Terve.fi

Ripuli

Ripuli

Rip
Mainos

Ripulilla tarkoitetaan tilannetta jossa ulosteen vesipitoisuus on epätarkoituksen mukaisen suuri. Ripulin syntymekanismeja on useita. Ripuli jaetaan ei-veriseen ja veriseen muotoon. Ripuli, kuten kuumekin, on oire, jonka taustalla on jokin syy. Ripuli voi olla akuuttia tai kroonista.

Akuutilla ripulilla tarkoitetaan tilannetta, jolloin suoli toimii yli kolme kertaa vuorokaudessa ja oireet kestävät alle kolme viikkoa. Usein tällaisessa tilanteessa aiheuttajana on jokin mikrobi (virus tai bakteeri). Tilaan liittyy usein alkuvaiheessa pahoinvointia ja oksentelua kuumeineen. Tämä tunnetaan yleisesti “vatsaflunssana”, jonka oireet lievittyvät tavallisesti kolmen vuorokauden kuluessa. Tärkeintä on huolehtia riittävästä neste-(ripuli, oksentelu, kuume) ja suolavajeesta.

Kroonisesta ripulista puhutaan, kun se on kestänyt yhtäjaksoisesti yli kolmen viikon ajan. Kroonisen ripulin yleisimpiä aiheuttajia ovat mikrobit, laktoosi-intoleranssi, keliakia, ärtyvän suolen oireyhtymä ja krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet (haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti ja mikroskooppinen koliitti).

Kroonisen ripulin syytä voidaan selvitellä ulosteviljelyin, verikokein (laktoosi-DNA, keliakia vasta-aineet, kilpirauhaskokeet), tähystystutkimuksin koepaloineen, kuvantamismenetelmin (kaiku-, tietokonekuvaus).

Julkaistu: 27.5.2008