Terve.fi

Reikä sydämessä mietityttää

Reikä sydämessä mietityttää
Aivohalvausta ehkäisevää suosittua hoitoa ei ole testattu.
Julkaistu: 14.1.2010

Tavallisinaivohalvaustyyppi, iskeeminen aivoinfarkti, kehittyy verihyytymäntukkiessa verivirtauksen johonkin aivojen osaan. Lääkäri voi useinpäätellä tukokseen johtavan verihyytymän syyn. Iskeemistäaivoinfarktia, jonka alkuperää ei pystytä päättelemään, kutsutaankryptogeeniseksi aivoinfarktiksi. Yhtenä syynä tähän voi olla sydämenoikeaa ja vasenta eteistä erottavassa väliseinässä oleva aukko.Toistaiseksi ei tiedetä, voidaanko tällaisia aivoinfarkteja ehkäistäkorjaamalla tämä aukko.

Vauva saa ennen syntymäänsä happeaistukan kautta äitinsä verenkierrosta. Sikiön sydämessä veri ohittaakeuhkot virtaamalla oikeasta eteisestä vasempaan eteiseen eteistenväliseinässä olevan ns. soikean aukon kautta. Tämä aukko sulkeutuutavallisesti heti syntymän jälkeen. Noin joka kahdeksannella ihmiselläsoikea aukko (joka muuten muistuttaa pikemminkin heiluriovien välistätilaa kuin aukkoa) ei sulkeudukaan kunnolla. Tätä kutsutaan avoimeksisoikeaksi aukoksi (PFO).

Keuhkojen verisuoniverkosto toimiinormaalisti suodattimena, joka vangitsee ja tuhoaa verenkierrossavirtaavia pieniä verihyytymiä ja muuta kudosjätettä. Jos verihyytymätja kudosjätteet ohittavat keuhkot kulkeutumalla avoimen soikean aukonläpi, ne pääsevät suoraan koko elimistöä huoltaviin valtimoihin. Josjoku kappale juuttuu aivoissa olevaan verisuoneen, seurauksena voikehittyä aivoinfarkti.

Sydämen vasemman ja oikean puolen väliseinässä oleva aukko voipäästää pieniä verihyytymiä ja muuta kudosjätettä keuhkojen ohiaiheuttamaan mahdollisesti aivoinfarktin tai muita ongelmia.

Kryptogeenisen aivoinfarktin uhreilla, etenkin nuorilla, ontodennäköisemmin avoin soikea aukko kuin niillä, joilla ei ilmeneaivoinfarkteja. Aina 1980-luvulta lähtien kehitetyt menetelmät, joidenavulla avoin soikea aukko voidaan helposti sulkea ilmanavosydänkirurgiaa, innostivat lääkäreitä sulkemaan avoimen soikeanaukon potilailla, joilla oli ilmennyt kryptogeeninen aivoinfarkti,jotta voitaisiin ehkäistä aivoinfarktin uusiutuminen. Tutkimuksissa eikuitenkaan ole pystytty vahvistamaan avoimen soikean aukon sulkemisentuomia hyötyjä eikä siihen liittyviä riskejä.

Amerikansydänjärjestö (AHA), American Stroke Association ja American College ofCardiology ovat ottaneet poikkeuksellisen askelen kehottaessaanlääkäreitä värväämään kryptogeenisen aivoinfarktin kokeneita potilaitajohonkin meneillään olevista tutkimuksista, joissa testataan avoimensoikean aukon kirurgisen sulkemisen hyötyjä ja riskejä (Circulation2009;119:2743-2747). Näihin kokeisiin on ollut vaikea löytäävapaaehtoisia henkilöitä, mikä johtuu ainakin osaksi siitä, ettälääkärit, tutkijat ja aivoinfarktipotilaat näyttäisivät olevanvakuuttuneita siitä, että avoimen soikean aukon sulkeminen on hyvätoimenpide. Tämä on huolestuttavaa, koska emme vielä tiedä onko avoimensoikean aukon kirurginen sulkeminen yhtään parempi toimenpide kuinnykyinen ei-kirurginen hoito, emme sitä, millaisia pitkäaikaisiariskejä siihen liittyy emmekä sitäkään, ketkä potilaat voisivat hyötyätoimenpiteestä. Rivien välistä lukemalla lääketieteellisetorganisaatiot ovat suositelleet avoimen soikean aukon sulkemiseenhidasta lähestymistapaa, kunnes näiden tutkimusten tulokset ovatkäytettävissä. Lisätietoa näistä tutkimuksista osoitteessahealth.harvard.edu/149.

Avoin soikea aukko kannattaa sulkea,mikäli se aiheuttaa oireita, kuten väsymystä tai hengitysvaikeuksia taimikäli sydän avoimen soikean aukon takia laajentuu. Toimenpide voi ollapaikallaan myös potilailla, jotka eivät siedä varfariinia taiaspiriinia, joita suositellaan potilaille, joilla on ilmennytkryptogeeninen aivoinfarkti. Muiden osalta varmuutta ei vielä ole.

Copyright © 2009 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Lisätietoja:Lääkärikirja: Aivohalvaus – Poliklinikka.fi

Kommentoi »