Terve.fi

Seksi paranee kohdunpoiston jälkeen

Seksi paranee kohdunpoiston jälkeen
Kohdunpoisto ei haittaa naisen seksielämää, vaan päinvastoin saattaa jopa lisätä seksuaalista nautintoa.
Julkaistu: 28.6.2006

Naisen seksielämälle ei koidu haittaa kohdunpoistosta, vaikka kohtu jouduttaisiin poistamaan sairauden takia. Tämä käy ilmi British Medical Journal -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa kartoitettiin, miten emättimen kautta tai vatsanpeitteiden läpi tehty kohdunpoisto vaikuttaa naisen seksuaalisuuteen.

Hollantilaistutkijat havaitsivat, että kohdunpoiston jälkeen naisilla oli vähemmän seksuaalisia ongelmia kuin ennen leikkausta. Se oliko kohtu poistettu vatsapeitteisiin tehdyn viillon vai emättimen kautta ja oliko kohdunkaula säästetty vai ei, ei vaikuttanut naisten seksuaaliseen nautintoon eikä mahdollisten leikkauksen jälkeisten ongelmien määrään. Kaiken kaikkiaan naisten seksielämä parani leikkauksen jälkeen, vaikka muutoksia naisten seksuaalisessa aktiivisuudessa ei tapahtunut.

Tutkimukseen osallistui 413 naista, jotka vastasivat seksuaaliongelmia kartoittavaan kyselyyn ennen leikkausta ja puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Kohdunpoisto tehtiin naisille hyvänlaatuisten tautien vuoksi.

Kohdunpoisto on yleisimpiä naisille tehtäviä kirurgisia toimenpiteitä ja Suomessa kohtu poistetaan vuosittain noin 10 000 naiselta. Suomessa kohdunpoistoja tehdään yli kaksi kertaa enemmän kuin Ruotsissa tai Norjassa.

Copyright Duodecim

1 kommentti