Apu Terveys

Seela Sella ajattelee, että ihminen on aina osa isompaa kokonaisuutta: "Joka päivä voin valita, hymyilenkö, olenko reilu, näytänkö hapanta naamaa vai olenko hiljaa"

Seela Sella ajattelee, että ihminen on aina osa isompaa kokonaisuutta: "Joka päivä voin valita, hymyilenkö, olenko reilu, näytänkö hapanta naamaa vai olenko hiljaa"
Näyttelijä Seela Sella pakeni työn avulla ankeita oloja kauniiseen maailmaan. Näytteleminen on elämäntapa, ja ammatti on myös avartanut ajattelua. Esikuvia ovat olleet oma äiti ja mummo.
Julkaistu: 5.5.2021

Eri teattereissa kiertävä Ihan Seelana on näytelmä, jossa ohjaaja Kari Paukkunen haastattelee Seela Sellaa. Se on kuitenkin vain yksi 84-vuotiaan näyttelijän lukuisista projekteista. Vauhtia riittää edelleen.

– Teatteri on elämäni, enkä voi jäädä elämästäni eläkkeelle. Näyttelemällä otan kantaa asioihin ja kerron siitä, mikä on mielestäni tärkeää. Se on minulle myös tapa ottaa kontaktia muihin ihmisiin.

Tampereen Työväen Teatterissa on pyörinyt Hitler ja Blondi, jossa Seela Sella esittää Adolf Hitleriä. Huikean roolityön tekevä näyttelijä kääntyi itse juutalaiseksi vuonna 1969. Ensi syksynä näytelmä siirtyy Kansallisteatteriin.

Sella kiertää myös pianisti Kristian Attilan ja sopraano Pia Freundin kanssa esittämässä konsertin ja näyttämöteoksen yhdistelmää Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän. Siinä hän tulkitsee Alma Kuulan ja Aino Sibeliuksen kirjeitä.

Näyttelijäkollega Esko Roineen kanssa Seela Sella esittää vaihtuvilla näyttämöillä amerikkalaisen A. R. Gurneyn Rakkauskirjeitä. Ja huhtikuussa pitäisi tulla ensi-iltaan monologi, joka perustuu Martti Joenpolven novellikokoelmaan Kauan kukkineet omenapuut.

– Sen harjoittelemiselle pitäisi nyt löytää aikaa, hän huokaisee – ja nauraa päälle.

Koronaepidemian aikana Seela Sella on liikkunut tavallistakin enemmän omalla autollaan. – Olen myös rajannut tapaamiset tyttäreen ja lapsenlapsiin.

Neljä ajatusta ikääntymisestä

1. Kannattaa tutustua erilaisiin ihmisiin

"Teatterin kautta minulla on ollut tilaisuus kommunikoida sellaisten ihmisten kanssa, jotka ajattelevat eri tavalla kuin minä. Jokainen voi kuitenkin tutustua toisten, itsensä kanssa erilaisten ihmisten elämään. Silloin alkaa ymmärtää heidän ajatusmaailmaansa ja arvojaan. Se on samalla uteliaisuutta elämän moninaisuutta kohtaan.

Meihin vaikuttavat niin monet asiat: perimä ja ­ympäristötekijät, perhe, ystävät, maantiede ja luonto. Saamme perinnöksi jonkinlaisen luonteen, mutta esimerkiksi myös se vaikuttaa, pitääkö kylmästä vai lämpimästä ja millaisia ihmisiä on ympärillä. Kaikella on merkitystä siinä, millaisia ihmisiä meistä tulee.

Elämäni mielenkiintoisimmat ihmiset ovat olleet äitini ja varsinkin mummoni, joka syntyi 1800-luvulla ja koki vuoden 1918 tapahtumat. Äitini syntyi vuonna 1914. Olen saanut heiltä hyvän pohjan katsoa ihmisiä. Mitä kaikkea he elivätkään ja mistä kaikesta pääsivät yli! Ja miten heistä tuli niin positiivisia, vahvoja ja hienoja ihmisiä! He ovat olleet esikuviani. He ovat auttaneet minua ja myös toisia ihmisiä selviämään.”

Seela Sellalla on lapsenlapsia Suomessa ja Israelissa. – Yhteydenpidossa on onneksi apuna nykyajan teknologia, ja tyttäreni auttaa sen kanssa.

2. Empatiaa eläimiä kohtaan

"Kun ihminen herättää omat aistinsa vastaanottamaan asioita luonnosta ja eläimistä, se kasvattaa häntä. Luonnolla on tunteet. Eläimillä ja kasveilla on tunteet.

Kun on hyvin herkkänä ja ottaa vastaan signaaleja luonnosta ja eläimistä, saa kummallista voimaa. En osaa selittää sitä, mutta uskon siihen vahvasti.

Koirat ja hevoset ovat eläimistä lähimpänä minua. Hevoset ovat ihmeellisiä, herkkiä ja luonnonälyk­käitä eläimiä. En osaa ratsastaa, mutta ihailen hevosia.

Meillä asuu kaksi koiraa, kreikkalainen löytökoirani Nasu ja tyttäreni koira. Ne antavat pyyteetöntä rakkautta ja luottamusta, mutta koirien omistajana on myös vastuussa elävästä olennosta. Lemmikin kautta myös lapsi alkaa ymmärtää eläinten käyttäytymistä. Lemmikki voi olla vaikka akvaariokala, jos ei voi ottaa kissaa tai koiraa.

Eläinten ei tietenkään tarvitse olla samalla lailla älykkäitä kuin ihmisten, mutta niissä on älykkyyttä, jota meidän ihmisten kannattaisi opetella. Eläimistä ei pidä tehdä ihmisiä: koiran pitää saada olla koira, jolla on koiran vaistot, ei puettu kuin barbie.”

3. Teot ja ajatukset vaikuttavat muihin

"Emme ole yksin maailmassa, vaan osa isompaa kokonaisuutta. Meidän pitää ymmärtää, että tekomme ja ajatuksemme vaikuttavat muihin ihmisiin, eläimiin ja luontoon. Toivon, että ymmärrämme oman vastuumme kokonaisuudessa.

Nykynuoret ymmärtävät tämän hyvin, ja heillä on toisenlainen käsitys maapallosta kuin omalla sukupolvellani. Me elimme pienissä ympyröissä emmekä tienneet muusta maailmasta. Taistelimme sota-ajan ja jälleenrakennuksen vuodet emmekä ehtineet ajatella muuta. Nuoret ajattelevat toisella tavalla. Luotan, että he ovat äärimmäisen viisaita. Me vanhemmat emme kuitenkaan saa ajatella, että katastrofit tapahtuvat joskus tulevaisuudessa, jolloin olemme itse jo kuolleet. Meidän täytyy näyttää nuorille esimerkkiä ja pitää huolta maapallosta: ei ole toista elämää, tai emme ainakaan tiedä sitä.

Meille ihmisille on annettu huikeat valinnan mahdollisuudet.

Joka päivä voin valita, mitä teen ja sanon. Hymyilenkö, olenko reilu, näytänkö hapanta naamaa vai olenko hiljaa?

Joka päivä voin miettiä, mikä on sillä hetkellä parasta itseni ja myös muiden ihmisten kannalta.”

Seela Sella on osallistunut yli 40 vuoden ajan juutalaisen seurakunnan vainajien valmisteluun hautaamista varten. – Se on minulle kunniatehtävä.

4. Työ on tapa itkeä ja nauraa

"Olen saanut tehdä työtä, josta haaveilin nuorena. Silloin en ajatellut, että se olisi mahdollista. Näytteleminen oli prinsessaunelmani päästä ankeista oloista kauniiseen maailmaan. Se on kuitenkin syventynyt matkan varrella. Näyttelijänä saan hypätä toisten elämään ja kuvitella olevani joku muu.

Näyttelijän ammatti on avartanut ajatteluani ja tietoisuuttani. Olen lukenut paljon hienoa maailmankirjallisuutta ja kohdannut paljon viisaita ihmisiä työn kautta. Olen kiitollinen tästä kaikesta ja siitä, että saan yhä jatkaa tätä työtä. Näytteleminen on tapani elää, hengittää, itkeä, nauraa ja suuttua. Se on antanut rohkeutta myös yksityiselämässä.

En olisi pystynyt tekemään tätä kaikkea yksin. Haluan nöyrästi kiittää fantastisia lapsiani. He eivät ole koskaan olleet ammattini tiellä. Olen ollut itsekäs, ja työ on vienyt ajatukseni kokonaan. Kun harjoittelin isoja rooleja, kotiasiat jäivät toiseksi. En aina huomannut, mitä suruja toisilla oli. En ole ollut hyvä äiti­emo. Edesmennyt mieheni Elis kuitenkin sanoi, että paras perintö on hyvä nimi. Toivon, että lapseni voisivat minun mentyäni sanoa pää pystyssä, että heidän äitinsä oli Seela Sella.

Seela Sella

Ikä: 84 vuotta.

Ammatti: näyttelijä.

Perhe: kaksi lasta, kolme lastenlasta ja kaksi koiraa.

Harrastukset: teatteri ja koira ovat sekä työ että harrastus.

1 kommentti