Kauneus ja Terveys

Tiedätkö jo tämän ebolasta?

Tiedätkö jo tämän ebolasta?
Länsi-Afrikasta alkanut ebolaepidemia ahdistaa. Leviääkö virus pian Suomeen? Asiantuntijoiden mukaan paniikkiin ei ole aihetta.

1. Miten ebola tarttuu? 

Ebola voi tarttua, jos koskee sairastuneen eritteisiin. Myös kuolleen eritteet levittävät vielä­ tautia. Suojaamattomassa seksissä ebola voi tarttua pitkäänkin, sillä virusta erittyy spermaan jopa kolme kuukautta tartunnan jälkeen. Sitä,­ kuinka pitkään virus säilyy naisen limakalvojen eritteissä, ei tiedetä.

2. Ketkä ovat riskiryhmässä saada viruksen? 

Ebolaan sairastuvat helpoiten he, jotka­ ­altistuvat ihmisten ruumiineritteille tai koskevat villi­eläimiin alueilla, joilla on virusta. Nyt virusta­ on etenkin Länsi-Afrikassa. Riskiryhmässä ovat lääkärit, hoitajat ja muu tervey­den­­huollon henkilöstö erityisesti epidemia-­alueella, varsinkin jos he ­eivät tiedä hoitavansa ebolapotilaita.

3. Miten ebolavirukselta voi suojautua? 

Ebolavirus ei tartu ilman välityksellä esimerkiksi julkisella paikalla tai samassa huoneessa aivastelevalta. Siksi tartunnan saaminen vaikkapa bussissa matkustaessa ei ole todennäköistä. Jotta sairastunut tartuttaisi tautia, hänellä on oltava ­jo oireita. Oireeton kantaja ei tartuta virusta muihin.

Parhaiten virukselta suojautuu, kun ei koske ebolaa­ sairastavaan ja välttää kaikenlaisia kontakteja villieläimiin Afrikan-matkalla.

4. Mistä tunnistaa, että on saanut ebolatartunnan? 

Ebolan alkuoireita ovat yli 38,6 asteen kuume,­ ­oksentelu, ripuli ja kova päänsärky.­ Monet trooppiset taudit oireilevat aluksi­ ­­samalla tavalla.

Koska tartunnan voi todeta vain laboratorio­kokeissa, itse ei voi tietää sairastuneensa juuri ebolaan. Jos epäilee sairastuneensa, pitää soittaa kotikunnan tartuntataudeista­ vastaavalle lääkärille.

5.Pitääkö perua matka Afrikkaan tai Espanjaan ebolan takia? 

Sierra Leoneen, Liberiaan ja Guineaan ei kannata­ nyt matkustaa, sillä niissä on laaja epidemia. Maihin matkustaminen ei suoraan tuo riskiä sairastua, mutta jos matkalla joutuisi sairaalaan jostain muusta syystä, voi altistua ebolalle.

Vaikka epidemia on nyt vain muutamassa maassa, se voi levitä myös naapurimaihin Senegaliin, Maliin, Guinea-­Bissauhun ja Norsunluurannikon tasavaltaan, sillä ihmiset liikkuvat ­alueella paljon maiden rajojen yli. Myös Nigeriassa, Kongossa ja Itä-Afrikan maissa on ­ollut ebolatapauksia tänä vuonna. Vaikka Espanjasta on löydetty ainakin yksi sairastunut, sinne uskaltaa matkustaa huoletta.

6. Pitääkö minun välttää tapaamasta Afrikan-lomalta palannutta ystävää? 

Tapaamiseen ei ole selkeää sääntöä. Jos ­ystävä on vasta palannut tartunta-alueelta ja tehnyt matkalla jotain sellaista, joka on voinut altistaa tartunnalle, riski on olemassa.

Ebolan itämisaika on yleensä viikon, mutta se voi olla myös kolme viikkoa. Matkalta palanneen kannattaa itse miettiä, onko voinut altistua ebolalle. Ei ole kuitenkaan syytä mennä laboratoriokokeisiin varmuuden vuoksi.

7. Kuinka nopeasti ebola voi levitä Suomeen? 

Euroopaan voi tulla uusia yksittäistapauksia, ja on mahdollista, että Suomestakin löytyy sairastuneita.

Riski siitä, että Suomeen tulisi epidemia, on erittäin pieni.­ Suomen tasokas hygieniataso ja kyky varautua sairauksiin pienentävät epidemian todennäköisyyttä entisestään. Suuri väestötiheys on pahentanut epidemiaa Länsi-Afrikan maissa.

8. Voiko ebolaa parantaa? 

Vajaa puolet sairastuneista on kuollut. ­Ennusteeseen vaikuttaa se, kuinka suuren määrän virusta on saanut, eli kuinka sairaan ihmisen eritteiden kanssa­ on ollut ­tekemisissä. Eniten virusta on kuolleiden eritteissä.

Jotkut sairastuneet ovat parantuneet jopa ­ilman sairaalahoitoa, ja toiset kuolleet sairaalahoidosta huolimatta,­ mutta vielä ei tiedetä miksi.

Myös yleiskunto vaikuttaa. Jos ihmisellä on perussairauksia, kuten diabetes, ne voivat heikentää taudista paranemista. Vastaavasti hyvä yleiskunto voi lisätä mahdollisuuksia parantua.

9. Miksi ebolaa vastaan ei ole rokotetta, vaikka tauti­ on ollut olemassa vuosia? 

Useampia rokotteita on ollut vuosien varrella kehitteillä, mutta ebolavirukset ovat niin muuntautumiskykyisiä, että rokotteita on hyvin vaikea testata. Nyt tarttuviin viruksiin on pari kokeellista lääkettä, mutta­ niitä on hyvin vähän saatavilla.

10. Osataanko Suomessa hoitaa ebolaan sairastuneita? 

Suomessa osataan hoitaa hyvin erilaisia infektiotauteja, ja esimerkiksi potilaiden eristäminen ­onnistuu. Sairastuneita­ hoidettaisiin Husin Meilahden kolmiosairaalan infektio-osastolla.

Asiantuntijana virologian yksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopra, THL.

Lähteenä myös Ulkoministeriö, WHO, Centers for Disease Control and Prevention.

Julkaistu: 24.11.2014
Kommentoi »