Kauneus & Terveys

Tarvitsemmeko me kasvovettä?


Kysyimme asiaa liki 30 kauneusasiantuntijalta. Pitävätkö yleiset lupaukset kasvovedestä paikkansa? Onko se turha tuote vai hyvä lisä puhdistusrutiiniin?
Kuvat valmistajat, iStock

Aloin käyttää kasvovettä syksyllä monen vuoden tauon jälkeen. Halusin kokeilla, vaikuttaisiko se jotenkin ihooni. Sumutin ainetta kasvoilleni puhdistuksen jälkeen kahdesti päivässä.

Kaksi pullollista ja muutama kuukausi myöhemmin huomasin, että ihoni voi paremmin: tukkeumat, mustapäät ja hormonaaliset näpyt vähenivät. Iho näytti kosteutetulta ja kirkkaammalta.

Voisiko se johtua kasvovedestä?

19 eksperttiä vastasi

Kasvovesi viimeistelee puhdistuksen ja tasapainottaa ihon pH:n. Se kosteuttaa ja edistää hoitotuotteiden imeytymistä.

Näin lukee monen kasvovesipullon kyljessä, mutta puolueetonta faktaa hyödyistä on vaikea löytää.

Siksi lähetin aiheesta kyselyn 28 kauneudenhoidon ammattilaiselle: ihotautilääkäreille, kosmetologeille, kosmetiikkasarjojen kouluttajille ja yhdelle kosmetiikkakemistille. Sain 19 vastausta.

Ihotautilääkärit kieltäytyivät kohteliaasti. Yksi selitti, ettei tunne kasvovesiä riittävästi. Toinen kirjoitti, ettei hyödyistä ole lääketieteellistä näyttöä. Kolmas sanoi, että terveelle iholle riittävät vesipesu ja perusvoide.

Suomessa vieraillut, ZO Skin Health –hoitolakosmetiikkasarjan ihotautilääkäri Dr. Rachael Eckel halusi vastata. Hän pitää klinikkaa Trinidad & Tobagossa ja luennoi ihonhoidosta ympäri maailmaa.

Ole sopivasti hapannaama

Kasvoveden tärkein tehtävä on palauttaa ihon happamuus, koska jo pelkkä vesipesu tekee siitä emäksisen. Näin sanoo valtaosa asiantuntijoista.

Puhdistusaineiden pH-arvo on 6–8 ja vesijohtoveden 8–8,5. Iholle ihanteellinen lukema olisi 5–6. Moni mainitsee tarkan arvon 5,5. Jos pesua ei viimeistele kasvovedellä, iho joutuu ponnistelemaan, jotta saa tasattua pH-arvonsa.

– Emäksiset puhdistusaineet ovat aika peseviä ja poistavat ihoa suojaavan happovaipan. Siksi kasvot tuntuvat pesun jälkeen kuivilta ja kireiltä, kosmetologi ja kouluttaja Sari Luopa Benecomista sanoo.

Liian korkea pH aiheuttaa pulmia. Iho ärtyy ja kuivuu.

– Emäksisellä iholla on myös enemmän ryppyjä ja aurinkovaurioita. Se herkistyy ja tulehtuu helposti, ihotautilääkäri Eckel kertoo. Hän viittaa tutkimukseen, joka julkaistiin British Journal of Dermatologyssa.

Kun iho on sopivasti hapan, suojaavat mikrobit toimivat parhaiten ja pitävät huonot bakteerit poissa. Sopivasti hapan pH siis parantaa ihon vastustuskykyä.

– Hyödylliset mikrobit tarvitsevat happaman ympäristön, jotta ne voivat ehkäistä haitallisten bakteerien kasvua iholla, kosmetologi ja luonnonkosmetiikka-asiantuntija Katja Kokko tiivistää. Hänen mukaansa haitalliset mikrobit villiintyvät emäksisellä iholla. Ne voivat pahimmillaan aiheuttaa piilevän tulehdustilan

Liian hapankin iho ärtyy, mutta käyttäytyy päinvastoin. Eckelin mukaan se tuottaa liikaa talia ja rasvoittuu.

Iho happamoituu itsekin

Ihon pH-arvo nousee luonnostaan iän myötä, jolloin kasvoveden merkitys korostuu, SKY-erikoiskosmetologi Eva Laanti Kauneussalonki Helsingistä sanoo.

– Nuorena arvo on 4,8–5,2, mutta ikääntyessä lukema voi nousta jopa 6:een. Kasvovesi palauttaa pH:n oikealle tasolle heti pesun jälkeen, hän tiivistää.

Ihon palautuminen pesusta ilman kasvovettä kestää Laantin mukaan nuorena tunnin, vanhempana yli kahdeksan tuntia.

SKY-Cidesco-kosmetologi, EAT Hannele Aallos Kauneuskoulutus Baroquesta on eri mieltä.

– Tuotteen pH:lla ei ole suurta merkitystä, jos iho on terve. Arvo tasaantuu itsestään tunnissa pesun jälkeen, vaikka puhdistusaine olisi emäksinen. Kasvovesiin usein liitetty lupaus ’tasapainottaa ihon pH:n’ on myyntiväite!

Se on ennen kaikkea puhdistuksen viimeistelijä.

Puhdistaja ja pinnan kosteuttaja

Mitä tarkoittaa, että kasvovesi viimeistelee puhdistuksen? Moni asiantuntija sanoo, että aine poistaa viimeisetkin meikin rippeet. Yhden mielestä se ei silti ole puhdistustuote.

– Jos kasvovedellä kostutettuun pumpuliin jää meikkiä, putsari ei ole riittävän tehokas, kouluttaja-tuotepäällikkö Anne Parkkinen Me Treatmentsista sanoo.

Ihotautilääkäri Eckel muistuttaa, että harva puhdistaa kasvonsa riittävän huolellisesti. Kasvovesi paikkaa sitä.

– Puhdistuksen pitäisi kestää 60 sekuntia aamuin illoin. Moni pesee 2–10 sekuntia. Se ei riitä irrottamaan talia, likaa, saasteita ja meikkiä. Kun pyyhkii kasvot kasvovedellä, pumpulista näkee konkreettisesti, että iholla on vielä likaa ja tajuaa jatkaa puhdistusta.

Kosmetiikkakemistin mukaan lähes kaikissa kasvovesissä on niin sanottuja ionittomia pinta-aktiivisia aineita, jotka nimenomaan poistavat iholta likaa.

– Liuottimena on usein vettä, joskus alkoholia ja usein myös glykoleja, kuten propyleeniglykolia. Ne puhdistavat ihoa, FM, kosmetiikkakemisti Ritva Kurimo sanoo.

Liki kaikkien vastaajien mielestä kasvovesi kosteuttaa ihon pintaa. Siten se edistää voiteiden imeytymistä.

– Vertaan tilannetta kukkamultaan. Jos kaataa vettä kuivaan kökkäreeseen, se jää pyörimään pinnalle ennen kuin imeytyy. Kosteaan multaan vesi imeytyy heti. Pintakuivasta ihosta tulee kuin kilpi, ja siihen voi ilmestyä myös tukkeumia sekä miliumeja, Katja Kokko sanoo.

Eva Laanti on samaa mieltä:

– Olen huomannut hoitolatyössä, että juuri kasvoveden käytön aloittaminen kohentaa ihon kuntoa huomattavasti, jos se kaipaa kosteutta, hän sanoo.

Kosmetiikkakemisti on epäileväinen:

– Imeytymiseen vaikuttavat enemmän esimerkiksi koostumus ja molekyylikoko. Kasvoveden kyky kosteuttaa on vähäinen. Hyvin kuiva iho kyllä imeyttää pinnalleen kosteutta. Terve iho taas reagoi aika hitaasti mihinkään. En vertaisi sitä kukkamultaan, koska rakenne on hyvin erilainen, Ritva Kurimo sanoo.

Pelkkä kasvovesi ei riitä kosteuttajaksi. Se esivalmistelee ihon mutta vaatii peräänsä vähintään voiteen.

Alkoholi raaka-aineena jakoi mielipiteet. Osa koki, että se tehoaa epäpuhtauksiin, koska se poistaa talia ja desinfioi. Kuivalle iholle sitä ei suositellut kukaan.

Kasvovesi sai paikan

Olen pitänyt kasvovettä yksinkertaisena, tavallisena ja jopa hiukan tylsänä tuotteena. Nyt katson sitä uusin silmin. Asiantuntijoiden toisistaan poikkeavat vastaukset hämmensivät mutta myös vahvistivat päätelmiäni:

Kasvovesi ei ole ihmeaine. Se voi silti parantaa kosteutta kaipaavan ihon kuntoa. Aion jatkaa alkoholittoman version käyttöä. Olenhan nähnyt tulokset peilistä.

Kyselyyn vastasivat myös: SKY-kosmetologi Minna Luostarinen/Boulevard Beauty, Cidesco-kosmetologi Erja Lätti-Vehkaluoto/EL-salonki, ekokosmetologi Sybila Pitkänen/Ekohoitola Folk Helsinki ja SKY-kosmetologi-tuotepäällikkö Susanna Salo/Oriflame, koulutuspäälliköt Riikka Korhonen/Clinique ja Niina Paananen/Kiehl’s ja Lancôme, kouluttajat Anitta Lipponen/Chanel ja Mari Juntunen/L’Oréal Finland, estenomi ja osakas Suvi Kunnari/Flow Kosmetiikka, maajohtaja Arja Kauppinen/Louis Widmer, maahantuoja Ulla Honkio/Mary Cohr ja PR-päällikkö Anne Sario/Berner

Kokeile

Normaali iho ja kaikki ihotyypit

Kasvoja virkistää ja kosteuttaa Lumenen Klassikko Kasvovesi. 5,30 e.

Ihoa pehmentää Mia Höytön alkoholiton Säihke-luomukasvovesi. 23,50 e.

Kuiva iho

Ihoa pehmentää Clarinsin alkoholiton Toning Lotion with Camomile. 26,50 e.

Suihkutettava, alkoholiton Yon-Kan Lotion sisältää kosteuttavia eteerisiä öljyjä. 35 e.

Sekaiho

Ihoa virkistää ja tasapainottaa Garnierin Vitalising Toner All Fresh. 4,70 e.

Ihoa kevyesti kuorii Cliniquen Clarifying Lotion 2 -kasvovesi. 45,50 e.

Rasvainen tai epäpuhdas iho

Epäpuhtauksia hillitsee Nivean antibakteerinen Daily Essentials Stay Clear Purifying. 5,20 e.

Ihoa lipohydroksihapolla kuorii La Roche-Posayn Effaclar Astringent. 15,50 e.

Julkaistu: 13.7.2017