Terve.fi

Sinkki saattaa lyhentää flunssaa - vaikutus tosin vaatimaton

Sinkki saattaa lyhentää flunssaa - vaikutus tosin vaatimaton
Sinkkiä sisältävät valmisteet voivat mahdollisesti lyhentää aikuisten flunssaa.
Julkaistu 11.5.2012

Sinkkiä sisältävät valmisteet voivat mahdollisesti lyhentää aikuisten flunssaa, mutta tuoreen selvityksen perusteella vaikutus näyttäisi vähäiseltä. Monet myös saavat sinkistä pahoinvointia ja muita oireita, joten haittavaikutukset voivat syödä monilta sinkin pienetkin hyödyt.

Laboratorio-oloissa sinkki estää flunssaa aiheuttavia rinoviruksia monistumasta, joten periaatteessa se voisi myös lyhentää flunssaa. Aihetta selvittäneet tutkimukset ovat kuitenkin päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 17 sinkkitutkimuksen yhteisanalyysiin, joka kattoi yhteensä 2 100 osallistujaa. Tutkimuksissa erilaisia sinkkivalmisteita oli verrattu lumevalmisteeseen tai kontrolliryhmään, jota ei hoidettu lainkaan.

Tulosten perusteella sinkkivalmisteita saaneiden aikuisten flunssa saattoi lyhentyä jonkin verran, mutta tämä näkyi vasta viikon kuluttua oireiden alkamisesta. Lapset eivät saaneet tätäkään hyötyä.

Tutkimuksissa käytettiin eri sinkkivalmisteita ja erikokoisia annoksia, minkä lisäksi tutkimuksissa oli laadullisia ongelmia, joiden takia tulokset eivät välttämättä ole tarkkoja. Jos sinkki kuitenkin lyhentää flunssaa, hyödyn saa todennäköisimmin, kun sinkin nauttii asetaattisuolana ja annokset ovat riittävän suuria, tutkijat kirjoittavat. Tällöin tosin haittavaikutusten, kuten pahoinvoinnin, todennäköisyys kasvaa.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Lähde: CMAJ 2012

Kommentoi »