Henkilöt

Tommy Hellsten: ”Rakkauden kokemus muuttuu iän myötä”

Terapeutti, kirjailija Tommy Hellsten menetti vaimonsa äkillisesti kolme vuotta sitten. Nyt hän elää uudessa parisuhteessa ja suhtautuu ikääntymiseensä hellyydellä.

Teksti Liisa Talvitie
Kuvat Satu Nyström
15.7.2020 | Päivitetty 28.11.2023 | Apu Terveys

Tommy Hellsten , 68, terapeutti, kirjailija ja teologi eli ammatti-ihmettelijä. Perheeseen kuuluu kolme aikuista lasta, neljä lastenlasta ja parisuhde. Harrastuksina purjehdus ja nukkuminen.

Tuuli kohahtelee puhelimessa, kun Tommy Hellsten vastaa siihen keskellä Suomenlahtea, joissain päin Itä-Helsingin vesiä. Hän on siirtämässä Valpuri-nimistä purjevenettään talviteloilta Särkisalosta kotisatamaan Porvooseen.

Terapeutti, kirjailija, teologi Tommy Hellstenistä on niin moneksi, että hän on alkanut kutsuaan itseään ammatti-ihmettelijäksi. Melkein 30 kirjaa kirjoittaneen Hellstenin uusin teos Ihmisen näköinen elämä (Minerva) ilmestyi toukokuussa.

– Kirjassa on erilaisia teemoja ja lyhyitä esseenomaisia tarkasteluja elämän ilmiöistä. Kirjoitin sitä pätkissä viime syksystä ja sain käsikirjoituksen valmiiksi Lapissa helmikuussa juuri ennen kuin koronakriisi alkoi ja rajoitukset estivät matkustamisen.

Työtaakka oli yhtäkkiä poissa.

Kriisi on koskenut meitä kaikkia, myös Hellsteniä. Puhe- ja luennointitilaisuuksien peruuntuminen antoi hänelle kuitenkin tervetullutta aikaa ja tilaa.

– Olen ulkoillut paljon, lenkkeilyt ja saunonut. Olin tehnyt vuosikausia säännöllisesti paljon töitä ja koin helpotusta, kun työtaakka olikin yhtäkkiä poissa. Siinä mielessä tämä on ollut hyvää aikaa, vaikka itse kriisissä ei mitään hyvää olekaan.

Rauhoittuminen on antanut mahdollisuuden pysähtyä totaalisesti. Sellaista tilannetta Tommy Hellstenillä ei ole ollut vuosikausiin.

Myös Tommy Hellstenin kalenteri tyhjeni koronakriisin vuoksi. Kesästä hän nauttii omassa purjeveneessään.

Lue lisäksi Irja Askolan haastattelu: Vanhuus ei ole mikään museo

Tommy Hellstenin neljä oivallusta ikääntymisestä

1. Ikääntyessä alkaa pohtia arvoja

Miettiessäni ikääntymistä pohdin samalla sitä, mihin se johtaa – kuolemaan. Ikääntyminen panee tarkastelemaan elämänarvoja. Miten arvot kestävät kuoleman edessä? Minusta on hyvä muistaa kuolema, sillä se ei ole illuusio, vaan tämän tunnetun elämän päätepiste.

Nuoruuden ihannointi tarkoittaa helposti sitä, että kelpaisin ihmisenä vain nuorekkaana. Tämä voi olla este luonnolliselle kypsymiselle. Ei pidä takertua yhteen elämänvaiheeseen ja nuoruuden ihanteeseen. Kun joku sanoo, että olet nuoren näköinen, se on itse asiassa ensimmäinen merkki vanhenemisesta! Eihän kukaan sano sellaista nuorelle ihmiselle.

Kehossa näkyvät aina rapistumisen merkit, vaikka olisit kuinka nuorekas tahansa. Jotkut turvautuvat epätoivoisiin keinoihin ja pukeutuvat kuin teinit tai menevät kasvojenkohotusleikkauksiin. Minä olen hyväksynyt ikäni, vaikka en voikaan väittää, että iloitsisin nähdessäni uusia ryppyjä. Niitä tulee väistämättä.

2. Menetys muutti elämänkäsityksen

Näen elämänkokemusten merkityksen niin, että ne liittyvät pitkälti kysymykseen kärsimyksestä. On tärkeää suhtautua elämään niin, että hyväksyy sen, mikä tapahtuu, vaikka asiat eivät mene kuten toivon tai vaadin. Elämä etenee harvoin valmiin suunnitelman mukaan.

Jos vastustan kärsimystä, se tarkoittaa, etten opi siitä mitään. Kyse on nöyrtymisestä. Kun ihminen nöyrtyy, hän viisastuu ja hyväksyy tapahtuneen. Vaimoni Caritan äkillinen kuolema vuonna 2017 muutti elämänkäsitykseni. Menetys paljasti minulle harson ajan ja ikuisuuden välillä. Onko se, mitä näemme kaikki? Vai onko olemassa tätä kaikkea korkeampi ulottuvuus?

Rakkauden kokemus muuttuu iän myötä.

Caritan menetyksen jälkeen ajattelin, etten enää ikinä pysty tekemään töitä enkä usko enää mihinkään, jos kuolema sittenkin on rakkautta suurempi voima. Vähitellen raastava kokemukseni alkoi muuttua joksikin, jota nyt nimitän taivastietoisuudeksi. Saatoin kiittää siitä suurenmoisesta elämästä, jonka saimme elää yhdessä. Taivaassa eläminen luo maan päälle valon. Kun katsomme valoon, alamme nähdä valon. Jos katsoo pimeään, näkee vain pimeän.

3 . Rakkaudesta tulee rohkeampi leikki

Rakkauden kokemus muuttuu iän myötä. Kun on suurempi uskallus olla mikä on, häpeä poistuu. Tämä voi johtaa henkiseen ja myös seksuaaliseen vapautumiseen. Jos uskaltaa olla haavoittuvainen ja avoin, rakkaudesta tulee rohkeampi ja iloisempi leikki.

Kun katsot kumppaniasi, saatat nähdä ikääntymisen merkkejä. Kun katseen kääntää omaan kehoon, siinäkin näkee samoja ikääntymisen merkkejä. Voi hyväksyä oman kehon ja kaikki siinä näkyvät elämisen jäljet ja suhtautua niihin hellyydellä.

Minulla on nyt uusi parisuhde, ja elän siinä nyt todeksi juuri näitä asioita. Rakkaus merkitsee minulle ennen kaikkea suhdetta Kristukseen, joka on sisälläni. Tämän suhteen varassa elän ja sen kautta katson kaikkia ihmisiä, myös ja erityisesti kahta poikaani ja tytärtäni sekä neljää lastenlastani.

Lue lisäksi: Eläkkeelle jääminen nostaa parisuhteen valokeilaan – Mies herää usein vaimon tyytymättömyyteen liian myöhään

4 . Keho rapistuu, sielu on iätön

Miten säilyn mieleltäni nuorena? Periaatteessahan ihmisen sielu on iätön. Se ei ikäänny kuten keho, koska sielu ei elä ajassa. Syvimmiltään ihminen on se sama, joka hän on aina ollut, vaikka keho rapistuu ajan kulussa. Kun saavuttaa tietoisuuden, että on jotain muuta kuin keho, ikääntymisestä katoaa raastavuus.

Kun samastun sieluuni, elämäni on raskaista kokemuksista huolimatta mielenkiintoista. Luovuuteni on elpynyt, samoin rohkeus ja uskallus olla juuri se, mikä olen. Mieli pysyy virkeänä tietenkin myös aivan konkreettisilla teoilla, kuten nukkumalla riittävästi, syömällä terveellisesti ja liikkumalla säännöllisesti.

Minulla on erinomaiset unenlahjat, ja nukkumaanmeno on päivän parhaita hetkiä. Herätessäni aamulla hiljennyn puoleksi tunniksi tai tunniksi, ja siitä tulee sävy koko päivääni. Olen vaalinut tätä tapaa vuosikausia, eikä se ole iän myötä muuttunut. Elämäni aikana on ollut paljon sellaista, mitä en ole ymmärtänyt. Tapani hiljentyä antaa ymmärrystä. Sitä on myös kirjoittaminen, joka jäsentää ajatuksiani.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 5/2020.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi