Kauneus ja Terveys

Suhde toimii, kun nämä kaksi asiaa onnistuvat

Suhde toimii, kun nämä kaksi asiaa onnistuvat
Helsingin Sanomissa on mielenkiintoinen kirjoitus parinvalinnan kulmakivistä. Artikkelissa pohditaan sitä, kuinka ajoituksella ja hyvällä seksielämällä on erittäin suuri merkitys suhteen kehittymiselle.
Julkaistu: 30.1.2015

- Ihastumishormonit ovat yhteydessä mielentilaan. Jos ihminen on esimerkiksi masentunut tai ihastunut jo toiseen, hän ei välttämättä ihastu. Kahteen ihmiseen ei voi olla oikeasti ihastunut yhtä aikaa, sillä ihastumisen tarkoitus on keskittää kaikki tarmo yhteen henkilöön, kertoo evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala artikkelin alussa.

Toisin sanoen, vaikka Se Oikea kävelisi vastaan, ei homma välttämättä toimi siinä hetkessä. Toisaalta esimerkiksi lomalla aivoissa on normaalia enemmän dopamiinia, mikä altistaa helpommalle ihastumiselle.

Seksi sitoo parin yhteen

Myös seksillä on suuri merkitys suhteen kehittymiselle ja sen kasassa pysymiselle. Molempia tyydyttäneen yhdynnän jälkeen aivot ovat täynnä yhteenkuuluvuuden tunnetta lisäävää oksitosiinia, ja silloin seksi sitoo parin yhteen. Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan Maaret Kallio kertoo HS:lle, että seksiä ei kuitenkaan kannata tuomita, vaikka aluksi ei onnistuisikaan.

- Alussa voi olla ongelmia, koska seksi uuden ihmisen kanssa on jännittävää ja pelottavaakin. Kun oppii tuntemaan toisen, myös seksi voi alkaa sujua.

Aluksi ihastumisen aika on ihanaa. Kuuminkaan alkuhuuma ei kuitenkaan kestä ikuisesti. Tutkimusten mukaan noin kaksi vuotta. Siksi jo alussa on tärkeää, että haluaa tietää toisen ajatuksista ja sielunmaisemasta.

- Jos itsellä on koko ajan uusia ajatuksia, niin on toisellakin. Pitää osata olla utelias, Kallio muistuttaa.

Kommentoi »