Terve.fi

Suunnistus on luontoliikuntaa parhaimmillaan

Suunnistus on luontoliikuntaa parhaimmillaan
Suunnistus on laji, jossa luontoliikkujaa hemmotellaan joka kerta uudella elämyksellä.

Vuodenaikojen vaihtelu, vallitseva säätila ja vuorokaudenaika maustavat suorituspaikan ainutkertaiseksi. Vaikka metsämaasto on fyysisesti haastava liikuntaympäristö, ei harrastajasuunnistajan välttämättä tarvitse olla huippukuntoinen, sillä myös suunnistustaito näyttelee merkittävää roolia. Niinpä taidon ja vauhdin sopiva yhdistäminen tuottaa parhaan tuloksen ja optimaalisen suunnistusnautinnon.

Suunnistajan varusteet

Suunnistaja pukeutuu sään mukaan. Maastoon kannattaa lähteä sopivassa ulkoliikuntaan suunnitellussa asussa, joka kestää kosteutta ja likaa. Suunnistuskenkien nastoitettu pohja on metsäpoluilla ja maastossa tukeva ja pitävä. Lisäksi suunnistukseen tarkoitetut kengät kestävät kosteutta huomattavasti paremmin kuin tavalliset lenkkitossut.

Suunnistajan oleellisiin varusteisiin kuuluvat kartta ja kompassi. Kompassin tärkeys korostuu kartan suuntauksessa ja suunnassa kulkemisessa mikäli maasto on vaikeakulkuista ja maamerkit eivät ole selkeitä.

Suunnistuskilpailuista tutut elektroniset rastileimauskortit Emitit ovat käytössä myös useilla kunto-rasteilla. Emit tarkoittaa pientä muovikorttia, johon rastilla käynti leimausaikoineen tallentuu. Maalissa tulostuvat suunnistukseen käytetty kokonaisaika ja rastiväliajat. Oman Emit-kortin hankkiminen ei ole kuitenkaan välttämätöntä, sillä usein kuntorastien järjestäjät lainaavat kortteja.

Perustaidot hallintaan

Ennen maastoon lähtöä kannattaa karttamerkkien, karttavärien ja korkeuskäyrien merkitys opetella huolellisesti. Kartta on käytännössä pienoiskuva maastosta kuvattuna taivasperspektiivistä. Suunnistuskarttaan on merkitty mittakaava, mikä kertoo kuinka paljon kuvaa on pienennetty. Esimerkiksi mittakaava 1:10 000 tarkoittaa, että yksi sentti kartalla on noin 100 metriä maastossa. Kartan suuntaamisessa oikeaan asentoon maastossa auttaa maaston maamerkkien ja karttakuvan vertaaminen.

Maastossa liikuttaessa kannattaa pää pitää kylmänä ja suunnitella reitti eteenpäin ennen rastilta lähtöä. Hyvä nyrkkisääntö on pyrkiä ennakoimaan seuraavaksi näkyviin tulevia maamerkkejä. Odotetun maamerkin ilmestyminen silmien eteen tarkoittaa onnistumista, onnistuminen lisää itseluottamusta ja matka taittuu riemukkaasti.

Kunnioita luontoa

Suunnistajan luonnossa liikkumista säätelee jokamiehenoikeus. Käytännössä jokamiehenoikeus mahdollistaa vapaan luonnossa liikkumisen luontoa kunnioittaen. On kuitenkin tärkeä muistaa, että vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että oikeutta ei saa käyttää maanomistajalle tai luonnolle vahinkoa tai haittaa aiheuttavalla tavalla.

Lisätietoa Suunnistusliitosta

Suunnistusseurat kautta maan järjestävät kuntorasti- ja kilpailutapahtumia, joihin myös harrastajasuunnistajat voivat osallistua. Sekä lapsille että aikuisille on tarjolla suunnistuksen alkeiskursseja, joissa opitaan lajin perustaidot.

Mikäli suunnistuskärpänen puraisi tai jos tarvitset lisätietoa suunnistuksesta ja tulevista suunnistustapahtumista, löydät erinomaisen kattavan tietopaketin Suomen Suunnistusliiton nettisivuilta (www.suunnistusliitto.fi). Siispä metsään ja menoksi!

Julkaistu: 25.6.2012
Kommentoi »