Terve.fi

Riittävä D-vitamiinin saanti voi ehkäistä pitkäaikaissairauksilta

Riittävä D-vitamiinin saanti voi ehkäistä pitkäaikaissairauksilta
D-vitamiinin puutos voi altistaa monille pitkäaikaissairauksille. Suomalaistutkimuksen mukaan se saattaa myös lisätä [elink=http://www.poliklinikka.
Julkaistu 24.9.2009

Lievä D-vitamiinin puutos on Suomessa talvisaikaan arviolta seitsemällä kymmenestä kasvuikäisestä ja puolella keski-ikäisistä. D-vitamiinin vähyys saattaakin olla yksi merkittävimmistä ehkäistävissä olevista terveysriskeistämme. D-vitamiinin puutos on liitetty sydämen ja verisuoniston sairauksiin myös aikaisemmin.

Annamari Kilkkisen johtamassa tutkimuksessa hyödynnettiin Mini-Suomi-tutkimuksen aineistoja, ja niiden perusteella sepelvaltimotautikuolemat olivat neljänneksen harvinaisempia henkilöillä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli suuri. Etenkin aivoverenkiertohäiriöistä johtuvia kuolemia oli vähemmän. Vertailukohtana olivat osallistujat, joiden D-vitamiinipitoisuudet olivat pienimmät.

Tutkimukseen osallistui 6 200 yli 30-vuotiasta miestä ja naista, jotka eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja Mini-Suomi-tutkimuksen alkaessa vuosina 1978-1980. Vuoteen 2006 jatkuneen seurannan aikana 640 osallistujaa kuoli sepelvaltimotautiin ja 293 aivoverenkierron häiriöön.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: American Journal of Epidemiology 2009;doi:10.1093/aje/kwp227

Lue lisää

Uutisarkistosta poimittua

Kommentoi »