Terveys

Kuuletko linnunlaulun? Milloin on syytä tutkituttaa kuulo?

Hyvä kuulo auttaa meitä selviämään arjesta ja pitämään huolta ihmissuhteista. Kuulon heikentymistä voi olla vaikea huomata itse - ja hyväksyä. Näin pidät kuulostasi hyvää huolta!

Teksti Susanna Nissinen
Kuvat Istock
3.3.2020

Mistä merkeistä huomaa, että kuulo on heikentynyt?

Kuulon alentumisen huomaa usein ensimmäisenä sosiaalisissa tilanteissa, joissa on taustalla paljon meteliä. Silloin voi olla vaikea erottaa puhetta ja äänet voivat alkaa tuntua jopa epämiellyttäviltä. Myös televisio ja radio ovat usein kovemmalla kuin ennen.

– Jos näitä asioita ei itse huomaa, etenkin television huutamisesta huomauttavat usein läheiset, sanoo kehittämispäällikkö Anniina Lavikainen Kuuloliitosta.

Kuulon heikentyminen tapahtuu yleensä hitaasti ja huomaamatta.

– Kuuloliitolla on Kuuloauto, jossa teemme esiasteen kuulotutkimuksia. Osalla tutkittavista ei ole kuulossa mitään vikaa, mutta osalla on jo kuulon heikentymistä. Tällaisissa tapauksissa neuvomme heidät pikimmiten lisätutkimuksiin.

Lue lisää: Viisi merkittävää tapaa, joilla kuulosi kärsii

Milloin aikuisen kannattaa tutkituttaa kuulonsa?

Kuulo pitää tutkia aina, kun on syytä epäillä, että siinä on jotakin vikaa.

Iän aiheuttamaa kuulonalenemaa alkaa esiintyä enemmän 50 ikävuodesta lähtien. Enemmistöllä 75-vuotiaista kuulo on heikentynyt. Vaikka mitään vaivaa ei ilmenisi, olisi suositeltavaa selvittää kuulon tilanne jo työuran loppupuolella.

– Lääkärissä kannattaa käydä, jos kuulo heikentyy äkillisesti tai tinnitus, eli korvien soiminen, pitkittyy ja on vaikeaoireista.

Lue lisää: Tiesitkö, että kuulovammaa ei voi yleensä parantaa?

Miten kuulo tutkitaan?

Kuulotutkimuksessa voi käydä terveysasemalla tai työterveydessä. Tutkimuksesta voidaan periä kunnasta riippuen vastaanottomaksu, joka on noin 20 euroa. Kesto on suunnilleen 30–45 minuuttia. Yksityisellä hinta tutkimuksella on hieman yli 50 euroa.

Kuulotutkimuksessa selvitetään, onko kuulo alentunut. Jos on aihetta lisätutkimuksiin, saa lähetteen erikoissairaanhoitoon.

Lavikainen suosittelee hyödyntämään julkisia kuulonkuntoutuksen palveluja, joiden kautta mahdollinen kuulonapuväline on käyttäjälleen maksuton.

Jos kuulonsa tutkituttaa yksityisellä lääkärillä ja kuulossa löytyy heikentymistä, tulee apuvälineen hankkiminen omakustanteisesti hyvin kalliiksi. Yksityisesti ostettuun kuulolaitteeseen ei saa Kela-korvausta vaikka lääkäri- ja tutkimuskäynneistä sen saakin.

Alentunut kuulo ei korjaannu, mutta kuulokoje auttaa kuulemaan. Laite vaihdetaan suunnilleen viiden vuoden välein, ellei kuulossa huomata heikkenemistä jo tätä ennen. Tällöin kojetta säädetään uudestaan sopivaksi.

Nykymallit ovat huomaamattomia ja halutessa jopa korumaisia.

Lue myös: Jenni Ahtiainen: Huono kuulo teki minusta seinäkukkasen

Minkälaisia tunteita kuulon heikentyminen herättää?

Ihmiset kokevat kuulon heikkenemisen hyvin eri tavoin. Osa kertoo asiasta avoimesti, toisia taas hävettää.

Työikäiset alkavat usein miettiä ensimmäisenä käytännön asioita, joilla he saavat pidettyä kiinni mahdollisimman normaalista arjestaan. Kuulon aleneminen voi aiheuttaa myös pelkoa siitä, muuttuuko muiden suhtautuminen. Siksi joidenkin on vaikea kertoa asiasta esimerkiksi työpaikalla.

–Eläkeikäiset eivät niinkään nolostu, vaikka kuulo olisi alentunut. Alentuma voi aiheuttaa ennemminkin huolta omasta muistista. On nimittäin tutkittu, että kun kuulo heikkenee, aivot saavat vähemmän ärsykkeitä, mikä voi heikentää muistia, Lavikainen kertoo.

Lue lisää: Teknologiasta apua heikentyneen kuulon kanssa

Mitä tapahtuu, jos huonontunutta kuuloa ei hoida?

Hoitamattomana alentunut kuulo vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

Kuulon huonontuessa sosiaaliset tilanteet voivat tuntua haasteellisilta, koska puheen erottaminen voi olla vaikeaa. Tämän vuoksi ihminen voi eristäytyä ja masentua. Ihmissuhteissa syntyy myös helposti väärinymmärryksiä, jos kuulon heikkenemistä ei ole diagnosoitu.

Riski onnettomuuksiin ja esimerkiksi kaatumiseen kasvaa. Huonokuuloisella on suurempi todennäköisyys joutua liikenneonnettomuuksiin, koska kyky havainnoida ympäristöä on heikentynyt. Hoitamaton huono kuulo voi heikentää myös kognitiivisia kykyjä. Ne vaikuttavat esimerkiksi oppimiseen, tarkkaavaisuuteen sekä muistamiseen.

Lue myös: Nuorikin voi saada helposti kuulovaurion

Voiko kuulon vaurioitumista estää?

– Suurimmat syyt kuulon heikkenemiseen ovat sisäkorvan rappeumamuutokset sekä melulle altistuminen, Lavikainen sanoo.

Kaikkea kuulon heikentymistä ei voi estää. Kuuloa kannattaa suojata melulta. Meluisissa tilanteissa kannattaa käyttää korvatulppia tai kuulosuojaimia.

Kuulo voi heiketä hyvistä elämäntavoista huolimatta. Silti tupakoinnin lopettamisella, liikunnalla sekä hyvällä ruokavaliolla saattaa olla vaikutusta. On nimittäin todettu, että sisäkorvanrappeuman etenemistä voi edesauttaa sydämen ja verisuonten heikko kunto. Tämän vuoksi esimerkiksi diabeteksen hyvä hoitotasapaino hyödyttää myös sairastuneen kuuloa.

Mitä jos kuulo on alentunut, mutta ei tarpeeksi alentunut kuulokojeen saamiseksi?

Mikäli kuulosi on heikentynyt, mutta et täytä kuulolaitteen kriteerejä, arkea voi helpottaa monilla muilla keinoilla. Voit käyttää kuulokkeita, kun katselet televisiota. Ovikelloon voi asentaa vahvistimen. Töissä toimistohuoneen akustoiminen pehmeillä materiaaleilla tai akustiikkalevyillä voi auttaa työskentelyä.

Työpaikalla voi lisäksi pyytää, että kokouksissa puhutaan pelkästään vuorotellen. Näin taustameteliä ei synny, ja huonosti kuulevan on helpompi pysyä keskustelussa mukana.

Lue lisää: Kuulokoje on haluttu älylaite

Asiantuntija: Anniina Lavikainen toimii Kuuloliiton kehittämispäällikkönä.

Lähde: Kuuloliitto

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi