Terve.fi

Silmäluomivaivat


Ikä, eräät sairaudet ja tietyt kosmeettiset hoidot saattavat vaikuttaa monella tavalla ylä- ja alaluomien lihaksiin ja ihoon. Ongelma on usein vain kosmeettinen, mutta joissakin tapauksissa vaiva voi haitata näköä ja aiheuttaa myös silmän ärsytystä, mikä voi johtaa kyynelvuotoon ja muihin ongelmiin.

Riippuluomi eli ptoosi

Kuten muutkin ihmiskehon osat, jotka reagoivat iän mukana painovoimaan, myös yläluomet voivat alkaa riippua lihasten heikentyessä. Silmävammat, neurologiset ongelmat ja sairaudet (kuten diabetes ja hermoihin ja lihaksiin liittyvä myastenia gravis) voivat myös edesauttaa tätä ongelmaa. Suosittu kosmeettinen toimenpide, silmien ympäristön ja otsan ryppyjen vähentämiseen tarkoitettu hoito botuliiniruiskeilla saattaa myös aiheuttaa silmäluomien tilapäistä riippumista. Tämän toimenpiteen vaikutus voi tosin kestää jopa kolmen kuukauden ajan, mikä ei välttämättä tunnu tilapäiseltä.

Vaikka yläluomien riippuminen onkin useimmiten vain kosmeettinen ongelma, se voi kuitenkin myös haitata näköä, jos veltto yläluomi peittää mykiön kokonaan tai osittain. Ennen kuin tilaa yritetään hoitaa, vaivan syyn selvittämiseksi on syytä tehdä lääkärintutkimus. Sairauden aiheuttama riippuluomi reagoi yleensä hoitoon hyvin. Jos ongelma johtuu botuliiniruiskeista, on parasta odotella noin kolme kuukautta, eli siihen asti kunnes botuliinin vaikutus on hävinnyt.

Jos riippuva yläluomi näyttää rumalta tai haittaa näköä, mutta ei johdu hoidettavissa olevasta sairaudesta, kirurgista korjausleikkausta voidaan harkita. Riippuluomen korjausleikkauksessa poistetaan ylimääräistä kudosta ja kohotetaan silmäluomea. Toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa tai yleisanestesiassa päiväkirurgiana. Sairausvakuutus korvaa toimenpiteen vain, mikäli riippuluomi haittaa näköä. Silmälääkäri tai silmäkirurgiaan erikoistunut silmälääkäri voi arvioida, onko siitä kysymys.

Blefarokalaasi

Tässä erilaisessa, mutta samankaltaisessa vaivassa vain silmäluomien iho alkaa riippua, eikä, kuten riippuluomen tapauksessa, koko luomi. Tämä tapahtuu ihon menettäessä joustavuutensa ja kimmoisuutensa, jolloin kehittyy uusia ihopoimuja, jotka alkavat lopulta riippua silmäluomien päällä peittäen näkökentän yläosan ja osan mykiöstä. Blefarokalaasi voidaan korjata kirurgisesti blefaroplastialla eli silmäluomien muovausleikkauksella. Kuten riippuluomenkin kohdalla, sairausvakuutus korvaa toimenpiteen vain, mikäli tila haittaa näköä.

Ektropium eli luomenreunan uloskääntymä

Tämä tila kehittyy, kun alaluomi veltostuu ja kääntyy ulospäin. Alaluomen lihakset heikkenevät ja luomi menettää kosketuksensa silmämunaan. Tämän tuloksena alaluomen reuna paksuuntuu, ylä- ja alaluomi eivät enää kosketa toisiaan silmien ollessa suljettuina ja silmässä voi ilmetä runsasta kyynelvuotoa. Jatkuvasti paljaana olevassa sarveiskalvossa ja sidekalvossa saattaa ilmetä punoitusta ja ärsytystä.

Lievissä tapauksissa hoidoksi riittää säännöllinen tekokyyneleiden käyttö ja ehkä muovisten silmäsuojusten käyttö öisin silmien pitämiseksi riittävän kosteina. Tekokyyneliä voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Jos oireet tai ulkonäkö häiritsevät voimakkaasti, tila voidaan korjata kirurgisesti kiinteyttämällä alaluomia ja kiristämällä niitä ympäröiviä lihaksia. Toimenpiteellä pyritään varmistamaan alaluomen lepääminen lähempänä silmämunaa. Toimenpiteen jälkeen potilas joutuu ehkä käyttämään silmälappua ja antibioottivoiteita muutaman päivän ajan.

Entropium eli luomenreunan sisäänkääntymä

Tässä tilassa alaluomi kiertyy rullamaisesti kohti silmää. Alaluomien hangatessa jatkuvasti sarveiskalvoa vasten, entropium voi aiheuttaa ärsytystä, roskan tunnetta, kyynelvuotoa ja näön sumenemista. Tämä vaiva voidaan korjata yksinkertaisella kirurgisella toimenpiteellä. Toisinaan, tilan ollessa lievä, alaluomen teippaaminen poskea vasten siten, että luomen reuna ja silmäripset ovat oikeassa asennossa, saattaa riittää. Kyseisestä vaivasta kärsivien kannattaa kysyä silmälääkäriltä, voisiko tästä toimenpiteestä olla hyötyä, ja miten se tehdään oikeaoppisesti.

Ihosyöpä

Ihosyöpä voi ilmetä missä tahansa osassa kehoa, mutta sen ilmetessä silmäluomessa on viisainta kysyä silmäkirurgiaan erikoistuneelta silmälääkäriltä sellaisesta ihosyövän hoidosta, joka säilyttää näön, mutta antaa myös parhaan kosmeettisen tuloksen. Tyvisolusyöpä eli basaalikarsinooma, okasolusyöpä ja melanooma ovat yleisimmät ihosyövät. Jokaisella niistä on omat ominaispiirteensä, mutta on joka tapauksessa turvallisinta tarkastaa silmäluomensa säännöllisesti, jotta voisi havaita mahdolliset kooltaan tai väriltään muuttuvat ihomuutokset ja kertoa heti silmälääkärille, mikäli sellaisen huomaa. Silmälääkäri voi sitten tutkia muutosta ja arvioida, tarvitseeko siitä ottaa koepala. Jos muutos osoittautuu pahanlaatuiseksi, silmälääkäri voi poistaa sen ja rakentaa tarvittaessa silmäluomen uudelleen.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä

 

Julkaistu: 27.11.2008