Lähes jokainen nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä raudanpuutteesta – tiesitkö, että esimerkiksi raskaudet kuluttavat rautavarastoja?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Sabora Pharma
Lähes jokainen nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä raudanpuutteesta – tiesitkö, että esimerkiksi raskaudet kuluttavat rautavarastoja?
Suurin osa naisista tarvitsee rautalisää jossain vaiheessa elämäänsä, sillä runsaat kuukautiset ja raskaudet verottavat rautavarastoja. Myös ikääntyvillä ja runsaasti liikkuvilla tulee usein puutetta raudasta.
Julkaistu 1.6.2023

Raudanpuuteanemia on varsin yleinen vaiva, sillä se koskee yli 20:tä prosenttia naisista vuosittain. Anemiaa esiintyy myös lapsilla ja miehillä. Lisäksi elimistön rautavarastot voivat olla matalat, vaikka henkilö ei kärsisikään anemiasta. Tällöin puhutaan matalasta varastoraudasta eli ferritiinistä.

Miten raudanpuute sitten oireilee? Aivosumu, väsymys, keskittymiskyvyn puute, sykkeen nouseminen ja aiempaa herkempi hengästyminen voivat kieliä huonosta rautatilanteesta. On myös todettu, että raudanpuute voi pahentaa sydän- ja keuhkosairauksien oireita.

Vaikka kärsisikin raudanpuutteesta, ei oireita ole välttämättä helppo tunnistaa. Oireet nimittäin alkavat vähitellen elimistön sopeutuessa pieneneviin rautavarastoihin.

Verikokeet paljastavat raudanpuutteen. Alhainen hemoglobiiniarvo kertoo anemiasta, kun taas ferritiinipitoisuus on rautavarastojen mittari. Diagnosoinnin apuna käytetään raudan kuljettajaproteiinin, plasman transferriinin rautakyllästeisyyttä (fP-Trfesat), liukoisen transferriinireseptorin pitoisuutta (P-TfR) ja CRP-määritystä, joilla raudanpuute voidaan todeta tulehdustiloissakin.

SiderAL-tuotesarja on markkinoiden ainut sukrosomiaalista rautaa sisältävä valmiste. Sen valtteja ovat hyvä imeytyvyys ja teho sekä vatsaystävällisyys. SiderAL FORTE on kapselimuotoinen, rautaa ja C-vitamiinia sisältävä valmiste. Erityisesti naisille suunniteltu SiderAL Folic sisältää raudan lisäksi foolihappoa ja B6-, B12-, D3- ja C-vitamiinia. Suussa sulava jauhe sopii hyvin myös nielemisvaikeuksista kärsiville. SiderAL JUNIOR on nimensä mukaisesti lapsille ja nuorille kehitetty rautalisä. Gluteenittomat SiderAL-tuotteet löydät apteekeista.

Raskausaikana raudan tarve kasvaa

Rauta on elimistölle tärkeä mineraali, sillä sitä tarvitaan erityisesti hapen kuljettamiseen soluille. Raudanpuutetta esiintyy esimerkiksi runsaiden kuukautisten ja raskauden yhteydessä, leikkausten jälkeen sekä sydän-, munuais- ja suolistosairauksia potevilla. Myös ikääntyvillä ja runsaasti liikkuvilla tulee usein puutetta raudasta.

On hyvä huomioida, että raskausaikana monien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa. Esimerkiksi raudanpuute on hyvin yleistä – jopa puolella odottavaista äideistä on matala ferritiini ja 10–20 prosentilla odottajista todetaan raudanpuuteanemia. Sen rajana pidetään raskausaikana hemoglobiiniarvoa 110 g/l, kun muuten raja on naisilla 120 g/l).

Paljonko rautaa sitten tarvitaan päivässä? Hedelmällisessä iässä naisten tarve on 15 mg/päivässä, joka vastaa noin 1,5 mg ravinnosta imeytynyttä rautaa. Raskauden aikana tarve kaksinkertaistuu. Määrä on niin suuri, että sitä on vaikea saada yksinomaan ravinnosta. Niinpä elimistö kompensoi tilannetta hyödyntämällä ferritiiniä eli rautavarastoja. Rautalisää suositellaankin usein tuleville äideille täydentämään ruokavaliota.

Valtaosa kasvaneesta raudantarpeesta selittyy sikiön kehittymisellä sekä istukan ja napanuoran muodostumisella. Rautaa tarvitaan myös hapenkuljetuselimistön muutokseen, sillä äidin verimäärä kasvaa noin 30 prosentilla. Synnytyksen jälkeen verimäärän lisääntymiseen käytetty rauta palautuu takaisin äidin käyttöön. Toisaalta synnytyksissä rautaa poistuu verenvuoden mukana keskimäärin 150 mg ja sektiossa enemmänkin.

Huoleton ja vatsaystävällinen rautalisä

Tavanomaiset rautavalmisteet suositellaan yleensä nautittavaksi eri aikaan muun ravinnon kanssa, jotta raudan imeytyminen voidaan maksimoida. Kahvi, tee ja kalsiumia sisältävät maitotuotteet nimittäin heikentävät raudan imeytymistä.

Sen sijaan uuden sukupolven SiderAL-kapselit ja -jauheet voi nauttia myös ruokailujen yhteydessä, sillä niissä rauta on suljettu ainutlaatuisella, patentoidulla sukrosomiaalitekniikalla fosfolipidi- ja rasvahappojen sakkaroosiesterimatriisiin eli sukrosomiin. Se suojaa rautaa mahalaukun happamuudelta ja mahdollistaa raudan imeytymisen koko ohutsuolen matkalta, mikä parantaa raudan imeytymistä. Näin pienempi päiväannos riittää.

Molekyyli pilkkoutuu vasta maksassa ja kolmenarvoinen Fe3+-rautaioni sitoutuu heti transferriiniin ja on valmis kuljetettavaksi elimistössä sinne, missä rautaa kulloinkin eniten tarvitaan. Sukrosomiaalisen raudan voi rakenteensa ansiosta nauttia mihin vuorokaudenaikaan tahansa, eivätkä ruoka-aineet vaikuta sen imeytymiseen.

Sukrosomiaalisen raudan hyviin puoliin kuuluu myös se, ettei se ärsytä vatsaa. SiderAL-tuotteet ovat hyvin siedettyjä ja niitä käyttämällä voi minimoida useimpien rautavalmisteiden aiheuttamat vatsaoireet, kuten ummetuksen, ripulin ja vatsakivun. Sukrosomiaalinen rauta ei aiheuta myöskään metallista makua suussa tai ulosteen värjäytymistä.

Apteekeista saatava SiderAL on hyvä valinta:

  • Kun raudan saanti ruokavaliosta on vähäistä tai raudan tarve on lisääntynyt.
  • Kun kyseessä on raudanpuute, akuutin tai kroonisen verenmenetyksen aiheuttama raudanpuuteanemia ja raudan alhainen imeytyminen suolistossa.
  • Kun rautavalmisteet ovat aikaisemmin aiheuttaneet vatsaongelmia.

Raudanpuutteen syy tulee aina selvittää ja arvoja tulee seurata hoidon aikana.

SiderAL-valmisteet ovat ravintolisiä. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.

Kommentoi »