Kaarina sai sukuelinherpeksen lyhyestä, epäonnisesta suhteesta: ”Jos kerran joka viides kantaa virusta, miksei tästä puhuta enemmän?"

Kaarina sai sukuelinherpeksen lyhyestä, epäonnisesta suhteesta: ”Jos kerran joka viides kantaa virusta, miksei tästä puhuta enemmän?"
Kun Kaarina sai sukuelinherpeksen, hän ei voinut edes kuvitella, mitä kaikkea siitä seuraisi. Kaarina ei ole tartuntansa kanssa yksin. Virusta kantaa joka viides suomalainen.
Julkaistu 13.11.2020

Kerronko heti vai odotanko? Tämä kysymys on Kaarinan mielessä, kun hän tapaa mukavan miehen. Välillä kun hän on kertonut asiasta, reaktiot ovat olleet tyrmistyneitä. Toiset taas ajattelevat, ettei asia edes kuulu muille.

Kaarina kantaa sukuelinherpestä, virusta, joka jää elimistöön pysyvästi. Se on arviolta viidesosalla suomalaisista, todennäköisesti useammalla. Joka toinen ja ikäihmisistä jopa 90 prosenttia kantaa taas huuliherpestä, joka voi tarttua myös sukuelimiin.

Kaikille ei tule oireita, joten moni ei edes tiedä tartunnastaan. He saattavatkin levittää virusta tietämättään.

Tieto herpeksestä tuli järkytyksenä

Kaarinalla oli lyhyt, epäonninen suhde viisi vuotta sitten. Muutaman päivän päästä seksistä hänelle tuli ikäviä oireita: alapäähän sattui ja se kirveli virtsatessa. Hänellä oli myös hieman kuumetta.

Kaarina ajatteli, että oireet johtuivat rikkoutuneista limakalvoista. Miehen otteet olivat olleet rajut.

Kun sairaanhoitaja sanoi, että kyseessä on luultavasti herpes, Kaarina järkyttyi.

Hänet passitettiin sairaalaan, jossa kätilö kysyi, miten hän oli saanut tartunnan. Kätilö tarkisti, oliko suojaamaton seksi tapahtunut ulkomailla. Kun Kaarina sanoi ei, kätilö nosti kulmakarvojaan ja kiristi suupieliään ja vaikutti paheksuvalta.

Henkilökunnan suhtautuminen pahensi oloa.

– Hoitajat eivät kysyneet, mitä oli tapahtunut ja tarvitsenko vaikka henkistä tukea, Kaarina sanoo.

Lääkäri teki hänelle sisätutkimuksen, jotta voitiin varmistua, ettei hänellä ollut syvempiä vammoja.

– Se oli hyvin kivuliasta. Tuntui kuin koko alapääni olisi revitty. Syytin itseäni. Mitäs olin mennyt tuntemattoman miehen matkaan.

Joka viides kantaa herpesvirusta

Seuraavan kuukauden Kaarina vietti vuodelevossa. Kipujen takia hän ei pystynyt istumaan. Rikkoutuneet limakalvot olivat niin huonossa kunnossa, että hänelle tuli herpesinfektion lisäksi jokin muukin sukuelinten tulehdus. 

Henkinen toipuminen oli pidempi prosessi.

– En voinut kuvitella, että minulle kävisi näin tai että sukupuolitaudit edes koskettaisivat minua.

Mitä enemmän hän luki, sitä hämmentyneempi oli. Jos kerran joka viides kantaa virusta, miksi kukaan ei puhu siitä? Tilastollisesti hänen täytyi tuntea kantajia, mutta kukaan ei ollut ikinä maininnut taudista mitään.

Kaarina kertoi tartunnasta lähipiirilleen. Hän soitti myös miehelle, joka oli tartuttanut viruksen häneen.

Mies kiisti tienneensä taudista. Kun Kaarina yritti ottaa mieheen vielä yhteyttä, jotta olisi voinut käsitellä tapahtunutta, tämä ei enää vastannut.

Kaarina syyllisti itseään, vaikka nyt hän tietää, että se oli turhaa.

– Mies satutti minua ja tartutti minuun herpeksen.

Kaarina palasi mielessään yhä uudestaan hoitohenkilökunnan välinpitämättömään suhtautumiseen. Hän tunsi, ettei ollut saanut ikävässä tilanteessa tukea eikä tietoa.

Hän häpesi ja käpertyi itseensä. Mielessä kävi jopa itsemurha.

– En aktiivisesti ajatellut olevani jotenkin likainen ja turmeltunut, mutta ehkä jollain lailla alitajuisesti kuitenkin.

Kaarina kaipasi yhteisöä, joka hyväksyisi hänet sellaisena kuin on. Hän kävi kirkossakin, vaikka oli eronnut seurakunnasta jo teini-iässä.

Netin vertaiskeskusteluista oli apua, mutta lopulta keskustelupalstatkin vahvistivat häpeän ja epätoivon tunnetta.

Hän uskaltautui kuitenkin treffeille. Kun Kaarina kertoi eräälle deitilleen herpeksestä, tämä katosi moneksi päiväksi ja ilmoitti lopulta, ettei halunnut jatkaa tapailua viruksen vuoksi.

Genitaaliherpestä ei tarvitse hävetä

Sitten Kaarina löysi amerikkalaisen yliopisto-opiskelija Ella Dawsonin YouTube-videot. Elämäniloinen ja älykäs nainen kertoi genitaaliherpeksestään hymyillen sadoille tuhansille katsojille.

Kaarina ymmärsi, että asian piilottelu ei auta ketään, vähiten häntä itseään.

– En voi sille mitään, jos miehet torjuvat minut, mutta häpeilemällä ja peittelemällä mikään ei muutu.

Niinpä hän päivitti nettideittiprofiiliinsa tiedon, että hän kantaa herpestä.

Lisäksi hän perusti Facebook-vertaistukiryhmän viruksen kantajille.

Jos Kaarina saisi päättää, miten miehet suhtautuvat häneen, hän toivoisi näiden arvostavan avoimuutta.

– Toivoisin, että he näkisivät minut kokonaisena ihmisenä, jolla sattuu olemaan tauti, joka on todennäköisesti heillä itselläänkin, Kaarina sanoo.

– Ja jos he eivät haluaisi jatkaa kanssani, he sanoisivat sen hienotunteisesti eivätkä katoaisi tai ilmaisisi inhoaan herpestä kohtaan.

Avoimuus sai kehuja

Vain kourallinen ihmisiä liittyi Kaarinan perustamaan Facebook-ryhmään.

Se on Kaarinasta surullista. Kun hän sai tartunnan, hänelle olisi ollut tärkeää nähdä, että muutkin uskaltavat keskustella siitä avoimesti omilla kasvoillaan.

Rehellinen deittiprofiili poiki Kaarinan yllätykseksi positiivistakin palautetta. Moni mies, jolla oli herpes, alkoi viestitellä hänen kanssaan.

Miehet kehuivat hänen avoimuuttaan. Jotkut kertoivat, että he saivat tietää viruksesta vasta, kun olivat tartuttaneet sen toiseen.

– Yhden miehen kanssa jopa tapasimme, mutta tajusin, etten kokenut vetoa häneen.

Myöhemmin Kaarina poisti deittiprofiilistaan maininnan herpeksestä. Se tuntui turhan henkilökohtaiselta.

Virus tarttuu oirehtiessaan

Tauti uusi ensimmäisen kerran noin kuukauden kuluttua tartunnasta. Oireet olivat huomattavasti lievemmät kuin ensi kerralla. 

– Aluksi en edes osannut yhdistää niitä herpekseen, vaan kuvittelin, että pikkuhousuni ovat hiertäneet.

Sen jälkeen herpes on tullut ja mennyt muutaman kerran.

Kaarina ei ole huomannut mitään laukaisevia tekijöitä. Hän on elänyt viruksen kanssa nyt viisi vuotta ja ollut oireeton melkein kaksi vuotta.

Jos oireet palaavat, Kaarina syö estolääkekuurin, joka vie oireet nopeammin pois.

Virus tarttuu pääasiassa silloin, kun se oirehtii. Kondomi suojaa, mutta ei täysin. Herpes voi sijaita ihoalueella, jota kondomi ei peitä. Onneksi tartunta oireettomalta kantajalta on hyvin epätodennäköinen.

Miksi sukupuolitaudit ovat yhä tabu?

Herpeksestä on tullut osa Kaarinan elämää. Hän ajattelee, että se on kuin flunssa, johon sairastumiseen ei voi juuri vaikuttaa.

Nykyään hän tuntee monia, joilla on genitaaliherpes. Avoin suhtautuminen on saanut muutkin avautumaan.

Kaarinan mielestä virus asettaa viidesosan ihmisistä eriarvoiseen asemaan.

– Miksi on ok olla kertomatta huuliherpeksestä, mutta genitaaliherpeksestä kertomatta jättäminen on järkyttävä, melkeinpä rikokseen verrattava teko?

Hän haluaa herättää keskustelua sukupuolitaudeista. Sukupuolitaudit ovat hyvin yleisiä. Esimerkiksi kaikista yleisimmän taudin eli papilloomavirusinfektio HPV:n saa vähintään kolme neljästä elämänsä aikana. Miksi juuri nämä sairaudet kauhistuttavat niin paljon?

Ihmiset kertovat avoimesti suolistonsa toiminnasta, mielenterveysongelmistaan, kännisekoilujensa seurauksena murtamistaan luista, mutta sukuelimet ja näihin liittyvät taudit ovat yhä tabu.

– Emmekö ole seksuaalisesti niin vapautuneita kuin kuvittelemme? hän kysyy.

Kaarina deittailee yhä. Hän on huomannut, että hänen oma suhtautumisensa on muuttunut.

– Olen enemmän sinut asian kanssa. Siksi en ahdistu joka kommentista, vaikka toki torjuminen sattuu, Kaarina sanoo.

– Jos minut torjutaan herpeksen takia, koetan ajatella, ettei vika ole minussa, vaan toisen kyvyttömyydessä kohdata elämää ja ihmisiä kaikkine puolinensa.

Sairastuminen on pakottanut hänet hyväksymään itsensä uudella tavalla.

– Ainut tie pois häpeästä on olla avoin ja osoittaa muille, ettei itse häpeä.

Sukuelinherpes voi olla oireeton

  • Herpes on virustauti, jonka tunnetuimpia muotoja ovat huuliherpes HSV-1 ja sukuelinherpes HSV-2. Nämä tarttuvat myös ristiin. HSV-1-tyypin herpestä kantaa joka toinen ja ikäihmisistä jopa 90 prosenttia. HSV-2-tyypin herpes on viidesosalla suomalaisista.
  • Sukuelinherpeksen ensioireita ovat kirvely ja kutina. Sen jälkeen genitaaleihin ilmestyy rakkuloita, jotka puhkeavat kivuliaiksi haavaumiksi, kunnes rupeutuvat.
  • Oireet ilmaantuvat 4–14 vuorokauden kuluttua tartunnasta.
  • Ensimmäisellä kerralla oireet ovat usein rajuimmat. Voi nousta kuumetta, tulla päänsärkyä, lihassärkyä ja virtsaamisvaikeutta. Oireet voivat jatkua 2–3 viikkoa.
  • Lääkkeillä voidaan lievittää oireita, mutta virus ei poistu elimistöstä. 80 prosentilla herpes uusii.
  • Herpes tarttuu sukupuoliyhteyden lisäksi suuseksissä. Kondomi ei suojaa täysin.
  • Herpes voi olla oireeton, jolloin kantaja voi tartuttaa tautia tietämättään.

Lähteet: terveyskirjasto.fi, yths.fi ja terve.fi.

Juttua muokattu 18.1.2021: kuva vaihdettu ja haastateltavan sukunimi poistettu.

5 kommenttia