Loppuvuodesta 2018 vaaka näytti 106 kiloa. Seinäjokelainen Jari Katajisto oli totisen paikan edessä: paino oli saatava putoamaan, mikäli hän haluaisi kävellä vuosia kipuilleella nilkallaan. Jalkaa ei voitu leikata, koska siinä oli ollut ruusu ja lihansyöjäbakteeri. Riskit olivat liian suuret.
– Olin yrittänyt kaikenlaisia dieettejä ennenkin. Viidenkympin kunniaksi hikoilin hulluna soutulaitteessa ja kieltäydyin kaikesta. Ajattelin, että voin rentoutua, kunhan rääkki on ohi, Jari sanoo.
Seitsemän kiloa lähti, mutta ne tulivat äkkiä takaisin. Kaupassakäyntitottumukset ja jääkaapin sisältö eivät muuttuneet.
Kipeä nilkka ei ollut hänen ainoa huolenaiheensa. Verenpaine oli koholla, alkoholia kului turhan paljon, unet jäivät lyhyiksi ja jaksaminen oli kehnoa.
Päätin muuttaa loppuelämäni suunnan. Pelkkä painonpudotus ei riittäisi, vaan halusin voida kokonaisvaltaisesti paremmin.
Jari ahmi tietoa onnistumisista ja oikeista elintavoista netin keskustelupalstoilta ja elämäntapamuutoksista kertovista dokumenteista.
– Muiden hyvät tulokset motivoivat: minäkin voisin, pystyisin ja kykenisin kyllä, kunhan unohtaisin ”nopeasti onneen” -kuurit ja etenisin maltilla, tavoitteenani terveys, Jari kertoo.
Poimi vinkit! Kilot pois vyötäröltä ammattilaisten neuvoilla
Koira alkoi liikuttaa
Alkajaisiksi Jari antoi periksi puolisonsa haaveelle koiranpennusta. Ennen hän oli ajatellut, että koirasta olisi hirveästi vaivaa, mutta nyt hän tuumasi, että vaivaa tässä pitikin nähdä.
Ensimmäinen askel oli lisätä liikuntaa, ja koiran kanssa pääsin hyvään vauhtiin. Pentu oli aina halukas lähtemään lenkille.
Aluksi lenkit olivat lyhyitä, mutta nykyään koiraa joutuu kuljettamaan päivittäin kymmenen kilometriä.
Jari myös hankki puntit ja penkin soutulaitteen kaveriksi. Kun innostus treenata yksin kotona lopahti, hän marssi joitakin kuukausia sitten kuntosalille. Mukaan lähti ikätoveri, jolla myös oli paino-ongelmia.
– Puskemme toisiamme ei aina niin ihanien soututreenipäivien läpi. Soutaessa saa puristettua eniten hikeä ja kaloreita kropasta ulos, eivätkä paikat ole seuraavana päivänä kipeitä tai ihan kipsissä.
Kesällä olisi tarkoitus jatkaa harjoittelua ulkona melomalla. Jari on jo hakenut Kyrönjoen Koskihäjyjen jäsenyyttä. Lisäksi perheen kakkosauto on vaihtunut sähköpyörään. Jari polkee sillä kauppareissut ja hoitaa tietokonehuoltofirmansa juoksevat asiat.
– Kuntoni on parempi kuin vuosikymmeniin. Se on minulle iso juttu ihan jo tulevia eläkepäiviä ajatellen.
Melkein vegaaniksi
Peilikuvakin on muuttunut reilussa vuodessa niin, että hyvä kun vaimo tunnistaa miehen omakseen. Vaatekoko on pienentynyt useamman numeron, ja vyöstä loppuivat reiät aikaa sitten.
– Ruokavalion pysyvä muutos on ollut laihdutuksessa paljon suuremmassa osassa kuin liikunta. Kumpaakaan ei ole voinut silti jättää pois.
Jari on aina syönyt kasviksia, muttei juuri lainkaan hedelmiä. Nyt ne on lisätty ruokavalioon. Liha ja maitotuotteet sekä höttöhiilarit on karsittu minimiin. Vaikeinta on ollut luopua juustosta, koska se on kuulunut kiinteästi leivän päälle.
– Syön määrällisesti enemmän kuin ennen, koska kasvisruoassa on vähemmän kaloreita. Puputan usein illallakin porkkanaa tai omenaa.
Kylässä mies ei nirsoile, vaan syö sitä, mitä on tarjolla. Hän ei halua olla liian ehdoton.
– Joskus lipsun ja herkuttelen jäätelöllä. Minulle riittää, että syön yhdeksän kertaa kymmenestä terveellisesti.
Aluksi paino putosi pari kiloa kuussa, ja sitten vauhti tasaantui kiloon. Toukokuussa 54 vuotta täyttävä Jari pitää tahtia sopivana ikäiselleen. Nyt vaaka näyttää 84 kiloa. Tavoitteena on neljä kiloa vähemmän.
– Haluaisin saada myös enemmän lihasmassaa, jotta olisin vähän komiamman näköinen, mies veistelee.
Onko sokeri rasvaakin vaarallisempaa? Lue tiukat faktat
Kuin rippikoululainen
Alkoholinkäytöstä Jari on luopunut lähes kokonaan. Muutos on vaikuttanut paitsi painoon myös uneen. Ennen pienikin määrä alkoholia pilasi unen laadun useiksi päiviksi. Tällä oli suuri merkitys, koska Jari nukkui vain viiden tunnin yöunia.
– Se oli auttamattomasti liian vähän ja rasitti rankasti terveyttä. Onneksi tajusin asian ja aloin panostaa hyvään uneen. Nykyään nukun joka yö vähintään seitsemän tuntia. Jaksaminen on parantunut, eikä treenaaminenkaan tunnu enää niin vaikealta.
Jari on valintoihinsa enemmän kuin tyytyväinen. Terveydentila on kohentunut huomattavasti. Lääkärin mukaan verenpaine ja veriarvot ovat ”kunnossa kuin rippikoululaisella”. Lisäksi mieskuntoisuus on parantunut. Sitkeä kynsisieni ja selän akne ovat poissa. Ennen niin kipeällä nilkalla voi nykyisin kävellä pitkiä matkoja päivittäin ja jopa juosta.
– Tämä elämäntapa on ja pysyy. Vuoden kuluttua olen melko varmasti vielä paremmassa kunnossa, Jari uskoo.
Ikääntyvän painonpudotus
Ikääntyessä liikunnan määrä yleensä vähenee. Sitä tarvittaisiin kuitenkin enemmän, jotta lihaskunto ja tasapaino säilyisivät hyvänä. Pelkästään liikuntaa lisäämällä on vaikea laihtua. Jos keventää samanaikaisesti ruokavaliotaan, alkaa tapahtua, olipa minkä ikäinen hyvänsä.
– Yli kuusikymppisen on tärkeää yhdistää painonpudotus liikuntaan. Muuten rasvakudoksen ohessa katoaa lihasmassaa, sanoo liikuntasuunnittelija Katriina Ojala UKK-instituutista.
Alkuun pääsee tehostamalla hyötyliikuntaa. Kauppamatkat voi taittaa kävellen auton sijaan. Tuolista noustessa voi nousta ylös kymmenen kertaa, ennen kuin menee jääkaapille.
– Se on hyvä ja helppo reisilihasharjoitus. Porraskävely puolestaan on oivallista lihasvoimatreeniä.
Katriina Ojala kehottaa myös hakeutumaan rohkeasti kuntosalille. Senioreille on monissa kaupungeissa omia saleja ja salivuoroja.
– Kannattaa varautua siihen, että aluksi lihakset kipeytyvät. Sitä ei pidä säikähtää. Tulosta kyllä syntyy, kun puskee eteenpäin. Etenkin alaraajojen voimistaminen on tärkeää. Eniten hyötyvät ne, jotka eivät ole ennen liikkuneet. Pienikin liike merkitsee positiivista muutosta.
Liikunta alkaa tuottaa endorfiineja noin kolmessa kuukaudessa. Hyvän olon tunne koukuttaa, eikä itseään tarvitse enää patistaa liikkeelle. Painokin putoaa luultavasti hieman samassa ajassa. Liikunta myös kiinteyttää kehoa.
– Kehoaan voi muokata iäkkäänäkin, kun tekee sen järkevästi, Ojala sanoo.
Kovakaan harjoittelu, esimerkiksi hiit-treeni tai crossfit, ei ole seniorilta kielletty, kunhan kuntoa ja taitoa on riittävästi. Kuntotesti on fiksu tapa selvittää, kestääkö terveys rankkaa treeniä.
– Palautuminen kovasta treenistä on hitaampaa kuin nuorempana. Siksi ikäihminen ei voi treenata yhtä usein. Myös rasitusvammoja tulee helpommin.
Juttu on julkaistu Apu Terveys-lehdessä 3/2020.