Terve.fi

Suolan vähentäminen ja ruokavaliomuutokset sitä tehokkaampia mitä korkeampi verenpaine on

Suolan vähentäminen ja ruokavaliomuutokset sitä tehokkaampia mitä korkeampi verenpaine on
Suolan määrää olisi hyvä vähentää, sillä pienempi määrä suolaa laskee verenpainetta. Lue suolan ja ruokavaliomuutosten vaikutuksista.
Julkaistu 1.12.2017

Ruokavaliomuutokset ja suolan vähentäminen kummatkin laskevat verenpainetta, mutta parhaat tulokset saadaan, jos potilas noudattaa niitä kumpaakin. Erityisesti tämä koskee potilaita, joiden verenpaine on jo korkea, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa suolan vähentämisen ja verenpaineen laskemiseen tähtäävien ruokavaliomuutosten vaikutuksia selvitettiin 412 keskimäärin 48-vuotiaan miehen ja naisen avulla. Osallistujat eivät olleet verenpainelääkityksellä, ja osana tutkimusta heidät ohjattiin satunnaisesti joko verenpainetta alentavalle DASH-ruokavaliolle tai verrokkiryhmään, joka söi kuten ennenkin. Kummassakin ryhmässä ruoan suolapitoisuutta vaihdeltiin neljän viikon aikana niin, että tutkimuksen kuluessa kaikki osallistujat söivät vähä- ja runsassuolaista ruokaa.

DASH-ruokavaliossa painotetaan mm. hedelmien ja kasvisten, täysjyväviljan sekä vähärasvaisten tuotteiden syömistä. Punainen liha, kovat rasvat ja sokerilla makeutetut tuotteet ovat vältettävien listalla.

Suolan saannin vähentäminen alensi verenpainetta kummassakin ruokavalioryhmässä, mutta DASH-ruokavalio laski verenpainetta silloinkin, kun osallistujat söivät runsassuolaista ruokaa. Vaikutukset olivat käytännössäkin merkittäviä, sillä osallistujien systolinen verenpaine laski 4–11 mmHg riippuen siitä, miten korkea verenpaine oli alun perin. Suurin vaikutus havaittiin osallistujilla, joiden systolinen verenpaine oli yli 150 mmHg ja jotka noudattivat vähäsuolaista DASH-ruokavaliota. Heidän verenpaineensa laski tutkimuksen aikana jopa 21 mmHg, kun vertailukohtana olivat runsassuolaista normaaliruokavaliota noudattavat.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Suomessa verenpainetautia potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa suomalaista.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Kommentoi »