Terve.fi

Yleistietoa silmänpohjan ikärappeumasta

Yleistietoa silmänpohjan ikärappeumasta
Mistä silmänpohjan ikärappeuma johtuu? Lue asiantuntijoidemme artikkelista!
Julkaistu: 27.3.2018
Silmänpohjan ikärappeuma eli seniili makuladegeneraatio on Suomen yleisin näkövammaisuuden aiheuttaja. Rappeumassa verkkokalvon eli silmän valoa aistivan osan rakenne vaurioituu. Tarkkaa syytä vaurioitumiselle ei tunneta. Tautia on kahta muotoa, hitaasti etenevää kuivaa muotoa ja päivien tai viikkojen aikana etenevää kosteaa muotoa.

Silmänpohjan ikärappeuman aiheuttaja

Ikärappeumassa verkkokalvon rakenne vaurioituu. Seurauksena on tarkan näkemisen heikkeneminen. Riskitekijöitä taudille tunnetaan useita. Niistä tärkein on ikä. Lisäksi perinnöllinen alttius eli suvussa ikärappeumaa, tupakointi, ateroskleroosi, kohonnut verenpaine, hyperkolesterolemia, lihavuus ja runsasrasvainen ja vähän kasviksia sisältävä ruokavalio ovat riskitekijöitä taudin molemmille muodoille. Näiden lisäksi kostealle ikärappeumalle altistavat verkkokalvolle syntyneet vauriot ja kostea ikärappeuma toisessa silmässä.
Kuivassa muodossa verkkokalvolle kertyy kuona-ainekokkareita, druseneita. Verkkokalvon solujen toiminta heikkenee ja ne alkavat kuolla.
Verkkokalvon alla sijaitsee verkkokalvon soluja ravitseva suonikalvo. Kosteassa tautimuodossa suonikalvon verisuonet kasvavat hallitsemattomasti. Tämä johtaa veren tihkumiseen, turvotukseen ja verkkokalvon kerrosten irtoamiseen toisistaan. Seurauksena verkkokalvon solut vaurioituvat ja alkavat kuolla. Kuivasta ikärappeumasta voi kehittyä kostea ikärappeuma.

Silmänpohjan ikärappeuman seuranta

Kuivassa rappeumassa seuranta on 1–2 vuoden välein. Kosteassa muodossa hoidon seuranta on yksilöllistä, usein kuukausittain. Seurannassa tutkitaan näkökyky ja silmänpohjat.

Silmänpohjan ikärappeuman periytyvyys

Riski taudille on hieman suurempi, mikäli vanhemmilla on silmänpohjan ikärappeumaa. Joihinkin harvinaisiin periytyviin verkkokalvon rappeumiin liittyy näkökyvyn heikentyminen jo nuorena, mutta ne ovat eri sairauksia.

Silmänpohjan ikärappeuman yleisyys

Silmänpohjan ikärappeuma on Suomen yleisin näkövammaisuuden aiheuttaja. Se on myös yleisin yli 65-vuotiaiden näkövammaisuuden aiheuttaja kaikissa teollistuneissa länsimaissa.
Suomessa on yli 100 000 ikärappeumaa sairastavaa.
Ikärappeumaa esiintyy 10 %:lla yli 60-vuotiaista ja noin kolmasosalla yli 80-vuotiaista. Taudin kuiva muoto on 80 %:lla potilaista.

Silmänpohjan ikärappeuman ennuste

Silmänpohjan ikärappeumassa tarkka näkö huononee merkittävästi. Sairauden myötä voi menettää lukunäön, myös kasvojen ja ilmeiden näkeminen vaikeutuu. Kommunikaatio voi vaikeutua ilmeiden puutteellisen näkemisen ja usein ikääntymiseen liittyvän kuulon aleneman takia. Kotiaskareet ja liikkuminen kuitenkin yleensä onnistuvat kohtuullisesti, sillä näkökentän laidat säästyvät sairaudessa. N. 30 %:lla silmänpohjan ikärappeuman kosteaa muotoa sairastavista sairaus etenee myös toiseen silmään viidessä vuodessa. Verisuonikasvutekijöiden estäjien takia kostea ikärappeuma voidaan kuitenkin usein pysäyttää ja joskus näkökyky jopa paranee. Sairaus voi siitä huolimatta edetä myös hoidetussa silmässä.
Lähteet:
Summanen P. ja Seitsonen S. Silmänpohjan ikärappeuma, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Seppänen M. Silmänpohjan ikärappeuma (makuladegeneraatio), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2013.
Kaarninranta K. Silmänpohjan ikärappeumat, Silmätautien käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2018.
ICD-10:
H35.30 Makulan kuiva vanhuudenrappeuma, H35.31 Makulan nesteinen vanhuudenrappeuma
Kommentoi »