Sairaudet

Terveellinen ruokavalio ehkäisee veritulppia

Runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja kalaa sisältävä ruokavalio saattaa ehkäistä [elink=http://www.poliklinikka.fi/laskimotukos,_syva/]veritulppien[/elink] muodostumista.

6.2.2007 Terve.fi

Tutkimukseen osallistui 15 000 aikuista miestä ja naista, jotka arvioivat ruokavaliotaan tutkimuksen alussa sekä uudelleen 12-vuotisen seuranta-ajan puolivälissä. Seurannan aikana heille sattui 196 laskimo- ja keuhkoveritulppaa.

Tulosten perusteella veritulppien riski on pienentynyt niillä, jotka syövät kalaa vähintään kerran viikossa ja hedelmiä ja vihanneksia päivittäin. Vastaava yhteys havaittiin, kun huomio kiinnitettiin ravinnon B6-vitamiini-, folaatti- ja omega-3-rasvahappopitoisuuksiin. Veritulppien vaara oli puolestaan suurentunut henkilöillä, joiden ruokavalio painottui punaiseen lihaan ja lihajalosteisiin.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Circulation 2007;115:188-195

Laskimotukos, syvä

Copyright Duodecim 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi