Kauneus ja Terveys

Tämän haluaisit tietää flunssalääkkeistä - farmaseutti vastaa

Tämän haluaisit tietää flunssalääkkeistä - farmaseutti vastaa
Kannattaako yskänlääkettä käyttää, mikä oikeasti auttaa nenän tukkoisuuteen? Farmaseutti neuvoo, miten käytät flunssalääkkeitä oikein ja voit flunssassa paremmin.
Julkaistu: 18.2.2020

1. Auttavatko särkylääkkeet flunssaan?

Särkylääkkeillä voi hoitaa flunssassa särkyä ja laskea kuumetta. Ne voivat auttaa myös kovaan kurkkukipuun. Joihinkin särkylääkkeisiin on myös lisätty piristävää kofeiinia tai C-vitamiinia.

Särkylääkkeiden välillä on eroja. Parasetamoli ärsyttää vähiten vatsaa. Se on turvallisin vaihtoehto astmaa sairastaville. Parasetamoli on turvallinen oikein annosteltuna, mutta liikakäyttö voi johtaa maksavaurioon. Samasta syystä sitä ei tule käyttää, jos elimistössä on alkoholia tai edes krapulan hoitoon.

Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo (eli aspiriini) ja ketoprofeeni, hoitavat kivun lisäksi tulehdusta. Tulehduskipulääkkeet eivät sovi kaikille astmaatikoille eikä niitä saa käyttää verenohennuslääkityksen kanssa. Säännöllinen ja runsas käyttö voivat lisätä mahahaavan todennäköisyyttä. Aspiriinia taas ei suositella alle 16-vuotiaille Reyen oireyhtymän vuoksi.

Raskaana olevalle sopii parasetamolin lyhytaikainen käyttö akuuteissa tilanteissa. Tulehduskipulääkkeitä ei suositella. Imetyksen aikana äiti voi käyttää parasetamolia tai ibuprofeenia.

2. Voiko flunssalääkkeitä käyttää päällekkäin?

Jos säryt ovat kovia, voi ottaa sekä parasetamolia että ibuprofeenia samaan aikaan. Tulehduskipulääkkeitä eli ibuprofeenia, asetyylisalisyylihappoa tai ketoprofeenia ei tulisi kuitenkaan syödä päällekkäin, sillä silloin haittavaikutusten riski kasvaa.

Juotavissa flunssalääkkeissä voi olla mukana särkylääkettä. Moni saattaa tietämättään ottaa Finrexin-flunssalääkettä, jossa on asetyylisalisyylihappoa eli aspiriinia, ja syödä toista tulehduskipulääkettä.

Annossuosituksia ei tule ylittää. Jos ottaa päivässä jo kolme 1 gramman parasetamolitablettia , sen päälle ei kannata juoda parasetamolia sisältävää kuumajuomaa.

3. Mikä auttaa nuhaan ja tukkoisuuteen?

Tukkoista oloa helpottavat nenäsuihkeet, joissa on ksylometatsoliini-nimistä lääkeainetta. Se supistaa limakalvojen verisuonia ja vähentää nenän limakalvojen turvotusta.

Kostuttavat ja huuhtelevat isotoniset suolavesisuihkeet voivat myös lievittää tukkoisuutta. Voit myös hoitaa nenän kuivia limakalvoja kosteuttavilla ja voitelevilla öljysuihkeilla.

Apteekin hyllystä löytyy myös yhdistelmänenäsuihke, joka vähentää sekä nenän vuotamista että tukkoisuutta. Se sisältää ksylometatsoliinin lisäksi toista lääkeainetta, ipratropiumbromidia, joka vähentää liman muodostumista.

Joihinkin nenäsuihkeisiin on lisätty myös mentolia. Voit myös valita eteerisiä öljyjä sisältävän voiteen, jota hierotaan rintakehälle. Voide voi auttaa lievittämään tukkoista oloa.

4. Voiko nenäsuihkeeseen jäädä koukkuun?

Voit käyttää flunssanenäsuihketta korkeintaan yhden viikon (joissakin valmisteissa raja on 10 päivää). Ohjeistus on tehty syystä, sillä nenä tavallaan tottuu avaavan suihkeen käyttöön ja jää tukkoiseksi vielä flunssan jälkeenkin, jos suihketta käytetään liian pitkään. Suihkeen käytön lopettamisen jälkeen oireet palaavat ja olo on entistä tukkoisempi.

Avaavat suihkeet ohentavat nenän limakalvoja ja heikentävät niiden kuntoa. Pitkäaikainen käyttö käytännössä tuhoaa nenän limakalvot ja altistaa tulehduksille. Apua ongelmaan kannattaa hakea lääkäristä. Pitkään jatkunut suihkeen käyttö tarkoittaa usein myös pitkää toipumisaikaa.

5. Kannattaako yskänlääkettä käyttää?

Yskänlääkkeet voivat helpottaa yskän oireita. Jos yskii paljon öisin, voi hyvin käyttää yskänärsytystä lievittävää yskänlääkettä. Näin keho saa levättyä. Jos limaa ei tunnu irtoavan, voi kokeilla limaa irrottavaa yskänlääkettä, joka tekee limasta juoksevampaa.

Pienille lapsille ei yleensä suositella yskänlääkkeiden käyttöä. Kaikenikäisten on hyvä juoda riittävästi nesteitä, koska se kostuttaa kurkun limakalvoja ja helpottaa yskää. Lämpimän suihkun vesihöyry voi myös helpottaa hengittämistä. Pahaan yskään lapsille määrätään usein hengitysteitä avaavaa reseptilääkettä.

6. Kannattaako sinkkiä syödä, jos flunssa on jo iskenyt?

Tutkimusten perusteella sinkki voi lyhentää flunssan kestoa noin kolmasosan. Tutkimuksia on tähän mennessä tehty kuitenkin vasta rajallinen määrä. Eniten näyttöä on tällä hetkellä sinkkiasetaatin sekä sinkkiglukonaatin hyödyistä. Tehokkain on imeskeltävä tabletti, jotta sinkki pääsee vapautumaan jo suun limakalvoilla.

Tutkimusten perusteella 80 milligramman päiväannos on toimiva, mutta sitä suuremmista annoksista ei ole enää lisähyötyä. Katso annosteluohje pakkauksesta. Joissakin annostus voi olla yksi imeskelytabletti päivässä ja toisissa tabletteja saa ottaa useamman vuorokauden aikana.

Mitä aiemmin flunssaoireiden alettua sinkin käytön aloittaa, sitä todennäköisemmin siitä on hyötyä. Joskus flunssa ei välttämättä pääse edes kunnolla alkamaan, mutta on vaikea arvioida, johtuuko se juuri sinkistä.

Perussääntönä on, että flunssalääkkeitä saa käyttää itsehoitoon noin 1-2 viikon ajan kerrallaan. Jos flunssa jatkuu pidempään tai oireet ovat kovia, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Jutun kirjoittaja on farmaseutti

Lähteet: Fimea, HUS, Lääkeinfo.fi, Vastalääke

Kommentoi »