Voi hyvin

Tina Turner nousi väkivaltaisesta suhteesta maailmantähdeksi mantran avulla

Tina Turner nousi väkivaltaisesta suhteesta maailmantähdeksi mantran avulla
Rocklegenda Tina Turner oli kuin feeniks-lintu, joka nousee tuhkasta yhä uudelleen. Väkivallan keskellä elänyt laulaja sai elämänsä takaisin, kun hän löysi mantralaulun ja buddhalaisuuden.
Julkaistu 23.5.2023

Kun bändikaveri ehdotti laulaja Tina Turnerille ensimmäisen kerran mantralaulua vuonna 1973, hän ei tiennyt, mitä se todellisuudessa oli. Muutamia kuukausia myöhemmin hänen poikansa Ronnie ehdotti samaa, ja vähän sen jälkeen silloinen aviomies Ike Turner esitteli vaimolleen naisen, joka harjoitti buddhalaisuutta ja puhui mantrojen laulamisesta.

Tinan mielestä se ei voinut olla sattumaa – maailmankaikkeus yritti selvästi lähettää hänelle tärkeän viestin.

Hän tutustui Nichiren-buddhalaisuuteen ja alkoi laulaa mantraa Nam-myōhō-renge-kyō, joka suomeksi tarkoittaa ”omistaudun mystiselle syyn ja seurauksen yleismaailmalliselle laille Buddha-viisauden äänivärähtelyn kautta”.

Niin sai alkunsa pysyvä sisäinen muutos ja sydämen vallankumous. Tina sai voimaa lähteä vaikeasta avioliitostaan ja aloittaa uuden elämän pennittömänä sooloartistina ja yksinhuoltajana.

Lapsuuden syvät varjot

Maailmankaikkeuden toimintatavat alkoivat valjeta Tinalle, syntyään Anna Mae Bullockille, ensimmäisen kerran jo lapsena, kun hän asui Nutbushin maaseutukaupungissa Tennesseessä Yhdysvalloissa. Hänestä oli ihana juosta pelloilla, katsella pilvimuodostelmia taivaalla, seurustella kesyjen ja villien eläinten kanssa ja kuunnella luonnonääniä.

”Opin kuuntelemaan sydäntäni, joka kertoi minulle, että olemme kaikki yhteydessä toisiimme ja kaikkeen, mitä maa päällään kantaa. Elämänmysteeri itse, maailmankaikkeuden luova energia, liittää ihmiset yhteen.”

Elämän ensiaskeleisiin liittyy myös syviä varjoja. Hänen isänsä Richard ja äitinsä Zelma riitelivät paljon. Töiden takia vanhemmat olivat osan Tinan lapsuudesta poissa kotoa. Tyttö asui silloin sisarensa Allinen ja sisarpuolensa Evelynin kanssa isovanhempiensa tai serkkujensa luona.

Tina ei ollut toivottu lapsi, eikä hänen äitinsä koskaan rakastanut lastaan. Se jätti tyttäreen voimakkaan kelpaamattomuuden tunteen. Lisää surua toi rakkaan Margaret-serkun kuolema auto-onnettomuudessa, kun Tina oli 14-vuotias.

Tinan lapsuus- ja nuoruusvuosina Yhdysvaltojen eteläosassa oli paljon rasistista väkivaltaa. Myös isänäidin ja -isän ankara uskonnollisuus varjosti hänen lapsuuttaan.

Iloa sen sijaan toi kirkkokuoro, jonka riveissä Tina lauloi jo lapsena. Hän esiintyi mielellään erilaisissa ulkoilmajuhlissa. Myös radiosta kuuluva musiikki piristi arkea, samoin elokuvat sekä paikallisten ja kiertävien gospel-, blues- ja jazzmuusikkojen esiintymiset.

Tina muutti 17-vuotiaana äitinsä luokse St. Louisiin. Samana vuonna hän tutustui Manhattan-klubilla soittaneeseen muusikkoon, Ike Turneriin.

Nutbushissa Tina oli työskennellyt lastenhoitajana ja sairaala-apulaisena ja haaveillut sairaanhoitajan tai opettajan ammateista. Ike kuitenkin huomasi hänen laulajan ja esiintyjän lahjansa.

Kun Ike and Tina Turner Revue aloitti keikkailun, mies muutti lupaa kysymättä Anna Mae Bullock -nimen Tina Turneriksi.

Tina ponnisti tähteyteen vaatimattomista oloista. Elämänmysteeri avautui hänelle kuitenkin jo lapsena.

Läheisriippuvaisuus johti vaikeuksiin

Vuonna 1976 Tina ja Ike olivat keikalla Dallasissa, kun Tina juoksi hotellista ulos ja jatkoi niin lujaa kuin pääsi rekkojen sekaan valtatielle. Taskussaan hänellä oli vain 36 senttiä ja Mobilin luottokortti.

Tina piiloutui ystävänsä luokse elettyään vuosia väkivaltaisessa liitossa Iken kanssa ja haki avioeroa.

Tätä kaikkea edelsi 1950-luvun lopulla alkanut musiikillinen yhteistyö ja 1960-luvun alussa solmittu avioliitto mielialanvaihteluista ja huume- ja alkoholiriippuvuudesta kärsineen miehen kanssa.

Tina oli adoptoinut Iken aiemmassa suhteessa syntyneet pojat, ja hänellä oli avioituessaan yksi poika, Craig, edellisestä suhteestaan bändin saksofonistin Raymond Hillin kanssa. Ike ja Tina Turner olivat saaneet myös yhteisen lapsen, Ronnien.

Ikellä oli ollut koko avioliiton ajan muita naisia, ja hän oli pahoinpidellyt vaimoaan toistuvasti. Koska Tina oli turvattoman lapsuutensa takia läheisriippuvainen, hän oli vain tehnyt parhaansa ja yrittänyt selvitä.

Lopulta Tina oli menettänyt elämänhalunsa ja yrittänyt vuonna 1968 itsemurhaa ottamalla yliannostuksen unilääkettä. Kun hän ei toiveistaan huolimatta ollut kuollut, hän oli alkanut miettiä, onko hänen elämällään sittenkin jokin suurempi tarkoitus.

Ike ja Tina Turneria pidettiin upeana ja lahjakkaana parina, mutta todellisuudessa Tinan elämä oli helvettiä Iken rinnalla.

Mantraa aamuin illoin

Kun Tina otti tavakseen laulaa mantraa, hän aloitti myös buddhalaisuuden opiskelun. Kirjoista tuli hänen ystäviään. Koska Ike ei voinut sietää mantralaulua, Tina lauloi ensin muutaman ystävänsä kanssa miehen ollessa poissa kotoa sekä salaa aamuvarhain ja yömyöhään sängyssään.

Erottuaan Tina liittyi paikalliseen Soka Gakkai International -ryhmään Los Angelesissa. Se on Japanissa syntynyt uususkonnollinen maallikkoliike, jonka piirissä harjoitetaan Nichiren-buddhalaisuutta. Nam-myōhō-renge-kyō-mantran lausuminen on liikkeen jäsenten perusharjoitus.

Japanissa Myōhō-renge-kyōksi kutsutaan myös ryhmälle tärkeää Lootus-sutraa, pyhää kirjoitusta. Lause ilmaisee elämän lain, jota buddhalaiset opetukset pyrkivät kuvailemaan.

Buddhalaisen opetuksen sisältämä kymmenen maailman oppi kuvaa sisäisyyttä, jatkuvasti muuttuvia mielialoja, ajatuksia ja olotiloja, jotka vaikuttavat tunteisiin, tekoihin ja siihen, miten ihminen näkee itsensä ja muut. Se auttaa ihmistä ratkaisemaan ongelmiaan ja elämään yhteydessä muihin.

Oppi auttoi havainnoimaan

Kymmenen maailman oppi kattaa koko inhimillisten kokemuksien kirjon alemmista, eli kärsimyksestä, ahneudesta ja vihasta, korkeampiin, joita ovat rauhallisuus, onni, oppiminen ja oivaltaminen.

Korkein tila on valaistuminen.

Se on maailmankaikkeuden todellisen tilan ja elämän luonteen oivaltamista, ja siihen liittyy rajaton viisaus, rohkeus, myötätunto ja suuri elämänvoima.

Lootus-sutran mukaan buddhatila – eli täydellinen onnellisuuden sekä pelosta ja harhaluuloista vapaa olotila – on sisäsyntyisesti läsnä kaikessa elävässä. Näin ollen valaistuminen on mahdollista kaikille ihmisille heidän elinaikanaan.

Alempien tilojen ilmaantuminen ja katoaminen riippuu enimmäkseen siitä, miten ihminen reagoi ulkoisiin olosuhteisiin. Korkeampien tilojen saavuttaminen taas edellyttää tietoisia sisäisiä ponnisteluja, ja niiden myötä toteutuneet saavutukset ovat pysyviä.

Valaistunut ihminen on täysin vapaa, kokonainen ja onnellinen.

Kymmenen maailman oppi auttoi Tinaa havainnoimaan itseään rehellisesti. Hän tunnisti itsessään heikon itsetunnon ja omanarvontunnon, läheisriippuvuuden ja taipumuksen myöntyä muiden tekemiin päätöksiin.

Havainnot auttoivat Tinaa muuttumaan.

Yhteys elämän rytmiin

Vaikeimpina aikoina Tina Turner lauloi mantraa neljäkin tuntia päivässä päästäkseen korkeampaan mielentilaan ja virittäytyäkseen toivon aaltopituudelle.

”Riitti, kun tiesin, että ääni kosketti jotain sisimmässäni ja viritti minut uuteen mielentilaan. Harjoitukseni auttoivat minua selviytymään erilaisista tilanteista, koska ajattelin niistä silloin eri tavalla.”

Kirjassaan hän kertoo henkisestä matkastaan.

Mantralaulu vahvisti Tinaa, ja hän koki vähitellen pääsevänsä syvään yhteyteen elämän rytmin kanssa. Mitä enemmän hän lauloi, sitä enemmän hän tunsi ydinminänsä, synnynnäisen Buddha-luontonsa heräävän.

”Mitä enemmän valoni loisti, sitä paremmaksi ympäristöni muuttui ja unelmani alkoivat toteutua.”

Buddhalaisuus avasi Tinalle uudenlaisen, avaramman näkymän elämään ja ihmisyyteen. Mantralaulu auttoi häntä kohoamaan korkeampaan olotilaan ja vähitellen pysymään siellä yhä pidempään.

Tina löysi uudenlaisen riippumattomuuden tunteen. Hän tunsi buddhalaisten harjoitusten ansiosta uudenlaisen ihmisen syntyneen sisällään, aidon itsen, jolla oli vahva merkityksen tunne ja tietoisuus itsestään.

Hengellinen kestävyys auttoi uralla eteenpäin

Mantralaulun avulla Tina pystyi toteuttamaan hurjimmatkin unelmansa. Hänellä oli aina ollut korkea työmoraali. Tina oli ollut kunnianhimoinen ja sinnikäs jo ennen tutustumistaan buddhalaisuuteen, mutta hengellisen kestävyyden kasvaminen auttoi myös ammatillisessa kehittymisessä.

”Luovuuteni kehittyi aivan uusiin ulottuvuuksiin, ja tulin tietoiseksi elämäni ja ympärilläni elävien ihmisten pyhyydestä. Ihmisyyden vallankumous on pysyvä ja sisäinen. Se on sydämen vallankumous”, hän on kirjoittanut.

Mantralaulu antoi Tinalle voimaa laulaa ja tanssia itsensä koko maailman tietoisuuteen. Hän teki 45-vuotiaana kansainvälisen läpimurtonsa levyllä Private Dancer, jolla oli muun muassa menestyskappale What’s Love Got to Do with It.

Avioeronsa jälkeen Tina oli esiintynyt pääasiassa hotelleissa, kasinoilla ja tanssiravintoloissa. Musiikkipiireissä hänelle oli sanottu, että hän on liian vanha ja väärää sukupuolta, jotta hän voisi tehdä merkittävän soolouran.

Seuraavien vuosikymmenien aikana Tina teki useita maailmankiertueita ja myi yli 200 miljoonaa levyä.

1970-luvulta lähtien Tina aloitti jokaisen päivän laulamalla mantraa.

Mantraa ennen esitystä

Yksityiselämässä Tinalla alkoi uusi vaihe vuonna 1986, kun laulaja tutustui saksalaiseen musiikkituottajaan Erwin Bachiin. He asettuivat lopulta Sveitsiin. Naimisiin pari meni vuonna 2013, ja samana vuonna Tina sai Sveitsin kansalaisuuden.

Nykyisin pariskunta asuu komeassa huvilassa Zürichinjärven rannalla.

Tina uskoo, että hengellinen harjoittaminen ja sisäisen olotilan muuttuminen alhaisemmasta korkeammaksi on tuonut hänen elämäänsä kaiken sen hyvän, mitä siinä nyt on.

Lopulta hän onnistui myös antamaan anteeksi Ike Turnerille, joka menehtyi kokaiinin yliannostukseen vuonna 2007.

Tina teki huikean 50-vuotisjuhlakiertueen vuosina 2008–2009. Hän lauloi mantraa ja rukoili ennen esityksiään koko soolouransa ajan.

”Kuvittelin aina mielessäni yleisön ja rukoilin, että voisin sen illan esityksessä olla juuri se ihminen, jota itse kukin tarvitsi voidakseni innostaa heitä unelmoimaan, toivomaan ja lataamaan sielunsa akut. Rukoilin, että voisin tartuttaa heihin sydämen riemullisen vallankumouksen kipinän”, hän kirjoittaa.

Tina Turner tapasi suuren rakkautensa Erwin Bachin jo vuonna 1986.

Kun myrkky muuttuu lääkkeeksi

Tina on muuttanut myrkyn lääkkeeksi. Se on buddhalainen ilmaisu, jossa on kyse siitä, miten ihminen kohtaa vastoinkäymiset. Niitä voi käyttää viisauden, rohkeuden ja myötätunnon lisäämiseen.

Ongelmat voivat auttaa ihmistä kasvamaan, kun niihin asennoituu rakentavasti. Mitä suurempi ongelma, sitä enemmän se synnyttää kielteistä energiaa, jonka voi kuitenkin muuttaa myönteiseksi mantralaulun ja hengellisten harjoitusten avulla.

”Kohonneesta mielialasta käsin voi havaita, että kohtaamamme vastoinkäymiset sisältävät opetuksia, joita tarvitsemme unelmien toteuttamiseen. Meidän tulee kantaa vastuu teoistamme ja hoitaa ongelmat rauhallisesti ja järkevästi.”

Juhlakiertueensa aikana seitsemänkymppinen laulaja huomasi, ettei jaksanut enää tehdä töitä kuten aiemmin.

Tina on kuitenkin ollut mukana eri uskontojen musiikillisia perinteitä esiin tuovilla levyillä. Hän on myös esiintynyt sekä laulajana että puhujana ystävänsä Regula Curtin lanseeraamassa Beyond-hankkeessa.

Sen ja maailmankiertueiden ansiosta hän on tavannut ihmisiä monista eri uskontokunnista ja kulttuureista.

”Uskon, että kaikilla uskonnollisilla perinteillä on pohjimmiltaan yhteinen tavoite, ikuisen ilon kokeminen yhdessä maailmankaikkeuden myönteisten voimien kanssa”, Tina kirjoittaa.

Laulajat Regula Curti, Tina Turner ja Dechen Shak-Dagsay tekivät buddhalaisia ja kristillisiä rukouslauluja sisältävän levyn vuonna 2009.

Voimavarat auttoivat paranemaan

Viimeisten kymmenen vuoden aikana Tina Turnerilla, 82, on ollut vakavia terveysongelmia: aivoinfarkti, korkea verenpaine, suolistosyöpä ja munuaisvika.

Viimeisestä hän selvisi, kun aviomies luovutti oman munuaisensa hänelle viisi vuotta sitten.

Tina koki hengellisyyden auttaneen häntä myös paranemisprosessissa.

”Huomasin, että vuosien hengellisten harjoitusten yhteisvaikutus oli mittaamattoman arvokas. En mennyt epätasapainoon, en ainakaan pitkäksi aikaa, yhdestäkään terveyteeni liittyvästä ongelmasta. Kokosin yhteen kaikki voimavarani enkä lannistunut”, hän muistelee.

Vaikeudet eivät kuitenkaan loppuneet tähän, sillä hänen esikoisensa Craig teki itsemurhan vuonna 2018.

Myös siitä Tina selvisi miehensä tuella sekä mantralaulun ja buddhalaisuuden harjoittamisen avulla.

Tuonpuoleisuuteen kurkottava tunne

Tinan kotimaisemat Zürichinjärvellä Sveitsissä tarjosivat otollisen ympäristön hengellisille harjoituksille. Pari asui Chateau Algonquin -nimisessä talossa.

Zürichin-koti on Tinan turvapaikka ja pyhättö. Hän kapuaa joka aamu portaita pitkin huvilan toisen kerroksen rukoushuoneeseen, jossa on taidokkaasti kaiverrettu buddhalainen puinen kotialttari.

Rukoushuoneessa Tina sytyttää kynttilän, kuten on tehnyt joka aamu 50 vuoden ajan, laulaa mantraa, rukoilee, lukee buddhalaista kirjallisuutta – ja virittäytyy maailmankaikkeuden jumalalliseen rytmiin. Rukoushuoneen ikkunoista avautuu näkymä kauniille Zürichjärvelle.

”Meillä kaikilla on Buddha-luontomme valoa hohtava taso, korkeampi itse. Kyse on tuonpuoleisuuteen kurkottavasta tunteesta, jonka koen, kun laulan mantraa ja tunnen olevani yhtä kaiken elollisen kanssa”, Tina kirjoittaa.

Hän on oppinut buddhalaisuuden harjoittamisen myötä, että kaikilla elävillä olennoilla on perustava arvo. Kun Tina ymmärsi oman arvonsa, hän ymmärsi kaikkien muidenkin arvon.

”Olemme kaikki suuren maailman, makrokosmoksen, sisällä olevia pieniä maailmoja, mikrokosmoksia. Kun muutumme ja muutamme pientä maailmaa, tuemme ihmisten jakaman karman ja koko ihmiskunnan ja suuren maailman kohtalon muuttamista. Siinä on ihmisen suurin vastuu ja kunnia.”

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 6/2022. Tina Turner kuoli 24.5.2023 kotonaan Sveitsissä.

Tina Turnerin mukaan nimetty ruusu hehkuu oranssin ja pinkin sävyissä ja tekee oikeutta tulisieluiselle esikuvalleen.

Tina Turnerin ajatuksia

Jokainen meistä on syntynyt suorittamaan ainutlaatuisen tehtävän. Jokaisella on elämä, jonka vain me itse voimme elää. Kuulumme yhteen jakaaksemme yhteisen tehtävän, joka on ihmiskuntaperheen kehittäminen hyväntahtoisemmaksi ja onnellisemmaksi.

Ainoa tie onneen on nähdä itsensä, muut ihmiset ja asuttamamme maailma selvästi ja sellaisina kuin ne ovat. Selkeä havaintokyky perustuu aina nykyhetkeen.

Kannattaa muistaa, että oman syvyytensä huomioiminen, sisäinen matka, on aina suorin tie onneen.

Kun yrittää parhaansa mukaan kohota korkeammalle rakastamalla itseään enemmän, käyttäytymällä kaikessa harkitsevammin ja lempeämmin, voi kokea aidon sydämen vallankumouksen.

Olemme kaikki tähtipölyä ja Jumalan lapsia, sukua Buddha-tietoisuudelle, laaja elävien olentojen suurperhe, jolla on yksi yhteinen koti, Maa.

Karismaattinen Tina on saanut 12 Grammy-palkintoa ja myynyt sooloartistina enemmän konserttilippuja kuin kukaan muu.

Tina Turnerin tärkeät vuodet

1939 Anna Mae Bullcok syntyy.

1956 tutustuu Ike Turneriin ja alkaa laulaa tämän yhtyeessä. Ike antaa hänelle taiteilijanimen Tina Turner, kun Ike and Tina Turner Revue aloittaa esiintymisen.

1958 saa esikoisensa Craigin, jonka isä oli Raymond Hill.

1960 saa toisen poikansa Ronnien, jonka isä oli Ike Turner.

1962 avioituu Ike Turnerin kanssa.

1968 yrittää itsemurhaa.

1973 löytää buddhalaisuuden.

1976 jättää Ike Turnerin. Avioero astuu voimaan 1978. Avioerossa Tina saa pitää taitelijanimensä ja kaksi omistamaansa Jaguar-autoa.

1984 tekee kansainvälisen läpimurron, julkaisee albumin Private Dancer.

1986 aloittaa seurustelun musiikkituottaja Erwin Bachin kanssa.

2008–2009 maailmanlaajuinen 50-vuotistaiteilijajuhlakiertue, jonka jälkeen jää eläkkeelle.

2013 avioituu Erwin Bachin kanssa ja saa Sveitsin kansalaisuuden.

2018 poika Craig tekee itsemurhan.

2019 The Tina Turner Musicalin ensi-ilta Lontoossa.

2021 myy oikeudet musiikkiinsa BMG:lle 50 miljoonalla dollarilla. Tina-dokumenttielokuva julkaistaan.

2023 kuolee Sveitsissä 24.5.

Tinan loppuelämää sävyttivät monet sairaudet.

Jutun lähteenä käytetty Tina Turnerin kirjoja Minun rakkaustarinani (Like 2018) ja Onnellisuus on olemuksesi – Opas pysyvään elämänmuutokseen (Viisas Elämä 2021).

Kommentoi »