Noora Lumpo, 36, henkilöstöpäällikkö, Kajaani:
"Opiskeluaikana olin vuoden ajan jatkuvasti flunssainen ja tukkoinen. Oireitani alettiin tutkia, ja vuonna 2006 minulla todettiin astma.
Sain lääkkeet, ja sairaus merkittiin Kela-korttiin. Aluksi ajatus pysyvästä perussairaudesta tuntui kauhealta. Sitten ajattelin, että sen kanssa on vain elettävä.
Tarvitsin aluksi astmalääkkeitä vain siitepöly- ja flunssakausina. Avaava lääke oli jossain laatikon pohjalla.
Vuonna 2014 sairastin flunssan jälkitautina keuhkokuumeen. Keuhkoni menivät huonoon kuntoon. Heräsin aamuöisin suun kuivumiseen, yskimiseen ja tunteeseen, etten saa happea.
Yritin viimeiseen asti sinnitellä oireiden kanssa kotona. Välillä jouduin muutaman päivän jaksoiksi sairaalaan, jossa sain muun muassa antibiootteja ja kortisonia tiputuksessa.
Lue myös: Miksi toiset ovat aina flunssassa?
Sairastelin pari vuotta jatkuvasti. Vaikeimpina aikoina jo seisomaan nouseminen oli raskasta enkä jaksanut kävellä edes hakemaan postia.
Sairauslomia oli paljon, ja välissä kävin pieniä pätkiä töissä. Lopulta vointini oli niin huono, että lääkäri määräsi pidemmän sairausloman.
Pelkäsin. Mitä jos olen loppuikäni siinä kunnossa? Joudunko luopumaan liikunnasta, matkustelusta ja aktiivisesta elämästä?
Minulle kokeiltiin useita eri astmalääkkeitä, mutta juuri mistään ei ollut apua. Lääkäri epäili, että silloisen työpaikkani sisäilmaongelma vaikutti asiaan.
Lue myös: Tiesitkö tämän kuivista silmistä?
Kokeilujen jälkeen sopiva lääkitys löytyi, ja vointini parani kuntoutuksella. Irtisanouduin työstäni, ja lähdin opiskelemaan.
Nyt voin hyvin. Olen pärjännyt jo muutaman vuoden lähes samalla lääkityksellä.
Otan joka päivä yhden tablettimuotoisen astmalääkkeen, hengitettävän hoitavan lääkkeen ja allergialääkkeen. Tarvitsen enää harvoin avaavaa lääkettä.
Viime keväänä jouduin syömään lyhyen kortisonikuurin flunssien ja allergiakauden takia. Sairastun helposti flunssaan ja parannun tavallista hitaammin.
Astmani oireilee talvella, kun lämpötila laskee alle -20 asteeseen. Silloin liikun vain sisätiloissa. Käyn uimassa tai jumpassa.
Sairastan allergista astmaa. Etenkin koivun siitepöly pahentaa oireitani. Vietän usein pahimmat allergiakaudet ulkomailla. Toukokuussa olin viikon Espanjassa, koska siitepölykausi oli vaikea ja flunssani pitkittyi.
Käyn ulkomailla usein myös talvella. Se toimii hoitona, jos en pääse flunssatukkoisuudesta eroon.
Teen toimistotyötä, jossa etätyöt ovat yleensä mahdollisia. Lämpimissä merenrantakohteissa on kostea ilma, joka helpottaa hengittämistä ja vähentää astman oireilua.
En ole onneksi reagoinut siitepölyihin ulkomailla.
Olin ennen kova kontrolloimaan asioita. Sairastuminen osoitti, ettei kaikkeen voi vaikuttaa.
Olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja rauhoittumaan silloin, kun en ole täysin kunnossa. Pyrin välillä jopa unohtamaan sairauteni. Yritän nauttia jokaisesta hetkestä."
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 15-16/2019.