Terve.fi

Rintasyöpäriski voi pienentyä ruokavalion avulla


Paljon vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja kasviöljyjä nauttivat naiset saattavat säästyä muita todennäköisemmin rintasyövältä vaihdevuosien jälkeen.

Paljon vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja kasviöljyjä nauttivat naiset saattavat säästyä muita todennäköisemmin rintasyövältä vaihdevuosien jälkeen. Runsaasti lihaa, ranskalaisia perunoita, alkoholia, pitsaa ja leivonnaisia nauttivat sen sijaan sairastuvat herkemmin, käy ilmi hiljattain julkaistusta ranskalaistutkimuksesta.

Vihannespainotteinen ruokavalio liittyi noin 15 % pienempään sairastumisriskiin, kun terveellisimmin syöviä verrattiin epäterveellisimmin ruokaileviin. Eniten lihaa ja herkkuja syövät sairastuivat viidenneksen todennäköisemmin kuin niitä vähän syövät.

Tutkimukseen osallistui 65 000 vaihdevuodet ylittänyttä ranskalaisnaista, joista 2 400 sairastui rintasyöpään kymmenen vuoden seurannan aikana.

Tulokset julkaisi American Journal of Epidemiology -lehti.

Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu joka kymmenes nainen.

Lähde: American Journal of Epidemiology 2009;doi:10.1093/aje/kwp257

Lue lisää:

Tietopaketti rintasyövästä

Rintasyöpään sairastunut tarvitsee monenlaista tukea

Soijan syönti pienentää rintasyöpäriskiä

Kilojen kertyminen liitoksissa rintasyöpävaaran suurenemiseen

Seulonta alentaa kuolleisuutta rintasyöpään

Julkaistu: 4.11.2009