Terve.fi

Suojaako alkoholi sydäntä?


On arveltu, että kohtuullinen alkoholin käyttö suojaisi sydäntä. Eräiden tutkimusten mukaan alkoholia kohtuullisesti käyttävillä on vähemmän sepelvaltimotautia kuin raittiilla tai runsaasti alkoholia käyttävillä. Mahdollinen hyöty alkoholin kohtuullisesta käytöstä on joka tapauksessa vähäinen.

Lisäksi alkoholin käyttöä voi olla vaikea pitää kohtuuden rajoissa, eli 0-2 annoksena vuorokaudessa. Tiedetään, että tällaisen käytön ylittyessä alkavat terveydelliset riskit kasvaa, mm. verenpainetaudin riski ja runsaamman alkoholin kulutuksen yhteydessä myös sydämen vajaatoiminnan riski. Yhteenvetona voidaan todeta, että alkoholilla ei ole käyttöä sydänlääkkeenä.

Liika on aina liikaa

Jos nainen käyttää viikossa yli 14 tai mies yli 21 ravintola-annosta alkoholia, tulisi alkoholinkäyttöä vähentää monestakin terveydellisestä syystä. Runsas alkoholinkäyttö nostaa verenpainetta ja lisää aivohalvauksen vaaraa. Alkoholinkäyttö altistaa myös maksavauriolle. Rasvamaksa voi vielä palautua, mutta maksakirroosi on parantumaton, hengenvaarallinen sairaus. Lisäksi runsas, humalatilan aiheuttava kertakäyttö altistaa tapaturmille ja sairauskohtauksille.

Julkaistu: 28.6.2007