NSAID-lääkitykset eivät vaikuttaneet kohtauksellisen eteisvärinän todennäköisyyteen.

Tulokset myös vahvistivat steroidaalisiin tulehduslääkkeisiin liitetyn sairastumisriskin.

Eteisvärinä on yleinen rytmihäiriö, joka ilmenee sydämen tykytyksenä, hengenahdistuksena ja väsymyksenä. Eteisvärinää on joka kymmenennellä yli 65-vuotiaalla ja se yleistyy iän myötä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2010Lue lisää:

Arkistosta poimittua:

Kommentoi »