Terve.fi

Syövästä selviytymisen todennäköisyys kasvaa maailmanlaajuisesti

Syövästä selviytymisen todennäköisyys kasvaa maailmanlaajuisesti

Tuoreen tilastotutkimuksen mukaan syövästä selviytymisen todennäköisyys kasvaa globaalilla tasolla koko ajan, mutta alueelliset erot selviytymistod
Mainos

Tuoreen tilastotutkimuksen mukaan syövästä selviytymisen todennäköisyys kasvaa globaalilla tasolla koko ajan, mutta alueelliset erot selviytymistodennäköisyydessä ovat edelleen valtavan suuria. Suomessa syöpäpotilaiden ennuste on erityisen hyvä.

The Lancet -lehdessä tammikuun lopussa julkaistu valtava tilastoanalyysi todistaa, että syöpään sairastuneet parantuvat koko ajan todennäköisemmin globaalilla tasolla. Alueelliset erot ovat suuria, mutta suunta on joka tapauksessa parempaan päin. Valtioista syövästä selviävien potilaiden määrässä viiden vuoden aikavälillä kärkikastiin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Australia, Uusi-Seelanti, Suomi, Ruotsi, Norja ja Islanti.

Analyysissa kartoitettiin syövästä selviytymisen todennäköisyyden kehitystä viidentoista vuoden ajalta, vuosilta 2000–2014. Analyysiin huomioitiin yhteensä 37 513 025 potilasta, 18 eri syöpätyyppiä ja 322 rekisteriä 71 eri maasta.

Suomessa lapsi selviää lymfoblastisesta leukemiasta lähes aina

Maiden välisten erojen lisäksi valtavia eroja oli eri syöpätyyppien välillä – tehokkaita lääkkeitä ja hoitomenetelmiä ei kehity joka alalle tasaisesti. Globaalilla tasolla paranemistodennäköisyydet kasvavat jopa joissakin tappavimmissa syöpäsairauksissa: joissain maissa selviytyminen on lisääntynyt jopa 5 prosenttia maksan, haiman ja keuhkojen syöpäsairauksissa viimeisen viidentoista vuoden aikana.

Esimerkiksi lapsilla, joilla on aivokasvain, eloonjäämisen todennäköisyys on parantunut monissa maissa vielä vuoteen 2014 asti merkittävästi, mutta maiden välinen ero on valtava: Tanskassa ja Ruotsissa elossa selviää noin 80 prosenttia, kun taas Meksikossa ja Brasiliassa alle 40 prosenttia.

Vuosina 2010-2014 lapselle diagnosoidun akuutin lymfoblastisen leukemian viiden vuoden eloonjäämistodennäköisyys vaihteli Ecuadorin 49,8 prosentista Suomen 95,2 prosenttiin. Tutkijoiden mukaan tämänkaltaiset erot johtuvat syövän diagnoosi- ja hoitopalveluiden saatavuuden ja laadun vaihteluista.

Rintasyöpäpotilaiden ennuste on ottanut huimia harppauksia viimevuosina

Rintasyöpien osalta parantumisen todennäköisyys alkaa olla hyvällä mallilla jo maailmanlaajuisesti tarkasteltunakin. Vuosina 2010-2014 rintasyöpädiagnoosin saaneista naisista Yhdysvalloissa ja Australiassa eloon jää arvolta 90 prosenttia ja Intiassakin noin 66 prosenttia viiden vuoden seuranta-ajalla. Euroopan maissa, Iso-Britannia mukaan lukien, yhteen laskettu rintasyövästä selviytymisen todennäköisyys viiden vuoden seuranta-ajalla nousi 85 prosenttiin ja Itä-Euroopan maissa 71 prosenttiin.

Yhdysvallat, Kanada ja Eurooppa eivät kuitenkaan ole kaikessa muita edellä, vaan esimerkiksi ruuansulatuselimistön syöpien osalta suurimmat selviämistodennäköisyydet löytyvät Aasian maista. Esimerkiksi Etelä-Koreassa mahalaukun syövästä selviää 68,9 % prosenttia potilaista ja paksusuolen syövästä 71,8 prosenttia. Samaan aikaan kuitenkin Etelä-Koreassa melanoomasta selviää vain 59,9 prosenttia potilaista ja pahanlaatuisesta myeloomasta vain 45,9 prosenttia, mitkä ovat maailman alhaisimmat lukemat kyseisille sairauksille.

Lähteet: The Lancet

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kattava lista syöpä ja syöpätaudeista – tutustu tietopakettiin

Julkaistu: 10.2.2018