Terve.fi

Epäsäännöllinen ruokarytmi altistaa lihavuudelle

Epäsäännöllinen ruokarytmi altistaa lihavuudelle
Tutkijoiden mukaan usein vaikka kohtuullisestikin syömisen on osoitettu kytkeytyvän lihavuuteen.
Julkaistu: 10.11.2016

Suuri osa erilaisista laihdutusdieeteistä säätää mitä saa syödä, tai paremminkin mitä ei saa syödä. Harvassa ovat ohjeet tai mielipiteet siitä, milloin ja kuinka usein olisi syötävä.

Kalorien jakaminen päivän mittaan mahdollisimman terveellisesti on epäselvää. Jo keskiajalta tulee sanonta syödä aamiaisella kuin kuningas, lounaalla kuin prinssi ja illallisella kuin köyhimys. Toisaalta jotkut ravitsemusohjeet kehottavat syömään usein mutta vähän.

Elämisen rytmi on viime vuosikymmeninä muuttunut ja siksi myös syömisestä on tullut epäsäännöllistä. Aamiaisen lisäksi jää väliin usein myös yhteinen perheateria ja nälkä tyydytetään kiireen keskellä pikaruualla tai välipaloilla.

Monikansallinen tutkijaryhmä kävi läpi julkaistut tutkimukset, joissa syömisen ajoituksen vaikutuksia terveyteen oli käsitelty. On tutkimuksia, joissa todetaan epäsäännöllisen ruokailun liittyvän sokeritautiin, korkeaan verenpaineeseen ja lihavuuteen. Osaltaan asiaan vaikuttaa sisäinen kellomme, joka säätää vuorokausirytmin. Se aikatauluttaa myös aineenvaihduntaamme, ruoansulatusta ja sisäelinten aktiivisuutta. Säännölliset ruoka-ajat ja ateriat sopivat siihen järjestelmään hyvin.

Tutkijoiden mukaan usein vaikka kohtuullisestikin syömisen on osoitettu kytkeytyvän lihavuuteen joissakin tutkimuksissa. Aterioiden harventaminen voisi siten pienentää lihomisen riskiä, mutta vain jos kalorimäärä samalla pienenee.

Aterioiminen vaihtelee suuresti eri kulttuureissa. Ranskassa ja Välimeren alueella lounaalla syödään paljon ja usein myös yhdessä perheen kanssa. Päivään kuuluu kolme ateriaa, välipaloja syödään vähän. Ruotsissa ja USA:ssa etenkin lapset näyttävän saavan välipaloista jopa kolmanneksen päivän energiasta.

Vaikka tutkimustieto on kirjavaa, voisi olla järkevää syödä aamulla ja päivällä hyvin ja vähentää energian saantia iltaa kohti. Iltanapostelu ei ole hyväksi linjoille eikä sisäiselle kellollemmekaan.

1 kommentti