Terve.fi

Terveellisetkin mehut voivat vahingoittaa hampaita

Terveellisetkin mehut voivat vahingoittaa hampaita
Myös terveelliset hedelmä- ja marjamehut voivat vahingoittaa hampaita, hammaslääkäreiden ryhmä varoittaa Isossa-Britanniassa. Erityisesti sokeria sisältävät happamat mehut ovat haitallisia hammaskiilteelle ja syövyttävät hampaita.
Julkaistu 8.8.2007

Hammaslääkärit ovat erityisen huolissaan mehujen vaikutuksesta lasten hampaisiin ja neuvovatkin vanhempia antamaan lapsilleen happamia mehuja mieluiten aterioiden yhteydessä. Pillin läpi juominen vähentää mehun vaikutuksia hampaissa.

Myös hiilihapolliset virvoitusjuomat ja sokerittomat kevytjuomatkin voivat olla hampaille vahingollisia. Hammaslääkärit suosittelevatkin vettä ja maitoa ensisijaisiksi juomavaihtoehdoiksi.

Usein myös luullaan, että kuivatut hedelmät ovat hampaille karkkeja suositeltavampia. Todellisuudessa kuivatut hedelmät saattavat sisältää sokeria saman verran kuin makeiset. Siksi myös karkit ja kuivatut hedelmät on parasta nauttia muun ruuan yhteydessä.

Xylitolituotteet tuovat päivän mittaan hätäapua happohyökkäyksen katkaisemiseen, ja hampaat tulee myös pestä fluorihammastahnalla aamuin illoin. Sokeripitoisten ja happamien juomien nauttimisen jälkeen kannattaa kuitenkin odottaa vähintään puoli tuntia ennen hampaidenpesua. (Finfood-BBC)

Kommentoi »