Terve.fi

Ruokatorven merkitys

1


Ruokatorven merkitys

Ruokatorvi on kolmesta päällekkäisestä, ohuesta lihaskerroksesta koostuva putkimainen elin, jonka pituus on n. 20 – 30 cm. Ruokatorvi sijaitsee kurkunpään ja henkitorven takana rintaontelossa.

Sen sisäpintaa verhoaa limakalvo, jonka tuottama lima edesauttaa lihassupistusten ohella siirtämään ruokaa eteenpäin mahalaukkuun. Nielemistapahtuman yhteydessä ruokatorven seinämässä tapahtuu aaltomaisesti etenevä lihassupistus, jota kutsutaan peristaltiikaksi. Ruokatorven limakalvon pintaa verhoavat levyepiteelisolut, jotka ovat erilaisia kuin mahalaukun ja suoliston pinnalla olevat lieriöepiteelisolut..

Ruokatorven ja mahalaukun yhtymäkohdassa, yleensä pallealihaksen korkeudella tai heti sen yläpuolella, on toiminnallinen rakenne, jota nimitetään ruokatorven alasulkijaksi. Sen tehtävänä on estää happaman mahansisällön nousu takaisin ylös ruokatorveen, koska ruokatorven limakalvo ei siedä mahalaukun tuottamaa suolahappoa. Jos hapanta mahansisältöä pääsee nousemaan ruokatorveen toistuvasti, puhutaan närästyksestä. Se aistitaan yleensä rintalastan takana tuntuvana poltteena, ”korvennuksena”, rintakipuna, happamana röyhtäyttelynä, palan tunteena kurkussa tai pahana makuna suussa.

Ruokatorven tai sen alasulkijan toiminnassa voi olla myös muita häiriöitä, joita aistitaan yleensä nielemisvaikeuksina ja –kipuina sekä oksenteluna.

Julkaistu: 26.5.2008