Terve.fi

Ruokavaliolla voi vaikuttaa verenpaineeseen


Epäterveellisten ruokailutottumusten muuttamisella terveellisemmiksi ja liikuntaharrastuksen aloittamisella voi lääkkeitä käyttävä saada jätetyksi pois pillerin tai parikin päivässä. On myös tieteellistä näyttöä siitä, että suolassa olevan natriumin saannin rajoittaminen vähentää verenpainelääkkeiden tarvetta, ja parantaa verenpainelääkkeiden, erityisesti ACE-estäjien, beetasalpaajien ja diureettien verenpainetta alentavaa vaikutusta.

Ruokasuolan sisältämän natriumin (Na) runsas saanti nostaa vuosien myötä verenpainetta ja suurentaa aivohalvauksen ja sydänsairauksien riskiä. Suomalaiset miehet syövät päivittäin yli kymmenen grammaa ruokasuolaa (NaCl) ja naiset noin kahdeksan grammaa, kun päivittäinen tavoiteannos on alle viisi grammaa. Tähän tavoitteeseen voi päästä korvaamalla runsassuolaiset valmiit elintarvikkeet vähäsuolaisilla ja luopumalla ruokasuolan käytöstä ruoanlaitossa ja ruokapöydässä. Kun ruoassa maistuu muukin kuin suola, voivat ruoan makuvivahteetkin löytyä uudella tavalla!

Riittävä kaliumin ja kalsiumin saanti on suotuisaa verenpaineen kannalta. Kaliumin saanti ravinnosta on monella verenpainetautia sairastavalla liian vähäistä. Kaliumin saantia voi luonnollisimmin lisätä täysjyväviljan, marjojen, hedelmien ja kasvisten käytöllä. Myös mineraalisuolasta voi saada kaliumlisää. Riittävästä kalsiumin saannista on myös huolehdittava, helpoimmin maitotuotteiden päivittäisellä käytöllä. Jos niiden käyttö on vähäistä, tulisi käyttää kalsiumvalmisteita. Tyydyttyneiden rasvojen käytön tulisi olla mahdollisimman vähäistä, ja käytännössä tämä toteutuu, kun valitaan ruokapöytään rasvattomia tai mahdollisimman vähärasvaisia maitotuotteita. Kalaa kannattaisi syödä ainakin kahdesti viikossa. Rasvoista tulisi suosia kasviöljyä ja pehmeitä kasvimargariineja. Varsinkin jos ylipaino on ongelma, on kuitenkin syytä muistaa, että nämäkin rasvat sisältävät runsaasti energiaa.

Runsas alkoholinkäyttö nostaa verenpainetta ja lisää aivohalvauksen vaaraa. Jos nainen käyttää viikossa yli 14 tai mies yli 21 ravintola-annosta alkoholia, tulisi alkoholinkäyttöä vähentää jo verenpaineenkin takia. Tätä runsaampi alkoholinkäyttö altistaa myös maksavauriolle.

Julkaistu: 28.6.2007