Sairaudet

Tukisukat päihittävät lääkkeet keisarileikkausten jälkeisten laskimotukosten ehkäisyssä

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa on verrattu neljää strategiaa keisarileikkauksen jälkeisen laskimotukoksen ehkäisemiseksi: hepariinilääkitys kaikille synnyttäneille, hepariinilääkitys vain niille, joilla on veren hyytymisen häiriöitä, tukisukkien käyttö ja tarkkailu ilman mitään toimenpiteitä. Tutkimusote oli teoreettinen ja tulokset laskettiin miljoonan naisen joukolle. Mallin mukaan tukisukkia käyttäneillä naisilla ilmenisi vähiten laskimo-ongelmia.

28.6.2006 Terve.fi

Hepariinilääkitys aiheuttaisi kolmelletoista naiselle hepariinin aiheuttamia laskimotukoksia tai verenvuotoja jokaista ehkäistyä laskimotukosta kohti. Jos hepariinilääkitys kohdennettaisiin vain niille, joilla on aiemmin ilmennyt veren hyytymishäiriöitä, laskimotukoksia tai verenvuotoja ilmenisi hieman yli yhdellä naisella yhtä ehkäistyä laskimotukosta kohti. Vähiten veren hyytymiseen liittyviä ongelmia esiintyisi mallin mukaan käyttämällä tukisukkia. Näyttää siltä, että turvallisin keino ehkäistä keisarileikkauksen jälkeiset laskimotukokset on käyttää kunnollisia tukisukkia.

Lähde: Obstetrics & Gynecology 2005;106:733-740

Hepariini on lääkeaine, joka vähentää veren hyytymistä. Tällöin voi ilmetä liiallista verenvuotoa. Hepariini voi myös vähentää verihiutaleiden määrää vasta-aineiden välityksellä. Tällöin voi kehittyä tila, jossa tukosalttius päinvastoin lisääntyy. Tällöin puhutaan hepariinin indusoimasta (aiheuttamasta) tromboosista (verihyytymästä, joka voi aiheuttaa verisuonitukoksen).

>Laskimotukos, syvä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi