Voi hyvin

Seuraa sydäntäsi hinnasta piittaamatta

Seuraa sydäntäsi hinnasta piittaamatta
Toteuta unelmasi seurauksista välittämättä. Näin neuvoo naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kuvannut Oscar-voittaja Sharmeen Obaid-Chinoy.
Julkaistu: 29.5.2017
Olet käsitellyt dokumenteissasi vaikeita aiheita kunniamurhista happoiskuihin. Mistä saat rohkeutesi?
Luulen, että minua ajaa viha. Jos olen vihainen jostain aiheesta, haluan kuvata sitä. Rohkeuteni kumpuaa ihmisistä. Kun tapaan miehiä ja naisia, jotka ovat kohdanneet väkivaltaa, happoiskuja ja perheidensä tappoyrityksiä, näen, miten sinnikkäitä he ovat. Se inspiroi minua. 
He heräävät aamuisin hymyillen ja jatkavat päiväänsä. He syleilevät maailmaa huolimatta kaikesta, mitä heille tapahtuu ja mitä näkevät ympärillään. He antavat minulle rohkeutta jatkaa.
Vihani saa minut nostamaan heidän ääntään kuuluviin, jotta se muuttaisi myös sellaisten naisten elämää, jotka eivät uskalla puhua ääneen.
Onko sinun tarvinnut pelätä henkesi edestä?
Jokaisen elokuvantekijän ja journalistin, joka elää vaikeassa maassa, on pelättävä jonkin verran. Olen myös sitä mieltä, ettemme voi antaa pelon hallita elämäämme.
Kun pitää mielessä suuren tehtävän – vaikeiden keskustelujen aloittamisen, politiikkaan vaikuttamisen ja muutoksen aikaansaamisen – alkaa ajatella vähemmän pelkoa ja enemmän rohkeutta. Sitä, että asioihin voi vaikuttaa.
Mitä työsi on opettanut sinulle?
Että elämä voi muuttua sekunneissa. Mikään ei ole pysyvää. Ihmisen olosuhteet ovat hyvin ennalta-arvaamattomia. Täytyy olla myötätuntoinen ja opetella kävelemään toisen ihmisen kengissä, jotta oppii syleilemään maailmaa nöyränä. Jos sen jälkeen joutuu elämää mullistavaan tilanteeseen, on siihen valmis.
Olet haastatellut happoiskuista selvinneitä naisia ja transsukupuolisia pakistanilaisia. Mitä olet oppinut heiltä?
Olemme hyvin sitkeä rotu. Me nousemme pystyyn, kun kaadumme, ja opettelemme kävelemään uudelleen. Me opimme ja jatkamme elämää. Monet ihmiset, joita olen haastatellut, ovat pystyneet tähän. Jotkut heistä ovat olleet rohkeita, halunneet taistella ja muuttaa järjestelmää. Olla ääniä, jotka ajavat ihmisiä oikeaan suuntaan.
On myös ihmisiä, jotka lannistuvat eivätkä onnistu nousemaan. Mutta yhä useammin huomaan, että ihmiset oppivat vähitellen selviämään maailmassa ja taistelemaan vastaan.
Mitkä ovat Pakistanin suurimpia ongelmia?
Yhteiskuntamme muuttuu nopeasti. Halpojen kiinalaisten mobiililaitteiden myötä jokaisella on kännykkä myös maaseudulla. Voisi kuvitella, etteivät täkäläiset naiset tiedä oikeuksistaan, mutta internetin ja television ansiosta he tietävät.
Vaikka pakistanilainen yhteiskunta on hyvin patriarkaalinen, naiset ovat alkaneet vaatia oikeuksiaan. He vaativat oikeutta mennä naimisiin valitsemansa miehen kanssa, periä omaisuutta, kouluttautua ja tehdä töitä.
Naisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt. Ennen naiset saattoivat pyytää asioita itselleen, ja jos he eivät saaneet niitä, he eivät pyytäneet uudelleen. Nyt he eivät enää pyydä vaan vaativat. Ja jos he eivät saa haluamaansa, he ottavat sen. Koska miehet eivät voi hallita naisia, he haluavat tehdä heistä varoittavia esimerkkejä.
Suurin ongelma on kysymys vallasta: kuka käyttää valtaa yhteiskunnassa ja perheissä? Se määrittää myös pakistanilaisten perheiden tulevaisuuden.
Miten pidät huolta terveydestäsi?
Olen laiminlyönyt terveyttäni, koska olen työnarkomaani. Teen töitä ja matkustan paljon. Pidän itsestäni huolta viettämällä aikaa lasteni ja labradorinnoutajani Paddingtonin kanssa. Olen heidän seurassaan niin paljon kuin pystyn.
Toivoisin, että eläisin terveellisemmin. Tien päällä eläminen merkitsee sitä, etten voi määritellä ruokavaliotani, koska olen yhtenä päivänä Helsingissä ja seuraavana Timbuktussa. Tavoitteeni vuodelle 2018 on elää säännöllisempää ja terveellisempää elämää!
Mistä saat energiaa ja mielenrauhaa?
Ihmisten kohtaamisesta ja heidän kokemuksistaan. Ammennan energiaa myös äidistäni, hän on todella voimakas nainen. Mielenrauhaa saan siskoiltani. Tulen suuresta perheestä, meitä on kuusi lasta, viisi tyttöä ja yksi poika. Vietämme paljon aikaa yhdessä. Perhe on ankkurini.
Neuvosi Voi Hyvinin lukijoille?
Naisten pitäisi seurata sydäntään ja intohimojaan. Uskon, että onnellisimmat naiset ovat niitä, jotka antavat itselleen luvan seurata unelmiaan hinnasta piittaamatta. Liittyi se sitten kotiin, työhön tai maailmaan. Neuvoni on: löydä onnesi, se maadoittaa sinut.
Sharmeen vieraili toukokuussa Suomessa Kirkon Ulkomaanavun kutsumana.
Lue myös:
Kommentoi »