Kauneus ja Terveys

Susanna Penttilä: Olen oikeasti herttainen

Susanna Penttilä: Olen oikeasti herttainen
Seurapiirikaunotar ja yrittäjä Susanna Penttilä tuli tunnetuksi Playboyn alastonmallina. Hän on myös saanut Suomen yrittäjien kultaisen ansioristin.
Julkaistu: 24.9.2016
- Olen usein pettymys muille ihmisille ensikohtaamisessa, helsinkiläinen putiikinpitäjä, yrittäjä Susanna Penttilä, 43, sanoo.
Hän on posee­rannut lehtien seurapiiripals­toilla yli vuosikymme­nen ajan. Ihmisille on ehtinyt iskostua käsitys siitä, millainen Susanna on.
– Ihmiset odottavat, että tapaavat Victoria Silvstedtin näköisen kaksimetri­sen ja povekkaan kaunottaren. He kohtaavatkin minut. Tällaisen pikkuruisen 159-senttisen naisen, jolla on lenkkarit jalassa ja tukka ponnarilla! Susanna Penttilä sanoo ja nauraa.

Yksityisyrittäjän kiireinen arki

Glamour ja loiste ovat kaukana yksityisyrittäjän hektisestä arjesta. Mutta ilman kiirettä ja glamourin tuntua Susannan vaateliike Férrer Helsingin hienostoalueella tuskin olisi porskuttanut 25 vuotta.
Yrittäjä osaa ja uskaltaa yhdistää roh­kean imagon bisnekseen paremmin kuin kukaan muu tässä maassa.
Instagram-tilillään Susanna Penttilä poseeraa aina itse liikkeensä seksikkäissä vaatteissa.
Kun hiekanvärinen ohut neule melkein paljastaa paljaat rinnat, kuva saa yli tuhat tykkäystä. Se on puolet enemmän kuin Susannan kuvilla, joissa ihoa ja rintoja ei näy paljon.
Mitä uskaliaampi kuva, si­tä todennäköisemmin vaatetta myös ostetaan.
Susanna tuntee kaupankäynnin lait: seksikkyys myy.
– Jonkun mielestä toimintani voi olla tyrkkyä. Minulle se on tapa markkinoida yritystäni ja muistuttaa ihmisille, että hei minäkin olen olemassa, tulkaa ostoksille!
- En ole mikään narsistinen pelle. Usein rajaan kuvista päänikin pois, Susanna Penttilä heittää hyväntuulisesti.
Toimintatapa säästää yrittäjän aikaa. Kun hän ennen meni kauppansa mekossa seurapiirijuhliin ja toivoi saavansa palstatilaa, nyt hän voi viettää senkin ajan perheen kanssa.
– Enää ei pidä säväyttää kaiken maailman kissanristiäi­sissä.

"Näin pääsin Playboyn kuvauksiin"

Susanna Penttilä tuli tunnetuksi Playboyn alastonkuvista. Koekuvauksiin Susanna pääsi vuonna 2000, kun oli Pariisissa tekemässä liikkeensä sisäänostoja. Malliystävän kontaktit auttoivat.
Kolmestasadasta tytöstä juuri Susanna oli se, jonka Playboy valitsi kuvauksiinsa Eiffel-tornin edustalla.
– Alastomuus tuntui luontevalta, olen aina suhtautunut siihen mutkat­tomasti. Ehkä olen vähän sellainen exhibitionisti! Susanna sanoo.
Kuvia ei julkaistu, mutta tuolloin 26-vuotiaalle Susannalle lu­vattiin, että hän on tervetullut uusiin kuvauksiin Miamiin milloin tahansa.
Ilman kolmen­kympin kriisiään hän ei olisi koskaan palannut asiaan.
– Kun täytin kolmekymmentä, minusta tuntui suunnilleen siltä, että elämä on ohi ja toinen jalka haudassa. Ajattelin, että jos en nyt tartu Playboyn tilaisuuteen, kadun myöhemmin.

Kova treeni kuvauksia varten

Susanna treenasi kolme kuukautta kuutena päivänä viikossa ja heräs iaamulla niin kovaan nälkään, että ”hampaat kolisivat suussa”. Hän halusi olla kuvissa parhaimmillaan.
Joulukuussa 2003 Penttilä sitten po­seerasi Opium Garden -luksusyöker­hossa buddhapatsaiden keskellä.
– Olihan se uskomaton kokemus. Mietin, että minäkö, ihanko totta. Maailma on täynnä kauniita naisia ja he ha­lusivat juuri minut!
Susanna Penttilä ei olisi ikinä uskonut, kuinka iso juttu siitä tulee, kun helsinkiläinen kauppias esiintyy kansain­välisen lehden alastonkuvissa.
Hän kuuli iltapäivälehtien lööpeistä kesken kynsihuollon ja purskahti itkuun.
Kun toimittajat rynnivät liik­keeseen, Susanna säntäsi kauhuissaan ulos takaovesta.
Näkyvyyden ansiosta putiikin myynti kasvoi hurjasti, mutta stailaajat ja muotitoimittajat eivät enää lainanneet vaatteita kuvauksiin.
– En vieläkään oikein ymmärrä miksi. Eihän minun ammattitaitoni vaatekauppiaana kadonnut minnekään.

"On jokaisen oma asia, fiksaako ulkonäköään"

Susanna pitää itsensä kunnossa: Hän syö terveel­listä ruokaa, treenaa salilla ja juo vähän alkoholia – ehkä lasillisen samppanjaa silloin tällöin.
Susanna ei ole sulkenut pois kauneuskirurgian mahdollisuuksia. Siitä aiheesta hän tosin mieluummin vaikenee.
– On jokaisen oma asia, fiksaako ulkonäköään vai ei. Se, että ottaa silikonit, ei tee kenestäkään huonompaa ihmistä.
– Tärkeintä on olla onnellinen. Mitä jos ulkonäkö auttaa jotakuta olemaan onnellinen?
Susanna sanoo napakasti, että on vää­rin tuomita ihmisiä ulkonäön perusteella. Mutta yhtä lailla väärin on arvostaa kuor­ta liikaa.
Hän kertoo, että tuntee monia ihmisiä, joiden kohdalla pitää paikkansa sanonta moni kakku päältä kaunis.
Pitää ennen kaikkea haluta olla kiva.
– En ole koskaan pitänyt itseäni erityisen hyvännäköi­senä tai ajatellut, että ihmiset pitävät minusta ulkonäköni vuoksi. Olen herttainen ja kiltti ihminen.

Tallitytöstä yrittäjäksi

Vaatteista tuli Susanna Penttilän työ jo varhain, mutta aluksi hevoset olivat tärkeintä.
Susanna vietti suurimman osan ajastaan tallilla ja kil­paili 18-vuotiaana SM-tasolla esteratsastuksessa. Laji kävi perheelle liian kalliiksi.
Susanna on kiitollinen siitä, että oppi talleilla ottamaan vastuuta ja sai terveen itsetunnon. Niistä ominaisuuksista on hyötyä yrittämisessä ja julkisuudessa.
– Harva tietää, kuinka kovaa työtä yrittäminen on. Kesti viisi vuotta, ennen kuin pystyin nostamaan itselleni palkkaa.
Alussa Susannan oli pakko tehdä muitakin töitä.
– Pestauduin tuote-esittelijäksi messuille, tein puutarhahommia ja mallintöitä. Olin valtavan ahkera. Ei ollut vaihtoehtoja.
 Vuonna 2012 Pentti­lälle myönnettiin Suomen yrittäjien kultainen ansioristi.
– Silti olen joidenkin mielestä aina vaan se bimbo, joka meni aikoinaan poseeraamaan Playboyssa. 
Lue lisää:
Kommentoi »