Terve.fi

Syöpäsairaudet

Syöpäsairaudet

Suuri vapaiden radikaalien määrä elimistössä saattaa lisätä syöpäriskiä. Antioksidantit kuten A- , C- ja E-vitamiinit sekä seleeni tekevät tehottomaksi syöpää aiheuttavia yhdisteitä eli karsinogeeneja. Lue lisää.
Teksti Toimitus
Mainos

Suuri vapaiden radikaalien määrä elimistössä saattaa lisätä syöpäriskiä. Antioksidantit kuten A- , C- ja E-vitamiinit sekä seleeni tekevät tehottomaksi syöpää aiheuttavia yhdisteitä eli karsinogeeneja. Riittävä antioksidanttien saanti ravinnosta pienentää siis syövän riskiä. Runsaan kasvisten käytön on havaittu liittyvän ainakin pienentyneeseen maha- ja keuhkosyövän riskiin.

Keuhkosyövän tärkein syy on tupakointi, mutta ravinnollakin saattaa olla vaikutusta tupakoijan riskiin saada keuhkosyöpä. Runsaalla hedelmien ja kasvisten käytöllä näyttää olevan suojavaikutus. Todennäköisesti myös ravinnon karotenoideilla on suojavaikutuksia, vaikka ravintovalmisteista saatu beetakaroteeni ei suomalaistutkimuksen mukaan pienennä keuhkosyövän riskiä vaan saattaa jopa lisätä sitä. Kasvikset, hedelmät ja marjat sisältävät myös runsaasti flavonoideja, mikä saattaa olla yksi suojatekijä syöpiä vastaan. Suomalaisessa autoklinikkatutkimuksessa havaittiin, että keuhkosyöpäriski oli eniten flavonoideja saaneilla 60 prosenttia pienempi kuin vähiten flavonoideja saaneilla. Omenan sisältämä kversetiini -flavonoidi näytti olevan hyödyllisin. Kversetiiniä sisältävät myös kapris, tee, sipuli, sitrushedelmät ja parsakaali sekä marjoista erityisesti kirsikka, vadelma, puolukka ja karpalo.

Vakuuttavaa tietoa vitamiini- ja kivennäisainevalmisteiden antamasta hyödystä syöpätautien ehkäisyssä ei ole.

Lue lisää antioksidanteista:

Yleistä antioksidanteista

Hyviä antioksidanttien lähteitä

Tunnettuja antioksidantteja

Julkaistu: 26.9.2008