Voi hyvin

Sanaristikot pitävät muistin virkeänä

Sanaristikot pitävät muistin virkeänä
Sanaristikot ovat edullinen harrastus, johon tarvitaan vain kynä ja omat hoksottimet.
Julkaistu 24.8.2023

Akaalainen Elina Rosenberg ratkoi ensimmäisen sanaristikkonsa teininä, muistin mukaan Suosikki-lehdestä. Sen jälkeen hän on ratkonut niitä vaihtelevan aktiivisesti.

Nykyisin Elina ratkoo lähes kaikkia ristikoita: sanaristikoita, kryptoja, sudokuita ja japanilaisia väritysristikoita. Vain piilosanat hän ohittaa, mutta kenties hän tarttuu niihinkin lähitulevaisuudessa.

”Niin paljon en ehdi ratkoa kuin haluaisin, mutta tasaisesti kuitenkin”, kertoo Elina, joka on Sanaristikkoseura Sanaseppojen puheenjohtaja.

Yhdistyksen paikalliskerhon tapaamisissa Hämeenlinnassa pähkäillään yhdessä kesken jääneiden ristikoiden vaikeimpia kohtia ja tietysti jutellaan kaikesta muustakin.

”Kimpparatkominen on hauskaa hommaa. Muutenkin sosiaalinen puoli on tärkeä osa harrastusta.”

Ristikot ovat edullinen harrastus, johon tarvitaan vain kynä ja omat hoksottimet.

Sanaristikoissa pääsääntö on, että sanan pitää löytyä Kielitoimiston sanakirjasta. Sanastoa enemmän on kehittynyt vihjeytyspuoli. Aiemmin ristikoista löytyi esimerkiksi päivämääriä, jotka viittasivat nimipäivään. Ne ovat nyt poistuneet, mutta toki myös tietopuolta kysytään, ristikon vaikeustasosta riippuen.

Ristikot tuottavat monenlaista iloa, ja riippuu ihmisestä, mikä niissä on parasta.

”Joillekin se on valmiiksi saaminen, mutta minulle kinkkisen sanan oivaltaminen”, Elina sanoo.

Joskus hän kysyy apua mieheltään, joka ei anna sanaa suoraan, vaan lisävihjeitä.

”Suosikkiristikkoni on sellainen, jota ratkaistessa ei tarvitse kaivaa esiin karttakirjaa tai googlea, vaan oma oivallus riittää.”

Ristikoiden ratkomisesta on myös hyötyä. Se on tehokasta aivojumppaa ja tekee hyvää muistille. Elinan mielestä se on järkevää ajanvietettä, eikä siinä olla nenä kiinni ruudussa. Joskus ristikot vievät ajantajun.

”Niiden parissa voi mennä huomaamatta pari kolmekin tuntia. Ratkaisen lähinnä helpomman pään ristikoita, mutta olen kehittynyt harrastuksessa. Tässä kehittyy vain ratkomalla.”

Sanat selviksi

Ristikkoja täytetään aikakauslehtien sivuilta ja ristikkolehdistä, mutta todellinen fani tarvitsee hieman järeämmän arsenaalin. Veijo Wirénin Ristikkovuosi 2023 tarjoaa sekä 200 uutta ristisanatehtävää että 10 000 sanan sanaston, josta hakea apua, kun täyttäminen tyssää.

Veijo Wirén: Ristikkovuosi 2023 – 200 uutta ristisanatehtävää. Gummerus 2022.

Kommentoi »