Terve.fi

Suoliston ongelmat + ravitsemuksen ja terveydentilan merkitys

Suoliston ongelmat + ravitsemuksen ja terveydentilan merkitys

Yleisimpiä toiminnallisten vatsavaivojen (eli sellaisten, joiden takana ei ole elimellistä syytä) syitä ovat väärät ruokailutottumukset, istumatyö ja liian vähäinen liikunta. Ulostustarpeen tukahduttaminen saattaa aiheuttaa ummetusta. Myös muutokset elämäntavoissa vaikuttavat.
Mainos

Esimerkiksi jos kuitujen määrä ravinnossa pienenee, ihminen laihduttaa tai syö muuten tavallista vähemmän, hän voi saada tilapäisesti ummetusta. Stressi, uusi työpaikka, lomamatka tai lounaspaikan vaihto saattavat hidastaa suolen toimintaa. Liian vähäinen nesteen saanti ja nesteenpoistolääkkeiden käyttö vähentävät suoliston nestemäärää ja kovettavat ulostetta.

Raskauden aikana ummetus on yleistä. Mikäli kuitujen lisääminen ruokavalioon ei auta, oloa voidaan helpottaa suolen sisältöä lisäävien laksatiivien, esimerkiksi psylliumkuidun, avulla. Laksatiivit ehkäisevät myös mahdollista peräpukamien kehittymistä. Suolta ärsyttäviä ulostuslääkkeitä ei saa käyttää.

Ummetus saattaa johtua myös perussairaudesta tai potilaan käytössä olevista lääkkeistä. Esimerkiksi liian pitkään jatkunut suolta ärsyttävien ulostuslääkkeiden käyttö voi aiheuttaa ummetusta. Kun suoli tottuu lääkkeeseen, sen oma toiminta laiskistuu. Muita mahdollisesti ummetusta aiheuttavia tuotteita ovat esimerkiksi kodeiinia sisältävät kipu- ja yskänlääkkeet, ripulilääkkeet ja rauta.

Suolistoaan voi hoitaa seuraavilla tavoilla:

  • juoda riittävästi; aikuisen pitäisi juoda noin 1,5 litraa vettä vuorokaudessa
  • syödä tarpeeksi kuituja eli noin 25 g vuorokaudessa. Eniten kuituja on kokojyväviljassa, marjoissa, palkokasveissa, siemenissä, vihanneksissa ja hedelmissä. Eläinkunnan tuotteet eivät sisällä lainkaan kuitua.
  • lisätä kuitua ruokavalioon tarvittaessa (käyttämällä esimerkiksi psylliumkuitua, leseitä, siemeniä, liotettuja luumuja ja rouheita)
  • välttää suolen toimintaa hidastavia ruoka-aineita, kuten valkoista leipää, runsasta lihan syöntiä ja maidon juontia
  • pureskella ruoka huolellisesti
  • syödä useita pieniä aterioita
  • liikkua säännöllisesti
  • pitämää yllä säännöllistä suolen toimintaa käymällä WC:ssä säännöllisesti ja rauhassa.
Julkaistu: 28.5.2008