Tiesitkö, että runsas vedelle altistuminen uidessa ja nappikuulokkeet voivat aiheuttaa korvakäytävän tulehduksen?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Sabora Pharma
Tiesitkö, että runsas vedelle altistuminen uidessa ja nappikuulokkeet voivat aiheuttaa korvakäytävän tulehduksen?
Korvakäytävän tulehdus on yleinen vaiva etenkin kesäisin, sillä muun muassa vedelle altistuminen uidessa ja lämpö luovat korvakäytävään otolliset olosuhteet bakteereille. Myös nappikuulokkeet ja korvan liiallinen putsaaminen voivat olla syypäitä tulehdukseen.
Julkaistu 1.8.2023

Korvakäytävän tulehdus on nykyisin varsin yleinen infektio: diagnoosin saa vuosittain 50 000–150 000 henkilöä. Lisäksi tiedetään, että joka kymmenes kärsii korvakäytävän tulehduksesta jossain vaiheessa elämänsä aikana. Infektio on yleisin lapsilla ja iäkkäillä, mutta muutkin voivat sen saada.

Oireet on helppo tunnistaa, etenkin jos on aiemmin sairastanut korvakäytävän tulehduksen. Kova särky alkaa infektion akuutissa muodossa (nk. kesäkorva) nopeasti, jopa muutamissa tunneissa. Kipu voi säteillä leukaan asti ja pahentua korvan koskettelemisesta tai leukojen liikuttelusta. Korvakäytävän ihon turvotuksen takia kuulo voi heikentyä ja korva voi kutista tai vuotaa sameaa nestettä. Sen sijaan kuume ei tyypillisesti kuulu korvakäytävän tulehduksen oireisiin toisin kuin korvatulehduksessa, joka on yleinen vaiva lapsilla ja vilustumisen yhteydessä.

Toisinaan voi kyseessä olla myös krooninen korvakäytävän tulehdus, joka oireilee viikkojen aikana pahenevana korvakäytävän kutinana ja hilseilynä.

Kesä on korvakäytävän tulehdusten sesonkia

Yli puolet diagnooseista tehdään kesäisin, mikä onkin korvakäytävän tulehduksen sesonkia. Tapausten määrään vaikuttaa muun muassa sää – lämpiminä kesinä tulehdukset ovat yleisempiä kuin viileinä.

Korvatulehduksesta puhuttaessa tarkoitetaan välikorvan tulehdusta, kun taas korvakäytävän tulehdus on korvakäytävän ihon tulehdus. Käytävä on rakentunut siten, että se puhdistuu luonnollisesti. Ympäristö on luonnostaan hapan ja siellä syntyy jatkuvasti ihoa suojaavaa ja taudinaiheuttajia estävää korvavahaa.

Korvakäytävän luonnollisen ympäristön ja korvavahan tuotannon häiriintymisen myötä iho voi ärtyä ja infektioitua bakteereista tai sienistä. Lopputuloksena on helposti noidankehä, sillä tulehdus heikentää korvakäytävän ihoa, mikä saa sen hilseilemään ja erittämään nestettä helpottaen samalla bakteerien ja sienien lisääntymistä.

Jatkuva altistuminen kosteudelle esimerkiksi uinnin yhteydessä luo otollisen alustan korvakäytävän tulehdukselle. Apteekeista saatava Otinova-korvasuihke on kätevä apu, sillä annostelu on helppoa ja suihke paitsi lievittää kutinaa myös tappaa korvakäytävään pääseitä bakteereita ja sieniä.

Nappikuulokkeet ja korvien liiallinen putsaus altistavat

Yleisin syy korvakäytävän tulehdukselle on kuuma sekä kostea ilma sekä korvakäytävän runsas altistuminen vedelle esimerkiksi uidessa. Vaivaa kutsutaankin usein ”uimarinkorvaksi”. Runsas suihkussa käyminen sekä saippua, sampoo ja hiuslakkakin voivat lisätä infektion riskiä.

Myös rakenteelliset syyt ja aikaisemmin sairastettu korvakäytävän tulehdus altistavat uudelle infektiolle. Taudeista esimerkiksi ekseema, psoriaasi ja muut ihosairaudet sekä diabetes voivat edesauttaa korvakäytävän tulehduksen syntymistä.

Korvien liiallista puhdistamista esimerkiksi vanupuikoilla tulee välttää, sillä se voi aiheuttaa bakteerien ja sienien kasvua helpottavia ihovaurioita. On hyvä muistaa, että myös nappikuulokkeiden, korvatulppien ja kuulolaitteiden käyttö tekee siitä suljetun ja kostean ympäristön. Etenkin likaisten nappikuulokkeiden käyttö kasvattaa bakteerien ja sienien määrää korvakäytävässä – kuulokkeet kannattaa siis puhdistaa säännöllisesti.

Huolehdi puhtaudesta ja hoida helposti suihkeella

Paras tapa suojautua ikäviä korvakäytävän tulehduksia vastaan on hoitaa alueen ihoa ja suojata sitä toistuvalta kastumiselta, sillä ehjä ja kuiva iho ei houkuttele patogeenejä. Jos suojaavan korvavahan tuotannossa tai laadussa on ongelmia, auttaa Vaxol-korvasuihke poistamaan ylimääräistä vahaa edistäen samalla korvan luonnollista puhdistusmekanismia. Jos korvakäytävän tulehduksen kuitenkin saa, kannattaa valita Otinova-korvasuihke, sillä se on nopea ja tehokas apu tulehduksen hoitoon.

Otinova-korvasuihke on näppärä itsehoitotuote toistuviin korvakäytävän tulehduksiin, sillä hoito on helppo aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Aikuisille ja yli 5-vuotiaille lapsille tarkoitettu suihke tepsii sekä bakteeri- että virusperäisiin tulehduksiin. Apteekeista saatava helppokäyttöinen Otinova sisältää 150 annosta ja korvasuihke säilyy avattuna kuusi kuukautta.

Otinova-korvasuihke sisältää bakteereja ja sieniä tappavaa Burowin liuosta. Se tepsii muun muassa Staphylococcus Aureus ja Pseudomonas Aeruginosa -bakteereihin, jotka ovat yleisimpiä korvakäytävän tulehduksen aiheuttajia.

Tutkimusten mukaan Otinovalla on nopea vaikutus myös antibioottiresistentteihin MRSA-bakteereihin. Suihke on tippapulloja hygieenisempi ja helpompi annostelumuoto, sillä korvasuihketta käytettäessä ei tarvitse varoa, että pullo koskettaisi korvaan. Suihkeen ansiosta annostelu onnistuu helposti iäkkäämmiltäkin.

Otinova® on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Valmistaja Circius Pharma AB.

Kommentoi »