Terve.fi

Ruoka-allergiat tavallisia atoopikkolapsilla


Seesaminsiemen- ja sinappiallergia ovat esimerkkejä uusista merkittävistä lasten ruoka-allergioista. Esimerkiksi Ranskassa sinappiallergia on lasten neljänneksi yleisin ruoka-allergia.

Tämän vuoksi sinappi on sisältynyt vuosia Tampereen yliopistollisen sairaalan ihotautien klinikan pikkulasten ihopistokoesarjaan. Sille havaittiin tulevan paljon positiivisia tuloksia vaikka imeväiset tai pikkulapset eivät sitä juuri syö.

Rypsin ja rapsin siemenistä valmistettua kasviöljyä käytetään mm. lasten valmisruoissa ja maitokorvikkeissa, mutta niiden mahdollisuutta ruoka-allergian aiheuttajana ei ole aiemmin tutkittu.

LL Sanna Poikosen väitöstutkimuksessa selvitettiin 1 887 atooppista ihottumaa sairastavan lapsen allergisuutta rypsille ja rapsille ihopistokokeella. Lapsista 11 %:lla koe oli positiivinen. Herkistyneistä lapsista 89 %:lla myös varsinainen ruoka-ainealtistus rypsin siemenellä oli positiivinen.

Vertailtaessa rypsi-, rapsi- ja sinappiherkistymän suhdetta ranskalais- ja suomalaislapsilla, kävi ilmi että ruoka-ainealtistus rypsin siemenellä oli positiivinen 36 %:lla ranskalaisista lapsista sekä kaikilla suomalaisilla lapsilla. Sinappialtistus oli positiivinen 36 %:lla sekä ranskalais- että suomalaislapsista.

Tutkijan mukaan positiiviset tulokset rypsialtistuksessa osoittivat, että rypsi ja rapsi voivat olla kliinisesti merkityksellisiä, uusia ruoka-allergeeneja, erityisesti atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla.

LL Sanna Poikosen ihotautien ja allergologian alaan kuuluva väitöskirja Turnip rape and oilseed rape allergy in children with atopic dermatitis (Rypsi- ja rapsiallergia atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla) tarkastetaan 15.8.2008 Tampereen yliopistossa.

Tuukka Niskanen, toimittaja

Lisätietoja Poliklinikassa:

Julkaistu: 6.8.2008