Terve.fi

Ruoka-allergiselle

Ruoka-allergiselle

Ruoka-aineallergiat voivat muuttua. Aikuisena ilmenevät allergiat ovat pysyvämpiä kuin pikkulasten allergiat, jotka usein helpottuvat kouluikään mennessä.
Teksti Toimitus
Mainos

Allergisuus tai yliherkkyys ruoka-aineille on hyvin YKSILÖLLISTÄ. Joku saa oireita vain yhdestä ruoka-aineesta, toinen reagoi usealle ruoka-aineelle. Kokeilemalla voi selvittää omat sietorajansa. Ruoka-aine ei suinkaan aina ole allergian aiheuttaja. Siksi ruokavaliota ei pidä rajoittaa voimakkaasti, ennen kuin muut allergian aiheuttajat (esim. lemmikkieläimet, siitepöly, pöly, pesuaineet) on selvitetty.

Ruoka-aineallergiat voivat muuttua. Aikuisena ilmenevät allergiat ovat pysyvämpiä kuin pikkulasten allergiat, jotka usein helpottuvat kouluikään mennessä.

Mitä ruuan käsittely vaikuttaa siedettävyyteen?

Tutustu pakkauksiin. Tarkista, että tuote ei sisällä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat oireita. Kerro allergioistasi myös työpaikkaruokailussa ja ravintolassa.

Siitepölylle, erityisesti koivun siitepölylle allergiset voivat saada oireita myös joistakin ruoka-aineista. Tyypillisimpiä ovat jotkut kasvikset, hedelmät ja mausteet.

Lisäaineyliherkkyys on melko harvinaista. Eräät lisäaineet, mm. bentsoehappo, saattavat aiheuttaa joillekin oireita, vaikka ne muuten olisivatkin turvallisia.

Lateksiallergikot eivät siedä joitakin ruoka-aineita, esim. banaania ja avokadoa.

Keskustele allergioistasi lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa.

 

Julkaistu: 23.11.2005