Terve.fi

Statiinit saattavat ehkäistä keuhkosyöpää

Statiinit saattavat ehkäistä keuhkosyöpää
Vähintään puolen vuoden ajan statiineja syöneet sairastuivat keuhkosyöpään 55 prosenttia epätodennäköisemmin kuin henkilöt, jotka eivät niitä käyttäneet. Tutkimuksessa hyödynnettiin vuosina 1998-2004 kerättyjä tietoja yhdysvaltalaisista sotaveteraanista.
Julkaistu: 11.5.2007

Tutkimuksessa hyödynnettiin vuosina 1998-2004 kerättyjä tietoja 484 000 yhdysvaltalaisesta sotaveteraanista. Heistä noin 163 000 eli kolmannes käytti statiineja ja 7 300 eli 1,5 prosenttia sairastui keuhkosyöpään kuuden vuoden seurannan aikana.

Vähintään puolen vuoden ajan statiineja syöneet sairastuivat keuhkosyöpään 55 prosenttia epätodennäköisemmin kuin henkilöt, jotka eivät käyttäneet statiineja. Yhteys havaittiin senkin jälkeen kun tutkittavien tupakointi, alkoholin käyttö, paino, ikä, etninen tausta ja mahdollinen diabetes huomioitiin.

Kaksi viime vuonna julkaistua meta-analyysitutkimusta päätyi pitämään statiineja hyödyttöminä, mutta myös haitattomina keuhkosyövän ehkäisyssä, joten yhdysvaltalaisten tuloksiin kannattaa suhtautua varoen. Tulkintaa vaikeuttaa myös tutkijoitakin hämmentänyt havainto, jonka mukaan alle puoli vuotta jatkunut statiinien käyttö päinvastoin liittyi suurentuneeseen keuhkosyövän vaaraan.

Lähde: Chest 2007;131:1282-1288

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

Kommentoi »