Terve.fi

Sydänystävällinen ruuanvalmistus ja leivonta

1

Tuotteiden pakkausmerkinnät auttavat tekemään sydänystävällisiä valintoja kaupassa. Pakkausmerkinnöistä löytyvät tiedot tuotteen valmistusaineista ja usein myös tiedot sen ravintoainesisällöstä. Niiden avulla voidaan valita elintarvikkeita, joissa on esimerkiksi muita elintarvikkeita vähemmän energiaa, suolaa, tyydyttynyttä (kovaa) rasvaa, suolaa ja sokeria sekä elintarvikkeita, joissa on enemmän kuitua.

  • Valmistetaan ruoka rasvattomasti (keittäen, höyryttäen, pariloiden, grillaten, valmistaen uunissa tai mikrossa) tai vähärasvaisesti kasviöljyä tai juoksevaa margariinia käyttäen.
  • Korvataan rasvasuurus nestesuuruksella.
  • Vältetään juustokuorrutuksia, smetanaa, ranskankermaa, voita, voi-kasviöljyseoksia, kermaa ja keltuaisia ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa.
  • Leivonnassa käytetään nesteenä vettä, rasvatonta maitoa ja rasvana kasviöljyä tai -margariinia.
  • Käytetään vähän suolaa ja maustetaan ruoka pippureilla, yrttimausteilla, maustevihanneksilla ja -juureksilla (sipuli, tilli, persilja, ruohosipuli, basilika, timjami, palsternakka, selleri ym.), sitruunamehulla, viinietikalla ja tomaattisoseella.

Kuinka valitsen oikeat raaka-aineet

Myös Sydänmerkki ohjaa terveellisempien valintojen tekemisessä..

Sydänmerkki helpottaa kaupassa

Elintarvikepakkauksessa oleva Sydänmerkki kertoo tuotteen olevan tuoteryhmässään rasvan määrän ja laadun sekä suolan ja viljatuotteissa kuidun ja jogurteissa, viileissä, rahkoissa, aamiaisviljavalmisteissa ja leivonnaisissa sokerin määrän kannalta ravitsemuksellisesti parempi vaihtoehto. Läheskään kaikissa tuotteissa, jotka voisivat olla Sydänmerkki-tuotteita, merkkiä ei kuitenkaan ole. Sen vuoksi, jos tuotteessa ei ole Sydänmerkkiä, on hyvä tutustua sen pakkausmerkintöihin ja siten varmistua sen sopivuudesta sydänystävälliseen ruokavalioon. Varmistuakseen tuotteen sydänystävällisyydestä tuotteen ravintoainesisältöä voidaan verrata esimerkiksi rasvan määrän ja laadun suhteen saman tuoteryhmän tuotteeseen, jolla on Sydänmerkki.

Lisää tietoa Sydänmerkistä ja Sydänmerkki-tuotteista löytyy internet-sivuilta: www.sydanmerkki.fi

Julkaistu: 28.6.2007