Hyvinvointi

Trager-hoito pyrkii vähentämään kehon ja mielen jännitystä - "Hytkytys ja tuuditus saavat minut tuntemaan itseni melkein vauvaksi"

Trager-hoidossa kehoa kosketetaan kevyesti ja rytmisesti jopa tuhansia kertoja. Toimittaja Kirsi Hemánus testasi hoitoa. Miten se vaikutti häneen?

Teksti Kirsi Hemanus
Kuvat iStock
2.9.2020 Voi hyvin

Sirpa Jauhiainen peittelee minut hoitopöydälle lämpimän viltin alle. Olen kokeilemassa Trager-hoitoa, jonka ideana on rauhoittaa kehoa ja mieltä. Hoito vaikuttaa lempeästi hermojärjestelmään.

– Rauhan olotila on enemmän kuin rentoutumista, kertoo Sirpa, jolla on takana parikymmentä vuotta Tragerin parissa.

Kyse ei ole hieronnasta, vaan jostakin pehmeämmästä. Lähinnä se muistuttaa Feldenkrais-menetelmää tai Alexandertekniikkaa.

Hoitajan kosketus on hyvin hellä, eikä mikään liike ole liian voimakas tai nopea. Tärkeää ei ole niinkään se, mitä tehdään, vaan se, miten tehdään.

Ennen hoidon alkua Sirpa on pyytänyt minua kävelemään edestakaisin. Hän on katsonut asentoani ja pyytänyt minua painamaan mieleeni, miltä minusta tuntuu.

Nyt suljen silmäni, kun Sirpa aloittaa kehoni käsittelyn lämpimillä käsillään. Minulla on joitakin vaatteita päälläni, mutta ei mitään kiristävää. Makaan ensin vatsallani, mutta kaikki muutkin asennot käyvät. Sirpa tarttuu käsivarteeni ja aloittaa pienet, heiluttavat liikkeet.

Trager-hoito tehdään venytyksillä, tuudituksilla, väristyksillä ja kevyillä painalluksilla kehon omia liikeratoja myötäillen. Siinä käytetään myös pidennyksiä, mikä tarkoittaa, että liike ulottuu syvemmälle kuin venytys.

– Annamme keholle enemmän tilaa, Sirpa sanoo ja liikuttaa kehoni eri osia poispäin selkärangasta. Tätä tarkoittaa pidentyminen, se tapahtuu itsestään.

Pian vaivun rauhalliseen välitilaan, jossa tunnen, mitä Sirpa tekee, mutta en osallistu siihen aktiivisesti. Tarkoitus onkin, että hoidettava päästää irti. Trager on kehoon ja mieleen vaikuttava hoitomuoto, ja tunnen mieleni kevenevän. Itse asiassa juuri keveys on hoidon yksi tavoite.

Lue myös: Tärise stressi pois

Liikkeet ovat sekä isoja että pieniä. Sirpa liikuttelee lihaksia ja niveliä pehmeästi, jolloin miellyttävät tuntemukset tavoittavat keskushermoston. Tunto- ja liikeviestit kulkevat lihasten ja tiedostamattoman mielen välillä. Hetken päästä olen jo aivan tottunut kevyeen vatkaukseen.

Minusta tuntuu, että kehostani vapautuu jännityksiä ja se palautuu runsaan liikunnan jäljiltä. Siinä maatessani huomaan toivovani, että minua kosketetaan tällä tavalla sitten, kun olen vanha.

Sirpa kertookin, että hänellä on ollut Trager-hoidosta paljon hyötyä lähihoitajan työssään vanhusten parissa. Tragerissa ei käytetä voimaa tai nopeita nykäyksiä eikä aiheuteta kipua. Hoitajan kädet ovat hyvin hellät. Hoito sopii myös huonokuntoisemmille hoidettaville, ja hoidettava voi olla myös istuma-asennossa, esimerkiksi pyörätuolissa.

Mielikuvat saavat kehon toimimaan ikään kuin se olisi kevyempi.

Tunnin kestävän hoidon aikana tapahtuu useita tuhansia kevyitä, rytmisiä kosketuksia. Jokainen niistä vie yhä lähemmäksi vapautta, rentoutta ja rauhaa. Se tuntuu hyvältä varmasti siksikin, että lihasjännityksen psyykkinen puoli unohtuu.

Kun mieli vapautuu, myös keho vapautuu.

Tämä hoito ei tuudita minua uneen, mutta se möyhentää kehoani sisältäpäin tavalla, jonka koen miellyttävänä. Ennen kaikkea tuntuu, että keho palautuu terveellä tavalla toimivaksi.

Erikoisinta on, että kun Sirpa vetää kevyesti käsivarrestani, liike tuntuu koko kehossa. Varsinkin vinottain kulkevat liikkeet tuntuvat hyvältä: niitä ei tule tehtyä tarpeeksi jumpassa tai venyttelyssä.

Hytkyttäminen ja tuuditus saavat minut tuntemaan itseni melkein vauvaksi. Ihanaa, että joku auttaa minua hahmottamaan kehoni rajat näin lempeästi. Tämä ei ole jykevää tai pyri tehokkuuteen, vaan enemmänkin edesauttaa palautumista. Tunnen kuitenkin, että verenkiertoni vilkastuu.

Vaihdan välillä asentoa vatsalta selälleen, jolloin Sirpa asettelee polvieni alle ison tyynyn. Lopuksi olen vielä kyljelläni, sillä alaselän vanha kipupiste tuntuu hieman aktivoituvan. Saan käsivarsieni väliin valtavan, pehmeän tyynyn. Kylkiasennossa Sirpa pystyy hoitamaan kehoani vielä lopuksi siten, ettei mitään kipua selässä tunnu.

Tähän voisin jäädä nyt nukkumaan. Raukeus ja rauha ovat vallanneet minut.

Lue myös: Nainen, kerää elinvoimaa luonnosta! Nämä villiyrtit vahvistavat naisen terveyttä

Aika on kulunut nopeasti. Kun nousen ylös, Sirpa pyytää minua kävelemään jälleen edestakaisin. Hän näkee, että ryhtini on suorempi kuin tullessani. Itsestäni tuntuu ikään kuin olisin enemmän auki ja vähemmän jännittynyt. Oloni on täyteläinen, kaikki virtaa.

Hoidon jälkeen on hyvä juoda paljon, ja on tavallista, että sen jälkeen alkaa paleltaa. Niin käy minullekin. Myöhemmin päivällä minua väsyttää.

Nukun parina seuraavana päivänä päiväunet, ja oloni on levollinen. Hoidon vaikutus tuntuukin usein vasta myöhemmin, jopa päivien kuluttua.

Lopuksi Sirpa kertoo, että hoidon osana voidaan käyttää myös Trager-liikuntaa.

Liikkeet ovat heiluttavia, keinuvia ja värisyttäviä, ja niihin yhdistetään mielikuvien käyttö. Ajatukset keveydestä, pehmeydestä ja vapaudesta saavat osaltaan kehon toimimaan ikään kuin se olisi kevyempi.

Trager-hoito voi lievittää fibromyalgian, Parkinsonin taudin, dystonian, MS-taudin ja CP-vamman oireita.

Trager-hoito rauhoittaa kehoa ja mieltä

Mitä: Trager on yhdistelmä kosketusta, liikettä ja meditaatiota. Siinä käytetään venytyksiä, tuudituksia, väristyksiä ja kevyitä painalluksia kehon liikeratoja myötäillen. Hoitajan tulee olla syvästi keskittynyt hoitotapahtumaan.

Miten: Hoidon tavoitteena on kehon ja mielen kokonaisvaltainen rauha. Hoito helpottaa stressiä, niska- ja hartiasärkyjä, selkäkipuja ja iskiasta, unihäiriöitä, levottomia jalkoja ja tinnitusta. Sen avulla voidaan parantaa myös mielen traumoja ja se sopii henkisen valmennuksen tueksi.

Missä: Trager-hoito sopii lähes kaikille. Esteenä voivat olla tulehdukset ja avoimet haavat. Hoitokerta kestää 1–1,5 tuntia ja maksaa noin 80 euroa. Lisätietoa: trager.fi/trager-terapeutit

Asiantuntija: Sirpa Jauhiainen on menetelmän uranuurtaja Suomessa. Hän opiskeli Trager-terapeutiksi Ruotsissa parikymmentä vuotta sitten. Lisäksi hän on Trager-ohjaaja sekä Trager-liikunnan opettaja. Sirpa on organisoinut alan koulutuksia Suomessa jo 16 vuoden ajan. Sirpa työskentelee osaaikaisesti lähihoitajana vanhustenhoidossa.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 1/2020.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi