Voi hyvin

RTT-terapia vapautti Eeva Pesosen mielen ja sielun jumeista: ”Moni yllättyy alitajuisen työskentelyn voimasta”

RTT-terapia vapautti Eeva Pesosen mielen ja sielun jumeista: ”Moni yllättyy alitajuisen työskentelyn voimasta”
Homekoti sysäsi Eeva Pesosen kriisien kierteeseen. Lopulta hän tunsi itsensä täysin lyödyksi ja antoi periksi. Kun ei ollut enää mitään menetettävää, hän rohkaistui etsimään apua RTT-terapiasta.
Julkaistu 24.5.2023

Taloustoimittaja Eeva Pesosella oli ihana paritalon puolikas pääkaupunkiseudulla. Sitä ympäröi kaunis puutarha, jossa marjapensaat, omenapuut ja kirsikkapuut kukkivat kesällä. Luonto ja metsä olivat lähellä. Paritalo oli rakennettu 1980-luvulla.

Eeva asui talossa miehensä ja neljän lapsensa kanssa. Vähitellen hän alkoi tuntea kummia oireita. Iho kutisi. Poskiontelontulehdukset seurasivat toisiaan. Hänen oireensa muistuttivat vaikeaa astmaa.

Eevan ääni muuttui pihinäksi. Ääni oli poissa kuukausia. Hän väsyi ja hänen energiatasonsa valui pohjalukemiin, jolloin perheen yhteisistä asioista huolehtiminen jäi yhä enemmän miehen vastuulle. Neljästä lapsesta kaksi kärsi kroonisesta nuhasta ja yskästä.

Kun kierrettä oli kestänyt kahdeksan kuukautta, Eevan poskiontelot ja otsaontelot olivat niin turvoksissa, että lääkäri ehdotti leikkausta. Lopulta jo viiden minuutin oleskelu kotona sai Eevan oireet ryöpsähtämään.

Eeva ymmärsi, että talosta on lähdettävä ja vuokrattava väliaikaisasunto. Oireita aiheuttava talo piti tutkia ja remontoida.

Homeoireet pahenivat

Talosta paljastui homevaurio, jonka taustalla oli rakennusvirhe. Katosta valui vettä välikattoon ja eristeenä ollut villa homehtui. Eevalle ei ikinä selvinnyt, koska homeongelma oli alkanut. Perhe oli asunut paritalossa kahdeksantoista vuotta.

Talo meni täydelliseen remonttiin, mutta se tuli kalliiksi. Pesoset maksoivat asumiskustannuksia kahdesta asunnosta. Remontti- ja asumismenot kohosivat kymmeniin tuhansiin euroihin.

Eeva kävi pohjalla ja tajusi, että hänen oli tehtävä elämänmuutos. Vuosi oli 2017.

”Pelkäsin, että menetän työkykyni. Rahat olivat tiukalla, kun hometalon remontointi nieli rahaa. Minulla oli pelkotiloja ja burnoutin oireita. Lopulta annoin periksi henkisesti”, hän kertoo.

Eeva päätti, että tapahtuupa mitä tahansa, hän hyväksyy eteen tulevan. Hän oli ollut hyvä organisoimaan asioita ja pitämään langat käsissään. Nyt hän luovutti, minkä seurauksena asiat alkoivat järjestyä itsekseen.

Eeva Pesosen terveys ja voimat ovat palanneet. Hän pystyy nauttimaan arjesta, matkustamaan ja opiskelemaan lisää henkisyydestä ja parantamisesta.

Toivo herää

Perhe löysi hyvän pankin ja raha-asiat saatiin kuntoon. Hometalon remontti valmistui, ja perhe muutti sinne takaisin. Eeva pääsi leikkaukseen. Fyysinen toipuminen alkoi.

Talon remonttia suurempi muutos tapahtui kuitenkin Eevan mielessä. Hän oli tehnyt parikymmentä vuotta kiireistä taloustoimittajan työtä ja menestynyt myös kansainvälisesti. Kesken syvintä kriisiä hän ajatteli, että toimittajan työ ei ole ehkä hänen ainoa tehtävänsä työuralla.

”Itseluottamukseni oli kriisin aikana painunut alas. Koin, että minut oli lyöty”, Eeva kertoo.

Hän selasi nettiä ja löysi RTT-terapian ja päätti kokeilla sitä.

”Minulla ei ollut mitään menetettävää. Jo ensimmäisen istunnon jälkeen oloni helpottui. Sisäiset solmuni alkoivat avautua ja fyysiset oireet loppuivat täysin. Päätin perustaa yrityksen ja opiskella menetelmää.”

RTT on lyhenne sanoista rapid transformational therapy. Sen lähtökohtana on, että muutos tapahtuu nopeasti.

Menetelmän pohjana on hypnoosia, kognitiivista käyttäytymisterapiaa ja NLP:n muutosvoimaisimpia osia. RTT:n avulla ihminen pääsee kosketuksiin alitajuntansa kanssa ja nykyhetkessä ilmenevien ongelmien juurisyihin.

”Minulla oli pelkotiloja ja burnoutin oireita. Lopulta annoin periksi henkisesti.”
Eeva Pesonen

Intuitio vahvistuu

Lontoossa järjestettiin koulutusta RTT-terapeuteille. Eevalla on aina ollut vahva intuitio. Nyt hän tunsi, että hänen täytyy kouluttautua uudelle alalle ja auttaa niitä, jotka kärsivät loppuunpalamisesta, ahdistuksesta, unettomuudesta, masennuksesta ja merkityksettömyyden tunteesta.

Burnout oli hänelle itselleenkin tuttu tila.

”Olen teini-iästä asti ollut kiinnostunut henkisistä asioista. Noin kymmenen vuotta ennen RTT-opintojen aloittamista olin saanut vahvan enteen, joka kertoi, että auttaisin työssäni ihmisiä kasvattamaan tietoisuuttaan ja parantumaan.”

”Tunsin, että elämälleni oli varattu jokin syvempi käsikirjoitus. Tuolloin en vielä pystynyt muutokseen, koska odotin vauvaa. Intuitio viittasi myös siihen, että parisuhde ei kestäisi.”

Hometalokriisin jälkeen Eeva oli valmis muutokseen. Hän irtisanoutui vakituisesta työpaikastaan ja alkoi työskennellä omassa yrityksessään. Hän opiskeli RTT-terapeutiksi, burnout-ekspertiksi, hypnoterapeutiksi ja henkiseksi valmentajaksi. Lisäksi hänellä on meneillään sielukeskeisen terapeutin opinnot.

Osan ajasta hän opiskeli Marisa Peerin kehittämää RTT:tä Lontoossa ja osin etänä Suomessa.

”Innostuin menetelmästä, kun tajusin, että ihmisiä voidaan auttaa syvistä ja pitkäaikaisista jumeista pois nopeasti, tehokkaasti ja hellävaraisesti. Menetelmällä voi saada aikaan isoja muutoksia istumatta vuosikausia terapiassa.”

Eevan mukaan RTT:n avulla vanhat uskomukset ja alitajuiset mallit voidaan muuttaa sellaisiksi, että ne palvelevat ihmisen nykytilaa ja syvempää tarkoitusta.

”Omat kokemukseni ovat antaneet työkaluja muiden auttamiseen”, Eeva Pesonen kertoo.

Burnoutin oireet

Ongelmia syntyy jumeista, joita on kasautunut ihmiselle vuosien ja vuosikymmenien aikana. Jumit ilmenevät oireina.

Burnout eli työuupumus on yksi jumien ilmentymä. Eeva on laatinut seitsemänkymmenen kohdan listan burnoutin oireista. Loppuunpalaessaan ihminen alkaa menettää toimintakykyään ja hänen energiatasonsa laskee hyvin alhaiseksi. Elvyttävää palautumista ei tapahdu, kun kärsitään burnoutin tuottamista hermostollisista ongelmista.

Burnout laukeaa ylikuormituksesta. Se oireilee kehossa, mielessä, ihmissuhteissa ja työssä. Kaikilla meillä on rajat sille, kuinka paljon kuormitusta kestämme. Siksi on myös tärkeää oppia asettamaan rajat sille, miten paljon jaksaa.

”Monet eivät uskalla asettaa rajoja, koska taustalla on hylätyksi tulemisen ja tuomitsemisen pelko. Ihmiset ajattelevat, että suorittamalla enemmän he vihdoin saavat sen rakkauden, jota paitsi he lapsena jäivät.”

Tällöin ajetaan takaa jotain, mitä ei koskaan saavuteta. Eeva sanoo, että hänen työhönsä kuuluu myös auttaa ihmisiä sanomaan ei, kun se on tarpeen.

”Moni yllättyy alitajuisen työskentelyn voimasta ja sen tuomasta avusta.”
Eeva Pesonen

Ahdistuksen voima

Ahdistus on yleisin Eevan asiakkaiden kärsimä oire. Hän on tavannut ihmisiä, joita on hoidettu viisi, jopa kymmenen vuotta terapiassa. Silti ahdistus ei ole poistunut, vaikka oireet ovat saattaneet lieventyä.

Oireyhtymiä ovat myös unettomuus, riittämättömyyden tunne, addiktiot ja huijarisyndrooma.

Myös keholliset kivut, häpeä omasta kehosta, jännittäminen ja sosiaaliset pelot sekä rahaan ja menestykseen liittyvät pelot ovat alitajunnassa piileviä haitallisia jumitiloja.

”Ihminen on kokonaisuus. Oireet ilmenevät kehossa, mielessä ja sielussa, ja ne voidaan jäljittää kaikille näille tasoille.”

Länsimaisessa traditiossa ihmisiä autetaan lääkkeillä ja erilaisilla psykologisilla terapioilla. Eevan mukaan ne pohjautuvat tutkimukseen ja tieteelliseen materialismiin, mutta ihminen on laajempi kokonaisuus.

”Materialistinen lähestymistapa on vain puolet totuudesta. Olen onnellinen, että olen löytänyt henkiset menetelmät, jotka huomioivat ihmisen kokonaisuutena.”

”Henkisyys on syy, miksi monet kääntyvät itämaisten traditioiden puoleen ja kiinnostuvat esimerkiksi joogasta ja meditaatiosta.”

Hälytysmerkit

Lääkkeitä Eeva ei vastusta. Hän pitää niitä hyvänä kävelykeppinä oireiden lievityksessä, mutta ne eivät hänen mielestään paranna varsinaista ongelmaa.

Kun yhteiskunnan resurssit eivät riitä parantamaan alitajunnassa olevia juurisyitä, saatetaan hoitaa burnoutiakin vahvoilla lääkkeillä.

”Kiireinen työ aiheuttaa loppuunpalamista. Se ei kuitenkaan aina liity pelkästään työn kuormittavuuteen. Burnout voi kehittyä myös esimerkiksi vaikean ja kuluttavan ihmissuhteen vuoksi.”

Burnoutia edeltää monia hälytysmerkkejä. Työntekijä sanoo kaikille ehdotuksille kyllä, vaikka entisiä tehtäviä olisi rästissä. Työtaakka tuntuu ylivoimaiselta selviytyä.

Ihminen alkaa viivytellä tehtävien hoidossa. Hän heräilee öisin miettimään työasioita ja työskentelee viikonloppuisin. Hän huomaa tekevänsä virheitä.

Syvemmällä loppuunpalamisessa ollaan, jos tuntee jatkuvaa ahdistusta ja väsymystä. Mieli ja keho käyvät ylikierroksilla. Itsetunto romahtaa ja ajatukset täyttyvät huolista.

Eeva Pesonen nauttii siitä, että saa auttaa ihmisiä. ”Näen ongelmat hienona mahdollisuutena auttaa ihmistä ja aukaista hänelle merkittäviä uusia ovia”, hän sanoo.

Paluu alkulähteelle

Työelämä on kovaa, mutta Eevan mukaan ihmiset ovat ennen kaikkea kovia itselleen. Hänen työtään on auttaa ihmisiä päästämään irti ylimitoitetuista vaatimuksista, joilla he ajavat itseään piippuun. Hyvää jälkeä syntyy vähemmälläkin.

Eevan hoitotyö alkaa haastattelulla, jossa selviävät asiakkaan tausta, oireet ja toiveet muutoksesta.

Hoitosessio voidaan pitää etänä tai Eevan vastaanotolla. Hänellä on asiakkaita sekä Suomessa että ulkomailla.

Hän kertoo, että yksi istunto kestää kaksi tuntia, ja muutoksia saadaan aikaan jo yhden kerran jälkeen.

”Ihmiset ovat parantuneet vuosia kestäneistä ahdistuksista jo yhdessä sessiossa. Useimmat asiakkaat yllättyvät alitajuisen työskentelyn voimasta ja sen tuomasta merkittävästä avusta.”

Kun asiakas pääsee ongelmiensa alkulähteelle, haitalliset uskomukset voidaan purkaa ja korvata hyödyllisillä ajatusmalleilla.

”RTT-terapiassa selvitämme asiakkaan kanssa, mistä haitallinen uskomus, jumi ja tunnemöykky ovat syntyneet ja miksi oire on olemassa.”

”Tunsin, että elämälleni oli varattu jokin syvempi käsikirjoitus.”
Eeva Pesonen

Juurisyyn synty

Viisas mieli on täydellinen. Eeva sanoo, että se pystyy viemään meidät nopeasti ja helposti alitajunnan äärelle.

”Usein jumi on syntynyt lapsuudessa. Lapsi yrittää selviytyä uhkaavassa tai kipua tuottavassa tilanteessa, jossa hänellä ei ole siihen keinoja.”

Lapsi on voinut luoda uskomuksia, joiden mukaan hän on huono, häntä ei voi rakastaa tai hän ei kuulu joukkoon. Mielen luomat uskomukset tallentuvat alitajuntaan.

Uskomuksia Eeva vertaa tietokoneohjelmiin.

”Kun pääsemme juurisyiden äärelle, ymmärrämme, että voimme muuttaa alitajuisia uskomuksia. Kun uskomukset muuttuvat, niiden takana oleva tunnekuorma vapautuu ja ihminen paranee.”

RTT-istunnossa Eeva laskee ihmisen kevyeen ja rentouttavaan hypnoosiin, jolloin tietoisen mielen defenssit eli puolustusmekanismit väistyvät. Kommunikaatio tapahtuu sisäisen mielen tasolla.

”Mieli on kuin nauhuri. Se nauhoittaa kaiken kokemamme. Yhdessä lähdemme katsomaan, mikä on esimerkiksi pelkojen alkulähde. Asiakas katsoo mielessään pelkoihin johtanutta tilannetta kuin televisio-ohjelmaa. Hän ei elä tilannetta uudelleen, vaan tarkkailee sitä.”

Session aikana voidaan katsoa useita tilanteita, joiden perusteella tehdään yhteenveto pelkoon johtaneista syistä.

Asiakas näkee, että pelot eivät liity tähän päivään vaan menneisyyteen. Uskomuksia ei tarvitse enää aikuisena kantaa sisällään eikä olla alitajunnan armoilla. Vanha uskomus korvataan uudella, joka voi olla sisällöltään esimerkiksi, että olen turvassa ja pystyn suojelemaan itseäni.

Jälkeenpäin asiakas kuuntelee istunnosta tehtyä nauhoitetta säännöllisesti kolmen viikon ajan. Näin muutos vahvistuu ja ihminen voimaantuu.

Mieli vapautuu

Parantuessa tunne-elämä kevenee, autonominen hermosto rauhoittuu, itsetunto vahvistuu ja ihminen kokee hallinnan tunnetta. Hän pystyy asettamaan rajoja. Ihmissuhteet kohenevat ja mielen valtaa vapauden tunne.

”Omat kokemukseni ovat antaneet työkaluja toisten auttamisessa”, Eeva kertoo.

Hänen terveytensä on palannut. Hometalon aiheuttamat ongelmat ovat jääneet taakse.

Eeva hiihtää, samoilee metsissä ja kuntoilee. Hän asuu Keskuspuiston kupeessa Helsingissä neljästä lapsesta kahden nuorimman kanssa. Puolisostaan Eeva on eronnut.

Kesäisin Eeva kerää yrttejä ja valmistaa niistä vihermehuja. Hän opiskelee koko ajan lisää parantamisesta ja henkisistä asioista, ja hänelle on muodostunut laajat kansainväliset verkostot.

”Tänne maailmaan tullaan oppimaan. Vastoinkäymisetkin ovat lahjoja, joista saa välineitä auttaa muita ihmisiä.”

Eeva Pesonen

on RTT-terapeutti, hypnoterapeutti, taloustoimittaja ja valtiotieteiden maisteri.

Hän on kahden nuoren aikuisen ja kahden varhaisnuoren äiti.

20 merkkiä burnoutista

1. Ahdistus.

2. Väsymys.

3. Unettomuus.

4. Stressi.

5. Huoli ja pelko rahasta, urasta tai erheestä ihmissuhteessa.

6. Sairaudet ja sairausloman pelko.

7. Huoli tulojen menetyksestä.

8. Huoli työpaikasta ja sen menettämisestä.

9. Huoli ihmissuhteista.

10. Emotionaaliset vaikeudet.

11. Ylikierrokset päässä ja kehossa.

12. Kasvojen menettämisen pelko.

13. Ylireagointi tunteissa.

14. Romahtanut itseluottamus.

15. Muisti pätkii, aivosumua.

16. Masennus.

17. Merkityksettömyyden tunne.

18. Tunne, että on oman elämänsä sivustakatsoja.

19. Huoli omasta terveydestä.

20. Huoli läheisistä, joille ei halua tuottaa pettymystä.

10 askelta burnoutin voittamiseen

1. Hae apua.

2. Päästä irti isoista vanhoista tunneblokeista. Näin kevennät sisäistä taakkaasi.

3. Tutki ja ratkaise sisäiset ristiriidat.

4. Palauta tasapaino sisäisten ja ulkoisten tavoitteiden välillä.

5. Muista liikkua.

6. Aseta rajat.

7. Lisää lepoa, iloa, rentoutta ja sallivuutta elämään.

8. Luovu liian kuormittavista sosiaalisista suhteista.

9. Poista vanhat, rajoittavat, negatiiviset uskomukset itsestäsi.

10. Luo uudet uskomukset ja ajattelutavat, kuten luottamus, rakkaus ja myötätunto itseä kohtaan.

Lähde: Eeva Pesonen

1 kommentti