Terve.fi

Seksi ja liikunta voivat laukaista päänsäryn

Seksi ja liikunta voivat laukaista päänsäryn
Monissa tutkimuksissa on todettu, että seksin harrastaminen helpottaa ihmisen kipuja, sillä orgasmin yhteydessä kehossa vapautuu oksitosiinia ja endorfiinia, jotka ovat luonnollisia kivunlievittäjiä. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita. Joillain miehillä ja naisilla seksi voi nimittäin laukaista päänsäryn – seksipäänsäryn – joka on yksi rasituspäänsäryn muodoista.
Julkaistu: 23.4.2010

Seksipäänsärky tulee useimmiten intohimon huipulla tai heti orgasmin jälkeen. Kipu kestää yleensä muutamista minuuteista jopa vuorokauteen, ja jälkioireita on joillakuilla tavattavissa peräti kolmen vuorokauden ajan. Monet jättävät päänsäryn huomiotta häpeästä tai muusta syystä, mutta he eivät tule ajatelleeksi, että ongelman käsittelemättä jättäminen voi rasittaa merkittävästi parisuhdetta. Ongelman pukeminen sanoiksi ja ratkaisun etsiminen voi olla ainoa keino pitää seksielämää yllä.

Seksipäänsärky liittyy siis rasituspäänsärkyyn, jota esiintyy yleensä joko kuormittavan liikunnan aikana tai heti sen jälkeen. Migreenistä tai muun tyyppisistä päänsäryistä kärsivät henkilöt ovat yleensä alttiimpia rasituspäänsärylle ja seksipäänsärylle. Ja vaikka sekä miehet että naiset kärsivät rasituspäänsäryistä suurin piirtein yhtä paljon, miehet ovat jostain syystä herkempiä kokemaan seksipäänsärkyä.

Vuonna 2003 Neurology –lehdessä julkaistun seksuaaliaktiivisuuteen liittyvän päänsärky -artikkelin mukaan seksipäänsärkyä voi pyrkiä ennaltaehkäisemään välttämällä seksiä kivun aikana sekä ottamalla passiivisemman roolin yhdynnässä. Lehdessä kerrotaan myös, että indometasiini -lääkettä on kokeiltu seksipäänsärkyyn tuntia ennen seksiä ja joskus beetasalpaajiakin voidaan ajatella pidempikestoisessa estohoidossa. Näistä tulee tietysti keskustella lääkärin kanssa.

Lääkäriin meno on muutenkin tärkeää jo heti ensimmäisellä oireiden ilmaantuessa, koska ponnistukseen/rasitukseen liittyvä päänsärky voi olla myös merkki kallon sisäisestä verenvuodosta ja se on tutkittava tarkasti.

Mikäli Sinua kiinnostaa kuulla/tietää enemmän rasituspäänsärystä ja seksipäänsärystä, voit osallistua maailmankuulun ja palkitun päänsärkyasiantuntija neurologi Alexander Mauskopin webinaariin (=verkossa pidettävä seminaari) toukokuun 14. päivä. alkaen kello 21.00 suomenaikaa. Sinun tulee rekisteröityä täällä voidaksesi osallistua webinaariin.

Uutisarkistosta poimittua

Kommentoi »