Hyvinvointi

REM-unen vähyys yhteydessä nuorten ylipainoon

Yöllä vähän REM-unta saavat lapset ja nuoret ovat yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan tavallista suuremmassa ylipainon vaarassa. Myös lyhyet yöunet näyttävät edistävän ylipainoisuutta, tutkijat toteavat Archives of General Psychiatry -lehdessä.

7.8.2008 Terve.fi

REM- eli vilkeuni on univaihe, jonka aikana silmissä esiintyy nopeita liikkeitä ja mm. hengitys, kehon lämpötila ja pulssi ovat epäsäännöllisiä. Valtaosa unista nähdään juuri REM-vaiheessa. REM-uni on tärkeää mm. muistin, oppimisen ja mielialan säätelyn kannalta.

Tutkimukseen osallistuneiden 335:n 7-17-vuotiaan lapsen ja nuoren unitutkimukset osoittivat, että ylipainoiset nuoret nukkuivat keskimäärin 22 minuuttia lyhyempiä yöunia. He myös näkivät vähemmän REM-unta ja se oli vähemmän aktiivista ja alkoi myöhemmin kuin normaalipainoisilla.

Tutkijat arvioivat, että tunnin lyhyemmät yöunet liittyivät tässä aineistossa kaksinkertaiseen ja tunnin lyhyemmät REM-unet noin kolminkertaiseen ylipainoisuuden riskiin. Lapset nukkuivat keskimäärin vajaan yhdeksän tunnin unia.

Vähän nukkuvat saattavat lihota helpommin, koska unenpuute voi hormonien välityksellä lisätä nälkää ja aineenvaihdunnallisia muutoksia, jotka edistävät painon kertymistä. Nämä vaikutukset saattavat olla suurempia, jos juuri REM-uni jää vähälle. Enemmän valvovat ehtivät myös syödä enemmän eivätkä välttämättä väsymyksen vuoksi liiku riittävästi.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Archives of General Psychiatry 2008;65:924-932

Copyright Kustannus Oy Duodecim 2008

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi