Terve.fi

Teini ei suostu siivoamaan huonettaan – vinkkejä vanhemmille

Teini ei suostu siivoamaan huonettaan – vinkkejä vanhemmille
Julkaistu: 16.1.2012

Teini-iässä mikä tahansa muu asia voi tuntua tärkeämmältä, kuin oman huoneen siivoaminen. Jos teiniä ei huoneensa siivous kiinnosta, mutta vanhemmatkaan eivät voi sinne tupata siivoamaan, mitä voi tehdä? Ja onko teinin siivoamaton huone jo terveysriski? WebMD.com -sivusto kertoo, mitä teinin huoneessa voi piillä ja miten teinin voi saada siivoamaan.

Teinin huoneesta voi löytyä puoliksi syötyjä ruokia, likaisia vaatemyttyjä, puolimärkiä pyyhkeitä jne. Lisäksi huone voi olla pölyinen ja likainen. Huoneessa voi tällöin olla esimerkiksi hometta, hyönteisiä tai muita elukoita, bakteereita tai sienikasvustoa. Jos olot ovat pitkään epäsiistit, voi asukkaille tulla terveyshaittoja, kuten allergiaa, astmaa, ihottumaa tai kutinaa.

Miten saada teini siivoamaan huoneensa?

Murrosiän myllerryksessä teini pistää hanttiin kaikissa asioissa, myös huoneen siivouksessa. Vanhemman voi olla vaikea puuttua tilanteeseen, mutta epähygieenisissä oloissa asumiselle on kuitenkin tehtävä jotain. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voi ottaa kantaa tilanteeseen.

1. Luo selkeät säännöt

Pelkkä “siivoa huoneesi!” -komento ei välttämättä tehoa. Kerro teinille, mitä odotat huoneen siivoukselta ja miksi. Pitäydy säännöissä.

2. Keskity oleelliseen

Pino likaisia astioita on eri asia kuin pino kirjoja. Puutu vain sellaisiin asioihin, joista voi tulla terveysongelmia.

3. Älä vaahtoa kaikesta

Mikä olisi tärkeintä huoneen siistimisessä? Sängyn petaaminen vai tilan raivaaminen läksyjentekoa varten? Jos pyydät teiniltä 20 asiaa, hän ei tee yhtään. Jos pyydät kahta, hän voi jopa tehdä sen.

4. Muista, että teini on oma yksilönsä

Kaikille siisteys ei ole niin tärkeää. Se, mikä toisia ahdistaa, voi olla toiselle vain kotoisaa. Lapsesi on eri persoona kuin sinä. Keksikää kompromissi siisteyden suhteen, jolloin jokainen osapuoli voi elää ratkaisun kanssa.

5. Puhu asioista perheen kanssa

Perhepalaverit voivat olla eteenpäin vieviä ja rakentavia. Kokoontukaa perheenä yhdessä, ja käykää läpi, mitä jokaiselta odotetaan ja miksi. Kaikkien osapuolten tulisi sitoutua perheen yhteisiin pelisääntöihin myös siisteyden suhteen.

6. Neuvottele

Voit tulla myös puolitiehen vastaan. Lupaa esimerkiksi pestä murrosikäisesi vaatteet, mutta ainoastaan jos ne löytyvät asianmukaisesti pyykkikorista.

7. Anna teinille enemmän vastuuta

Miten teini oppisi pesemään omat pyykkinsä, jos olet tähän asti tehnyt sen aina hänen puolestaan? Yläasteikäinen ja sitä vanhempi voi jo hyvin huolehtia itse esimerkiksi pyykinpesustaan tai omien astioidensa tiskauksesta.

8. Älä nuuski tai vakoile

Etenkin äideillä voi olla kiusaus mennä siivoamaan teinin huoneeseen, ja samalla vähän tarkistella, mitä sieltä löytyykään. Muista kuitenkin, että lapsesi on aikuisuuden partaalla, ja hänelläkin on oikeus yksityisyyteen.

9. Aseta rajat

Muista, että sinä olet hänen vanhempansa. Sano lapsellesi, että huoneen on oltava siisti tai edes siistimpi tiettyyn aikarajaan mennessä. Jos näin ei ole, mieti sopiva seuraamus teinille.

Muista myös, että oikealla vuorovaikutuksella pääsee pitkälle. Anna lapsellesi kiitosta ja kehu häntä. Älä anna lapsen sotkuisen huoneen tulla väliinne jatkuvasti. Muista, että teinin itsetunto voi olla koetuksella, eikä vanhempien jatkuva moittiminen auta asiaa.

Kommentoi »