Voi hyvin

"Toivottomia tapauksia ei ole"

"Toivottomia tapauksia ei ole"
Tanja Juutilainen kokosi elämänsä pala palalta uusiksi. Taakse jäivät paniikkihäiriö ja masennus.

Nuorella naisella on nykyään monenlaisia unelmia. Kun Tanja Juutilainen saa liiketalouden opintonsa päätökseen, hän haluaa perustaa yrityksen. Sitten ­olisi hauska matkustaa. Oikeastaan­ ­mihin vain. Kaikki kiinnostaa, ja ­maailma on avoin. Oma perhekin on haaveissa.

Toivottomia tapauksia ei ole. Jokainen on hyvä jossain. En olisi uskonut, että elämä voi korjaantua näin.

Paniikki vei itseluottamuksen

Lähtökohdat eivät olleet hyvät. ­Tanja sai ensimmäisen paniikkikohtauksen 14-vuotiaana. Hän heräsi kaverinsa ­luona railakkaan illanvieton jälkeen.

– Ajattelin, että mikä mun on. Pelkäsin, että sekoan, pimahdan lopullisesti.

Paniikkioireet jatkuivat ja pahenivat. Kouluun oli vaikea mennä. Kaupassa tuntui, että kaikki tuijottivat ja paheksuivat. Tyttö juoksi kauhuissaan pois. Häntä ­hikoilutti ja vapisutti.

Tanja kasvoi ankaran uskonnollisessa kodissa, jossa oli perheväkivaltaa. Rankka tausta ajoi etsimään helpotusta päihteistä ja turvaa vaihtuvista poikaystävistä.

Paniikkiin Tanja haki apua psykologeilta ja psykiatrilta. Diagnooseja kertyi. Masen­nuslääkkeet eivät helpottaneet oloa vaan saivat pään sekavammaksi.

Huumeet, kannabis ja amfetamiini ­vähensivät oireita hetkellisesti samoin kuin alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet.

– Itsevarmuuteni katosi kokonaan. Tunsin oloni ihan zombiksi, kun otin lääkkeitä.  En luottanut enää itseeni. Olin varma, ettei minusta tule koskaan mitään.

Ympäristö vahvisti omia epäilyjä. ­Tanja tuomittiin toivottomaksi tapaukseksi.

– Sain leiman otsaani.

Jo ala-asteella Tanjaa kiusattiin ­eikä ­otettu mukaan leikkeihin. Hän ei ­uskaltanut kertoa kenellekään, koska pelkäsi ­aikuisia.

– Yläasteella muutuin sitten taas niin kovaksi, että mua taidettiin pelätä.

Tanja huostaanotettiin murrosiässä joksikin aikaa. Sitten hänet palautettiin kotiin. Se ei ollut hyvä ratkaisu.

Peruskoulun jälkeen Tanja opiskeli lasten­hoitajaksi. Opinnot jäivät kesken.

Elämänmuutos alkoi viisi vuotta sitten. Tanja haki ja pääsi velkajärjestelyyn. Juhla­tuulella hän oli sortunut pikavippeihin. Satanen sieltä, toinen täältä. Pienistä summista oli kertynyt maksettavaa.

Hyvän olon kierteeseen

Ratkaiseva käänne tapahtui myöhemmin Outokummussa, jonne Tanja oli muuttanut silloisen miesystävänsä ­kanssa. Hän mursi jalkansa.

– Olin ihan yksin. En tuntenut siellä ­ketään. Päätin, että nyt tämä saa kerta kaikkiaan loppua. Halusin päästä joku päivä töihin. Halusin jotain muuta.

Tanja erosi ja muutti takaisin koti­paikkakunnalle Pieksämäelle. Opinnot hän aloitti tänä syksynä.

– Kolmenkympin kriisi potki eteenpäin. Tajusin, että olin roikkunut liian kauan huonoissa ihmissuhteissa.

Huumeet Tanja oli jättänyt jo aiemmin. Nyt hän vähensi reilusti alkoholin käyttöään. Muutos vaati sitkeyttä ja kärsivällisyyttä. Masennus helpotti.

– Korjasin elämääni pala palalta.

Tanja alkoi käydä lenkeillä ja kuntosalilla. Itseluottamus kasvoi pikkuhiljaa. Hyvän olon kierre tempaisi mukaansa.

– Aloin elää myös sen ansiosta, että ryhdyin kääntämään kohtaamani negatiiviset asiat positiivisiksi. En ottanut ­ihmisten ikäviä puheita enää niin vakavasti ja henkilökohtaisesti.

Paniikki voi iskeä vielä joissain sosiaalisissa tilanteissa, mutta Tanja ei pakene.

Kohtaan hankalan olon. Seuraavalla kerralla on jo helpompaa.

Apua ammattilaisilta ja läheisiltä

Vaikka Tanja sanoo ”sitkutelleensa” elämässä monesti omin voimin, apua on tullut eri tahoilta. Lastenkodin omahoitaja on jäänyt mieleen, samoin sosiaali­toimiston ymmärtäväiset tädit sekä nuorisotyöntekijä, joka kulki vierellä raskaimpina hetkinä, kuunteli ja kannusti.

– Vaikka kymmenen ihmistä talsisi ­sinua maanrakoon, ei tarvita kuin se yksi, joka auttaa nousemaan. Elämää voi korjata, jos lähellä on kannustavia ihmisiä. Kun usko itseen löytyy, kaikki järjestyy.

Tanjalla on kaksi hyvää ystävää, jotka rohkaisevat eteenpäin. Siskot ovat tukeneet ja auttaneet jaksamaan. Isosiskon lapset tuovat elämään iloa ja sisältöä.

Loistava sparraaja on myös oma koira Pippuri, joka nukkuu aina kainalossa.

– En olekaan luuseri. Sen kun tajuaa, kaikki alkaa muuttua. 

Kun paniikki iskee

  1. Koe tunteet Anna kehosi reagoida juuri sillä tavalla kuin se reagoi. Keskity siihen, mitä fyysisesti tunnet, älä siihen, mitä pelkäät seuraavaksi tapahtuvan. Hengitä. 
  2. Kerro avoimesti Sano, mistä on kysymys. Energiaa ei kannata tuhlata oireiden torjuntaan tai salailuun. Joka kolmas kokee paniikki­kohtauksen ainakin kerran elämässään.
  3. Se menee ohi Oireet kestävät yleensä muutamista minuuteista puoleen tuntiin. Ahdistus helpottaa. Kun kohtaus on ohi, jatka sitä mitä olit tekemässä.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 9/2017

Julkaistu: 12.1.2018
Kommentoi »