Terve.fi

Väsymystä ja outoja oireita? Milloin kävit viimeksi tutkimuksissa?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SynLab
Väsymystä ja outoja oireita? Milloin kävit viimeksi tutkimuksissa?
Kärsitkö epämääräisistä oireista, kuten väsymyksestä? Nyt voit saada tarkempaa tietoa terveydestäsi laboratoriokokeilla – ilman lääkärin lähetettä.
Julkaistu: 6.7.2018

Monet epämääräiset oireet voivat kieliä terveysongelmista: väsymys voi johtua esimerkiksi vähäisestä unenmäärästä, anemiasta, sydän- ja verisuonitaudista tai vitamiinien ja kivennäisaineiden epätasapainosta.

– Jos korjausliike elämäntavoissa ei auta, laadukkailla laboratoriokokeilla voi vaivattomasti selvittää tilanteen. Oma hyvinvointi kannattaa ottaa omiin käsiin eikä jäädä miettimään, mistä erilaiset oireet saattaisivat johtua, SYNLABin lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo sanoo.

Pysy ajan tasalla terveydentilastasi

Monet sairaudet ovat helposti havaittavissa nykypäivän tutkimusmahdollisuuksilla. Joskus vakavatkin terveysongelmat alkavat ja etenevät ilman erityisiä oireita ja antavat varoitusmerkkejä vasta, kun sairaus on edennyt pidemmälle.

– Verikokeilla voidaan kartoittaa useiden sairauksien riskiä ja löytää selityksiä oireisiin. Säännöllisillä tutkimuksilla voi ennaltaehkäistä terveysongelmia ja seurata omaa hyvinvointia, Vaskivuo sanoo.

Laboratoriossa tehtävä terveystarkastus antaa hyvän kuvan elimistön tilasta

SYNLAB, joka on Euroopan johtava lääketieteellinen laboratorio, on koonnut tärkeimmät laboratoriokokeet edullisiin paketteihin. Osa paketeista sisältää yleisesti terveydentilaan liittyviä tutkimuksia kuten Terveystarkastuspaketit ja osa on oireisiin perustuvia tutkimuspaketteja kuten Närästys- ja Anemiapaketti.

Suosituin Terveystarkastuspaketti sisältää 13 verikoetta, joilla saa kattavan kuvan elimistön voinnista.

– Terveystarkastuspaketin tulokset kertovat yleisen terveydentilan lisäksi immuunijärjestelmän vahvuudesta, munuaisten, maksan ja kilpirauhasen toiminnasta sekä auttavat arvioimaan sydän- ja verisuonisairauksien syntymisen riskiä. Paketti sisältää myös verensokerin, kolesterolin, raudan ja D-vitamiinin pitoisuusmääritykset, Tommi Vaskivuo valottaa.

Terveystarkastuspakettia on mahdollista täydentää lisätutkimuksin esimerkiksi 50+ Nainen ja 50+ Mies -tutkimuspaketeilla, jotka pureutuvat muun muassa hormonitoiminnan selvittämiseen.

Myös urheilijoille ja kuntoilijoille on oma terveystarkastuspakettinsa, joka mittaa liikkuvalle ihmiselle tärkeitä arvoja liittyen esimerkiksi fyysisen rasituksen vaikutuksesta elimistöön. Kasvissyöjän paketti puolestaan auttaa arvioimaan onko kasvisruokavalio riittävän monipuolinen.

Ennaltaehkäise terveysongelmat

Esimerkiksi hermostuneisuus ja unihäiriöt voivat olla oireita kilpirauhasen toimintahäiriöistä. Tunto- ja muistihäiriöt sekä lihasheikkous saattavat kieliä B12-vitamiinin puutoksesta. Moni myös kärsii tietämättään suolistosairaudesta, vaikka oireilee.

- Säännölliset tutkimukset ennaltaehkäisevät terveyspulmia. Nykyisin voidaan testata jopa sydänkohtauksen ja diabeteksen riskiä verikokeen avulla.

Laboratorioon myös ilman lähetettä

Suomalaiset ovat tottuneet käymään laboratoriossa lääkärin lähettämänä. Monelle tuleekin yllätyksenä, että laboratoriokokeisiin ei tarvita lähetettä.

SYNLABilla on näytteenottopisteitä ympäri Suomen Helsingistä Rovaniemelle ja tutkimuksiin pääsee yleensä jo seuraavana päivänä. Tulokset valmistuvat yleisesti kolmessa työpäivässä ja ne löytyvät kätevästi sähköisestä Terveyskansio-palvelusta. SYNLABin toimipisteistä saat myös laboratoriopalveluiden lisäksi kuvantamispalveluita kuten magneettitutkimukset, röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimukset.

Jos tutkimusten tuloksissa on jotain viitearvoista poikkeavaa, voidaan tehdä jatkotutkimuksia tai asiakas voi kääntyä hoitavan lääkärinsä puoleen.

Kommentoi »