Ruuansulatuskanavan syöpien tärkein hoito on leikkaus, mikä voi useissa tapauksissa olla parantava. Ennusteet vaihtelevat huomattavasti eri syöpien välillä.
Syöpäriskiin vaikuttavat sekä ympäristö- että perintötekijät, jotka molemmat yhdessä vaikuttavat syövän syntyyn. Ympäristötekijöistä tupakointi ja ravinto ovat tärkeimpiä.
Suolistosyövälle altistavia tekijöitä ovat mm vähäkuituinen ja paljon eläinrasvoja sisältävä ruokavalio, ylipaino ja liikunnan puute. Ravintotottumusten merkityksestä syöpäriskiin kertoo muun muassa se, että esimerkiksi Yhdysvaltoihin muuttaneiden japanilaisten siirtolaisten sairastuvuus paksu- ja peräsuolisyöpään saavuttaa isäntäväestön tason, vaikka Japanissa sairastuvuus on alhainen. Paksu- ja peräsuolisyövän riskitekijöitä ovat krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (colitis ulcerosa, Crohnin tauti), lähisukulaisten syövät ja perinnölliset oireyhtymät, kuten esimerkiksi ei-polypoottinen paksusuolen oireyhtymä (HNPCC).
Laaja suolitulehdus eli koliitti lisää suolistosyövän riskiä 2-4 kertaiseksi normaaliväestöön verrattuna. Sen vuoksi näille potilaille suositellaan seurantatähystystä 1-3 vuoden välein. Seurantaa suositellaan myös aiemmin sairastetun syövän jälkeen, jos suolessa on todettu polyyppeja tai jos potilaalla on syöpäriskiä lisäävä geeniperimä, kuten HNPCC.
Mahasyövän merkittävin riskitekijä on helikobakteeri-infektio. Helikobakteeri voi aiheuttaa mahahaavan lisäksi kroonisen gastriitin eli mahan limakalvotulehduksen. Tämä voi kehittää limakalvon surkastuman, hapottoman mahan, mikä voi edelleen johtaa syöpään. Kuitenkin vain pieni osa tällä tavoin alttiista saa syövän elinaikanaan. Tupakointi on myös mahasyövän tärkeä riskitekijä ja mahasyöpäpotilaiden sukulaisilla riski sairastua on tavallista suurempi. Mahalaukun yläosan eli kardian alueen syöpäriskiä lisäävät lihavuus ja refluksisairaus etenkin miehillä.
Ruokatorven syövän tärkein riskitekijä on ns. Barrettin ruokatorvi. Barrettin ruokatorvi tarkoittaa ruokatorven limakalvon muuntumista ja se voi kehittyä pitkään kestäneen refluksitaudin seurauksena. Vaikka Barret on tärkein ruokatorvisyövän riskitekijä, on riski kuitenkin niin vähäinen, että potilaiden säännöllinen tähystysseuranta on katsottu tarpeettomaksi. Alkoholi ja tupakka ovat myös merkittäviä ruokatorvisyövän riskitekijöitä. Näiden molempien suurkuluttajilla on satoja kertoja suurempi riski sairastua ruokatorvisyöpään kuin sellaisilla, jotka eivät käytä kumpaakaan. Alkoholin aineenvaihduntatuote asetaldehydi on luokiteltu syöpää aiheuttavaksi aineeksi eli karsinogeeniksi. Ruokatorven korroosiovamma esimerkiksi syövyttävän aineen aiheuttamana voi aiheuttaa syövän kymmenien vuosien kuluttua.
Maksasyövän merkittävimmät riskitekijät ovat hepatiitti (maksatulehdus) ja maksakirroosi. Maksakirroosi on tunnetusti alkoholin käytön seurausta ja myös hepatiitin syöpäriski liittyy sen aiheuttamaan kirroosiin. Hepatiittitartunnan voi saada veriteitse esimerkiksi neulan pistosta tai suojaamattomasta yhdynnästä. Haimasyövän syy on tuntematon, mutta joitain riskitekijöitä on kartoitettu. Tällaisia ovat mm. tupakointi, krooninen haimatulehdus ja tuore aikuisiän diabetes.