Kauneus & Terveys

Tarja Halonen: Naisten perusominaisuus on huono omatunto


Presidentti Tarja Halonen on taistellut tasa-arvon puolesta koko uransa. Hänen mukaansa naisten pitää yhä hoitaa sekä työ että perhe miehiä paremmin. Miten tasa-arvo toteutuu Suomessa? Miten se näkyy presidentin omassa elämässä?
Kuvat Timo Villanen

Presidentti Tarja Halonen ei pidä kysymyksestä, miltä elämä tuntuu omassa iässä. Puhuttaisiinko iästä myös presidentti Sauli Niinistön kanssa?

– Naisilta kysytään herkemmin yksityiselämästä. Ehkä naiset myös herkemmin avaavat sitä, hän pohtii.

Vuonna 2000 Tarja Halonen rikkoi politiikan korkeimman lasikaton, kun hänet valittiin Suomen ensimmäiseksi naispresidentiksi.

Sittemmin hänet on opittu tuntemaan koko kansan presidenttinä. Hän on ajanut sukupuolten välisen tasa-arvon lisäksi esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen ja heikommassa asemassa olevien oikeuksia.

Se ei ole sattumaa. Tasa-arvokysymykset ovat värittäneet presidentin koko elämää.

Joulun lapsi syntyi vuonna 1943 vahvojen naisten sukuun. Sekä äiti että isoäiti kasvattivat lapsensa ilman näiden biologista isää.

Niin Halonen teki itsekin. Hän erosi tyttärensä isästä, kun Anna oli pieni. Puoliso Pentti Arajärven kanssa hän alkoi seurustella myöhemmin.

Vääränkokoinen laukku, vääränlainen hattu tai huivi. Tyttöjen ulkonäköä kommentoidaan, mutta myös presidentti on saanut osansa ilkeilystä.

Kun Halonen lähti valtiovierailulle, pukeutumisessa oli muiden mielestä aina jokin pielessä. 

Minä en ole koskaan ollut mikään missi. On kamalaa syyttää toista asioista, joille tämä ei voi mitään.

Kipeimmät kommentit ovat koskeneet ulkonäköä ja puhevikaa. Lapsena saatu puheopetus ei ole poistanut vikaa kokonaan.

Naisilta vaaditaan suoriutumista miehiä laajemmalla skaalalla. Se on Halosen mukaan naisen elämän merkittävin epäkohta. Pitää päteä monessa asiassa yhtä aikaa.

– Suomalaisen naisen perusominaisuus on huono omatunto. Psykologinen asenne yhteiskunnassa on, että pitää olla hyvä ja vielä parempi, sekä työssä että kotona. Ja vielä samaan aikaan kehittää itseä. Kaikessa ei kuitenkaan voi olla täydellinen.  

Tarja Halonen

Ikä: 75

Ammatti: Tasavallan presidentti vuosina 2000–2012. Vaikuttaa useissa kansainvälisissä

ja kotimaisissa järjestöissä sekä verkostoissa.

Asuinpaikka: Helsinki

Perhe: Aviomies oikeustieteen tohtori Pentti Arajärvi, tytär Anna Halonen ja hänen lapsensa, Arajärven kolme lasta ja heidän lapsensa.

Harrastukset: Puu­tarhanhoito, kuntosali, koripallo, uinti ja taide.

Miten miehen rooli on Halosen mielestä muuttunut? Entä mitä presidentti haluaa tehdä seuraavaksi? Lue koko juttu uusimmasta Kauneus & Terveys -lehdestä 14/2019!

Julkaistu: 23.10.2019